Πρώτες βοήθειες για τα κατοικίδια

Πρακτικές οδηγίες που μπορεί να σώσουν την ζωή του κατοικιδίου σας και τον ανακουφίζουν μέχρι να φθάσετε στον κτηνίατρο.

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν δίνετε τις πρώτες βοήθειες. Το κατοικίδιό σας μπορεί να είναι ταραγμένο και σε κατάσταση κρίσης. Μπορεί να σας δαγκώσει ή να σας γδάρει. Εάν είναι δυνατό, κρατήστε τη μουσούδα του κλειστή δένοντάς την με έναν επίδεσμο.

ΚΑΨΙΜΟ: Πόνος, φουσκάλιασμα.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Εφαρμόστε παγοκύστες στην περιοχή για τουλάχιστον 5 λεπτά. Μην χρησιμοποιείτε αλοιφές. Πηγαίνετε στον κτηνίατρο.

ΖΑΛΑΔΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Λαχάνιασμα, ανησυχία, εμετός, διάρροια, συχνή κατάποση.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Σταματήστε και αφήστε το κατοικίδιο να πάρει φρέσκο αέρα. Στο επόμενο ταξίδι φροντίστε να είναι νηστικό για τη διαδρομή και πάρτε από τον κτηνίατρο χάπι για το ταξίδι που το δίνετε 1 ώρα πριν.

ΠΝΙΞΙΜΟ: Σπρώχνει έντονα με το πόδι το στόμα του, προσπαθεί να κάνει εμετό, σιαλόρροια.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Πάρτε προφυλάξεις για να μην σας δαγκώσει ή γρατσουνίσει. Ανοίξτε το στόμα του και κοιτάξτε για κάποιο αντικείμενο που μπορεί να υπάρχει. Προσπαθήστε να το βγάλετε χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά σας ή κάποια τσιμπίδα. Μην πειράξετε οτιδήποτε μοιάζει με σπάγκο ή βελόνα. Πηγαίνετε στον κτηνίατρο.

ΜΑΤΙ (ξένο αντικείμενο): Κοκκίνισμα, πρήξιμο, αλληθώρισμα, τρίψιμο του ματιού με το πόδι.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Ανοίξτε και ξεχωρίστε τα βλέφαρα και κοιτάξτε για κάποιο ξένο αντικείμενο. Προσπαθήστε να το βγάλετε ρίχνοντας χλιαρό νερό. Πηγαίνετε στον κτηνίατρο.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ: Δύσκολη αναπνοή, λαχάνιασμα, δέρμα πολύ ζεστό στην αφή, στεγνή και ωχρή μύτη και πατούσες, κλαψούρισμα, χωρίς συναίσθηση.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Ρίξτε στο κατοικίδιο κρύο νερό ή σκεπάστε το με βρεγμένη πετσέτα. Αν το ζώο εξακολουθεί να δείχνει αδύναμο πηγαίνετε στον κτηνίατρο.

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ: Δέρμα παγωμένο στην αφή, κυματιστό τρίχωμα, ρίγος, τουρτούρισμα, αδυναμία, κενώσεις με αίμα, χωρίς συναίσθηση, πατούσες και μύτη γκρίζες και κρύες, εμφάνιση σε κατάσταση σοκ.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Εάν το κατοικίδιο φαίνεται να είναι σε κατάσταση σοκ, πηγαίνετε κατευθείαν στον κτηνίατρο κρατώντας το ζεστό κατά τη διαδρομή. Αν η κατάσταση φαίνεται λιγότερο σοβαρή, μπορείτε να το τυλίξετε σε πετσέτα, να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να χρησιμοποιήσετε το σεσουάρ των μαλλιών σε χαμηλή ταχύτητα.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΕΝΤΟΜΟΥ: Σημάδια από δάγκωμα ή κεντρί, πρήξιμο, φαγούρα, αδυναμία, τρίψιμο της περιοχής με τα πόδια του, προβλήματα αναπνοής, εμετός.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Αφαιρέστε το κεντρί, αν είναι ορατό, ξύνοντάς το με ένα μαχαίρι – όχι κοφτερό. Μην χρησιμοποιείτε τσιμπίδες. Βάλτε πάγο. Αν το ζώο είναι αδύναμο, κάνει εμετό ή έχει δυσκολία στην αναπνοή, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ: Υπερβολική σιαλόρροια, εμετός, αδυναμία, τινάγματα, κατάρρευση, λιποθυμία, ωχρές πατούσες και μύτη.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο ή το κέντρο δηλητηριάσεων αμέσως. Πηγαίνετε το κατοικίδιο και δείγμα του δηλητηρίου, εάν είναι δυνατόν, στον κτηνίατρο.

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ: Περισσότερο ορατά στους σκύλους παρά στις γάτες. Κοιτάξτε ανάμεσα στα δάκτυλα, πίσω από τα αυτιά και στα μπροστινά πόδια.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Βάλτε οινόπνευμα ή λίγο σπρέι για τσιμπούρια στο τσιμπούρι. Μετά από 30’ πιάστε το τσιμπούρι με τσιμπίδα και τραβήξτε το έξω. Βάλτε αντισηπτικό.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ (μικρός): Μικρά κοψίματα ή τρυπήματα με αιμορραγία ή χωρίς

ΤΙ ΚΑΝΩ: Κόψτε το τρίχωμα του ζώου από την περιοχή και καθαρίστε προσεκτικά με νερό και σαπούνι. Ψεκάστε με αντισηπτικό και βάλτε αντιβιοτική κρέμα. Αν αιμορραγεί πιέστε το σημείο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο αν η αιμορραγία συνεχίζει.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ (μεγάλος): Αιμορραγία, ζημιά μεγαλύτερη ή βαθύτερη από το μικρό τραυματισμό.

ΤΙ ΚΑΝΩ: Πιέστε το σημείο του τραυματισμού με καθαρό, στεγνό ύφασμα και πηγαίνετε στον κτηνίατρο. Τα έγκαιρα και με ράμματα τραύματα τρέφουν γρηγορότερα και καλύτερα από τα ανοικτά.

 

Φτιάξτε το δικό σας κουτί πρώτων βοηθειών για το κατοικίδιό σας: Οποιοδήποτε μικρό κουτί κάνει για την περίπτωση. Συμπεριλάβετε τα ακόλουθα:

2 πακέτα επιδέσμους

6 αποστειρωμένες γάζες

1 λευκοπλάστη

Χημικός πάγος

Θερμόμετρο

Αντισηπτική λοσιόν

Αντιβιοτική κρέμα

Τσιμπίδες (λαβίδες)

 

1 σκέψη για το “Πρώτες βοήθειες για τα κατοικίδια”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top