Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου διαθέτει ξεχωριστή προσωπικότητα, γελάει μαζί του και τρελαίνεται για κλασική μουσική!
Η προσωπικότητα των σκύλων είναι πρόσφατη ανακάλυψη. Οι ερευνητές δεν σταματούν να τους μελετούν γοητευμένοι από την συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα κάθε φορά να ανακαλύπτουν κάτι καινούργιο.
Οι μελετητές λοιπόν κατέληξαν ότι κάθε ζώο παραμένει μοναδικό, καθώς ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται ανάλογα με τη γενετική κληρονομιά του και το περιβάλλον όπου αναπτύσσεται. Έτσι λοιπόν, τα αξιαγάπητα τετράποδα διαθέτουν ξεχωριστή προσωπικότητα, μπορούν να μετρούν, ενώ για τις στιγμές χαλάρωσής τους, προτιμούν συγκεκριμένα μουσικά ακούσματα!
Επιπλέον, έχουν την ικανότητα να διαβιβάζουν διαφορετικά μηνύματα με την οξύτητα και τον ρυθμό των γαβγισμάτων τους!
Τα μάτια τους…δεκατέσσερα!
«Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι το γάβγισμα των σκύλων ήταν απλώς ένας τρόπος για να τραβάνε την προσοχή. Τώρα όμως μια νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι ο κάθε σκύλος, έχει συγκεκριμένα γαβγίσματα με ένα φάσμα νοημάτων» αποκαλύπτει σχετική μελέτη στα συμπεράσματα της οποίας κατέληξαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας.
H πανεπιστημιακός Σοφία Γινγκ, η οποία ειδικεύεται στη συμπεριφορά των ζώων, εξηγεί ότι οι σκύλοι συνήθως χρησιμοποιούν μεμονωμένα γαβγίσματα με οξύ τόνο όταν έχουν αποχωριστεί τα αφεντικά τους.
Ένα πιο χαμηλό, σκληρό και δυνατό γάβγισμα όταν πλησιάζουν ξένοι ή όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας. Τα παιχνιδιάρικα γαβγίσματα γίνονται με υψηλότερο τόνο και σε ακανόνιστα διαστήματα. Τα σκυλιά γνωρίζουν επίσης, πότε τους δίνουν λιγότερες λιχουδιές, καθώς φέρεται ότι διαθέτουν μια θεμελιώδη ικανότητα αρίθμησης χάρη στην οποία μπορούν να ξεχωρίζουν πότε ένας σωρός αντικειμένων είναι μεγαλύτερος από έναν άλλον!
Ο Ρόμπερτ Γιανγκ του Καθολικού Πανεπιστημίου της Βραζιλίας, δοκίμασε τη θεωρία σε 11 ημίαιμους σκύλους, δίνοντάς τους λιχουδιές για τετράποδα. Οι σκύλοι αξιολογούσαν τα… κεράσματα και στην συνέχεια αφού κατέβαινε μία κουρτίνα και κάλυπτε τα καλούδια, η ποσότητα των λιχουδιών είτε παρέμενε η ίδια, είτε αυξανόταν είτε μειωνόταν. Μετά τα… «αποκαλυπτήρια», αν μια λιχουδιά είχε προστεθεί ή αφαιρεθεί, οι σκύλοι κοιτούσαν τα κεράσματα για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι όταν οι λιχουδιές είχαν μείνει ανέπαφες. Πιθανόν επειδή είχαν κάνει τους… υπολογισμούς τους και οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονταν στις πολυπόθητες προσδοκίες τους!
Γελούν μαζί μας
Οι σκύλοι μαθαίνουν με μεγάλη ευκολία μέσω της μίμησης και μάλιστα έχουν καταφέρει να καταλαβαίνουν τις εκφράσεις, τα λόγια και τις χειρονομίες μας. Λέγεται, για παράδειγμα, πως οι σκύλοι γελούν μαζί μας, μιμούμενοι την δική μας έκφραση: Σηκώνουν τα χείλη τους σαν να χαμογελούν, δείχνουν χαριτωμένα τα δόντια τους, ενώ τα μάτια τους λάμπουν και δακρύζουν.
Πρόκειται πράγματι για μια έκφραση που παίρνουν μόνο όταν βρίσκονται μεταξύ ανθρώπων, διότι μεταξύ τους, εκφράζουν τη χαρά τους πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα, καλούν τους ομοίους τους για παιχνίδι με ένα είδος υπόκλισης, χωρίς κίνηση ή έκφραση του προσώπου τους.
Μπαχ, Βιβάλντι, Μότσαρτ στο top 10
Παράλληλα, τα σκυλιά αποδεικνύονται απόλυτοι λάτρεις της κλασικής μουσικής, καθώς όταν «ρωτήθηκαν» από τους επιστήμονες, δεν απάντησαν απλώς καταφατικά στην ερώτηση αλλά παρέδωσαν και το «top 10» των προτιμήσεών τους με τους Μπαχ, Βιβάλντι και Μότσαρτ να βρίσκονται στην κορυφή των μουσικών προτιμήσεών τους! Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ. Πενήντα σκύλοι πέρασαν αρκετές ημέρες, ακούγοντας από Metallica, Ρόμπι Γουίλιαμς και Μπόμπ Μάρλεϊ ως τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι.
H έρευνα έδειξε, ότι οι σκύλοι τάσσονται σαφώς υπέρ της κλασικής μουσικής, καθώς υπό τους ήχους των Μπαχ, Βιβάλντι και Μότσαρτ, επέδειξαν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά τους: Ευεξία, ελάχιστο ως καθόλου γάβγισμα, χαλάρωση και ανάπαυση.
Αντιθέτως, οι σκύλοι δεν βρήκαν καθόλου ευχάριστους τους ήχους της χέβι μέταλ μουσικής, αφού στο άκουσμα των Metallica έκαναν τον περισσότερο θόρυβο και έτρεχαν πανικόβλητοι!
Ούτε όμως η ποπ και η ρέγκε μουσική φαίνεται να τους συγκίνησαν αφού δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν την προτίμηση των 50 «επίλεκτων» τετραπόδων που έμειναν απαθέστατοι στο άκουσμά τους.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής των σχετικών ερευνών για τη συσχέτιση μεταξύ μουσικής και συμπεριφοράς των σκύλων, οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες, όχι μόνο για τους κατόχους τους αλλά και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων μικρών ζώων, καθώς αμφότεροι έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα αδιαμφισβήτητο «όπλο» για να διατηρούν την ηρεμία και την ευεξία των τετραπόδων.
Είναι πανέξυπνα!