…σε ευκαιρίες εκπαίδευσης για τον σκύλο σας!

Η εκπαίδευση σκύλων δεν χρειάζεται να είναι κουραστική ή αγχωτική υπόθεση. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να διδάξετε στο σκυλί σας κατά τη διάρκεια των καθημερινών περιπάτων σας. Ενώ πολλές προηγμένες μέθοδοι εκπαίδευσης σκύλων απαιτούν ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και μακροχρόνιες προπονήσεις, ορισμένα πράγματα μπορούν να διδαχθούν ως μέρος της συνήθους ρουτίνας σας και δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από 10 λεπτά από το χρόνο σας. Αρκεί να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές ιδέες.

Εκπαίδευση σε κάλεσμα

Η πιο σημαντική εντολή για να διδάξετε στο σκυλί σας είναι να έρχεται όταν το καλείτε. Αυτός είναι ένας τρόπος να γλιτώσετε από μπελάδες και να αποτρέψετε καταστάσεις. Οι καθημερινές βόλτες είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε αυτήν την εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας τα βασικά της υπακοής και της εκπαίδευσης μέσω ανταμοιβής.
Εάν έχετε μαζί σας λιχουδιές όταν περπατάτε, μπορείτε εύκολα να διδάξετε το κουτάβι σας να έρθει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δώσετε λεκτική εντολή – κι αν είναι απαραίτητο, ενισχύστε την χτυπώντας το πόδι σας στο έδαφος – και μόλις εκτελέσει την εντολή να το ανταμείψετε με μια απολαυστική λιχουδιά. Οι εντολές σας πρέπει να είναι σύντομες και σαφείς. Κάνοντας αυτό σε εξωτερικό χώρο είναι εξαιρετικό γιατί θα υπάρξουν περισσότερα ερεθίσματα για το σκυλί σας, κι έτσι θα μάθει να τα αγνοεί.

Ζητώντας σας να βγει έξω

Εάν έχετε κουτάβι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει είναι πώς να ζητάει να βγει έξω για να περπατήσει. Ακόμα και πριν εκπαιδευτούν, τα σκυλιά έχουν τους δικούς τους τρόπους να σας ενημερώσουν, αν και μπορεί να μην αναγνωρίζετε πάντα αυτά τα σημάδια. Συνήθως, ένας σκύλος θα είναι ανήσυχος, θα κάνει κύκλους, θα κλαψουρίζει, και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να ξύνει την πόρτα. Εάν παρατηρήσετε τέτοιου είδους συμπεριφορά, είναι η ώρα να πάτε με το κουτάβι σας για έναν περίπατο για να ανακουφιστεί. Εάν έχετε ήδη εκπαιδεύσει τον σκύλο σας για να ζητάει τη βόλτα με συγκεκριμένο τρόπο, τότε μια επιβράβευση θα παγιώσει αυτή τη συμπεριφορά.

Εάν το κουτάβι σας δεν έχει εμφανή σημάδια ότι θέλει να βγει, θα χρειαστεί να το εκπαιδεύσετε και ίσως ακόμη και να του δώσετε ένα μικρό «εργαλείο». Ο πιο δημοφιλής τρόπος είναι να πάρετε ένα μικρό κουδούνι που μπορεί να σπρώξει με τη μύτη ή το πόδι του. Χρησιμοποιώντας τις αγαπημένες του λιχουδιές, διδάξετε στον σκύλο να σπρώχνει το κουδούνι. Μόλις το μάθει αυτό, θα πρέπει κι εσείς να ακολουθείτε συγκεκριμένα βήματα, δηλαδή να ανοίγετε την πόρτα και να τον οδηγείτε έξω. Αυτό σίγουρα θα τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όταν πατάω το κουδούνι, με βγάζουν την πολυπόθητη βόλτα.

Περπατώντας με οδηγό

Το περπάτημα με οδηγό μπορεί να ακούγεται σαν δεδομένο, αλλά τα σκυλιά πρέπει πραγματικά να διδαχθούν πώς να το κάνουν χωρίς απλά να τραβάνε. Ο οδηγός περιορίζει την κίνηση ενός σκύλου, ενώ το φυσικό ένστικτο του κατοικίδιου είναι να εξερευνά. Χρειάζεται λοιπόν προπόνηση. Κυρίως το «τράβηγμα» προέρχεται από υπερβολική ενέργεια. Εάν τον κουράσετε, η προπόνηση θα είναι πιο αποτελεσματική. Εάν εξακολουθεί να είναι υπερβολικά «αναστατωμένος», περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει για να παραμείνει από μόνος του ήρεμος κοντά στον οδηγό του. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται, μέχρι να καταλάβει τι περιμένετε απ’ αυτόν.
Μόλις κουμπώσετε τον οδηγό στο περιλαίμιο και βγείτε έξω, διατηρήστε ένα γρήγορο ρυθμό. Αυτό θα δώσει στο σκυλί σας λιγότερο χρόνο για να παρατηρήσει πράγματα που του αποσπούν την προσοχή. Θυμηθείτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα σακουλάκι με λιχουδιές. Να επαινέσετε το σκύλο σας και να τον ανταμείψτε με λιχουδιές όταν περπατάει δίπλα σας. Εάν αρχίσει να τραβά, σταματήστε, καλέστε τον ξανά σε εσάς και ξεκινήστε ξανά. Μετά από λίγο, ο σκύλος θα καταλάβει ότι το τράβηγμα κάνει και τους δυο σας να σταματούν, ενώ περπατώντας στο πλάι σας ή ελαφρώς μπροστά, τον κάνει αρεστό σ’ εσάς και μάλιστα ακολουθεί επιβράβευση. Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει οπωσδήποτε από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες έως ότου το σκυλί σας εκπαιδευτεί πλήρως.
Παραμείνετε συνεπείς στον συγκεκριμένο τρόπο εκπαίδευσης. Η επανάληψη είναι κάτι που βοηθά.
Οι ανάμικτες εντολές μπορεί να μπερδέψουν το σκυλί και είναι πιθανό να συνεχίσει να μην υπακούει.

Κάλεσμα έκτακτης ανάγκης

Δυστυχώς, μερικές φορές σε μια έκτακτη ανάγκη, η εντολή “έλα” απλά δεν θα λειτουργήσει. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί εκπαιδευτές σκύλων διδάσκουν κάλεσμα έκτακτης ανάγκης, με μια πολύ μεγαλύτερη ανταμοιβή. Αυτό μπορεί επίσης να διδαχθεί στις καθημερινές σας βόλτες. Η διαδικασία προπόνησης είναι σχεδόν ίδια με την εντολή «έλα». Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ασυνήθιστη λέξη εντολής που δεν χρησιμοποιείτε κανονικά στο σκύλο σας. Όταν ανταποκρίνεται σ’ αυτή τη λέξη ή το νόημα, θα πρέπει να ταΐζετε την αγαπημένη του λιχουδιά για παρατεταμένο χρόνο. Χρησιμοποιήστε κάτι που λατρεύει ο σκύλος σας και θα τον ενθουσιάσει. Θα πρέπει να έχετε αρκετές λιχουδιές για να κάνετε την περίσταση αξέχαστη στο σκυλί σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές έως ότου η ανταπόκριση του σκύλου σε αυτήν την εντολή είναι ισχυρότερη από οποιαδήποτε πιθανή απόσπαση της προσοχής του. Το κάλεσμα έκτακτης ανάγκης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο και δεν έρθει με το απλό κάλεσμα, τότε χρησιμοποιήστε το μυστικό σας όπλο.
Είναι ζωτικής σημασίας αυτή η εντολή να συσχετίζεται με ευτυχή κατάληξη. Μην το χρησιμοποιείτε στον κτηνίατρο προκειμένου να του κάνει εμβόλιο που δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη (θα πονέσει) ή όταν είστε θυμωμένος μαζί του.

 Διδάσκοντας την εντολή “πέτα το”


Αυτή η εντολή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, ακόμη και για να σώσει τη ζωή του σκύλου σας, εμποδίζοντας τον να καταπιεί κάτι επικίνδυνο ή δηλητηριώδες.
Την επόμενη φορά που θα βγείτε στο πάρκο για να παίξετε, εκπαιδεύστε τον χρησιμοποιώντας την αγαπημένη του μπάλα και έχοντας πάντα διαθέσιμες μικρές λιχουδιές. Πριν ξεκινήσετε, αφήστε το σκυλί σας να βγάλει λίγο τον ενθουσιασμό του. Αφήστε τον να παίξει με το παιχνίδι για λίγα λεπτά, αλλά πάρτε το προτού χορτάσει το παιχνίδι. Προσφέρετέ του το παιχνίδι, και όταν το πάρει στο στόμα του, δείξτε του μια λιχουδιά από κοντά. Πείτε στο σκυλί σας να το ρίξει με σταθερό τρόπο. Μόλις πέσει το παιχνίδι, δώστε του τη λιχουδιά. Μόλις καταλάβει αυτή τη ρουτίνα, μπορείτε σταδιακά να αρχίσετε να αυξάνετε την απόσταση μεταξύ σας. Τελικά, θα μάθει να το κάνει ακόμη και χωρίς ανταμοιβή.


Μαθαίνοντας την εντολή «μείνε»

Μια άλλη σημαντική εντολή, το “μείνε”, μπορεί επίσης να σώσει το σκυλί σας από επικίνδυνες καταστάσεις ή ακόμη από το να χαθεί. Η τήρηση αυτής της εντολής, απαιτεί αρκετό αυτοέλεγχο, οπότε κάντε υπομονή με το σκύλο σας μέχρι να το συνειδητοποιήσει. Όταν ακολουθείτε τον συνηθισμένο σας περίπατο, κάντε ένα διάλειμμα. Διαλέξτε ένα άνετο σημείο και πείτε στον σκύλο σας να καθίσει. Μόλις υπακούσει, πείτε του να μείνει μερικές φορές, ώστε να απομνημονεύσει τη λέξη. Πείτε το ξανά και κάντε ένα βήμα προς τα πίσω. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα μη λεκτικό σύνθημα (π.χ. ένα νεύμα) κρατώντας την παλάμη σας ψηλά. Μόλις υπακούσει, ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα, ανταμείψτε τον με μια λιχουδιά.

Επαναλάβετε συχνά, έως ότου υπακούει με συνέπεια στην εντολή. Θυμηθείτε να διατηρήσετε τις προπονήσεις σας σύντομες και «γλυκές». Μην ξοδεύετε ολόκληρο τον καθημερινό σας περίπατο στην προπόνηση. Αρκούν λίγα λεπτά κάθε μέρα. Η εκπαίδευση των σκύλων πρέπει να προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα στο κουτάβι σας, οπότε οπλιστείτε με πολλή υπομονή και αποφύγετε τις ημέρες που έχετε κακή διάθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *