Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά σε ένα American Cocker Spaniel, το μικρότερο μέλος της ομάδας εργασίας των κυνηγετικών σκύλων.

Το γεροδεμένο σώμα του, ο φίνος μεταξωτός μανδύας του, το καθαρό καλλίγραμμο εκλεπτυσμένο κεφάλι και ο χαρούμενος χαρακτήρας του, δίνουν την αίσθηση ότι αυτός ο σκύλος είναι ένας πρίγκιπας. Μπορεί να αναπτύξει σημαντική ταχύτητα, συνδυασμένη με μεγάλη αντοχή, με φανερή κλίση προς εργασία.

Ιστορία

Τα Cocker Spaniel, έφτασαν στην Αμερική από την Αγγλία το 1880. Ξεχώριζαν από τ’ άλλα Spaniel μόνο από το βάρος τους. Δηλαδή, αν το Spaniel ήταν πάνω από 15 κιλά, ήταν Field Spaniel, αν ήταν ελαφρύτερο, ήταν Cocker Spaniel.

Το American Cocker Spaniel, πήρε την ιδανική κατεύθυνση στην εμφάνισή του από τον Kαναδό George D. Douglas. Ήταν μέλος του Aμερικανικού Ομίλου Spaniel και το εκτροφικό του πρόγραμμα μαζί με πολλούς άλλους άρχισε πραγματικά να καθορίζει τι είναι το American Cocker Spaniel και πώς πρέπει να μοιάζει.

Το 1946, ο Αμερικάνικος Κυνολογικός Όμιλος παραχώρησε την αναγνώριση και το διαχωρισμό των δύο ξεχωριστών φυλών Cocker. Του American Cocker Spaniel και του English Cocker Spaniel. Πρέπει να αναφέρουμ,ε ότι από τις προσμίξεις που έγιναν για το ένα και μοναδικό αποτέλεσμα, υπάρχουν και κάποιοι ψίθυροι, πως χρησιμοποιήθηκε και το Pointer για καλύτερους έντονους συγκλίνοντες άξονες στο κεφάλι και πιο έντονο κυνηγετικό ταμπεραμέντο.

Εξωτερική Εμφάνιση

ο_μικρος_πριγκηπας.jpgΚανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στην εικόνα ενός American Cocker Spaniel. Το μικρό του μέγεθος και ο φίνος μακρύς μεταξωτός μανδύας, δίνουν την αίσθηση ότι αυτός ο σκύλος είναι πρίγκιπας. Το πρότυπο της φυλής αναφέρει: «Το American Cocker Spaniel είναι το μικρότερο μέλος της ομάδας εργασίας των κυνηγετικών σκύλων. Έχει γεροδεμένο, συμπαγές σώμα και καθαρό, καλλίγραμμο, εκλεπτυσμένο κεφάλι, με το σκυλί σε πλήρη αρμονία και σε ιδανικό μέγεθος. Στέκεται καλά στους ώμους του, πάνω σε ίσια πόδια με τη γραμμή ράχης να γέρνει ελαφρά προς τα δυνατά, μέτρια κεκλιμένα, μυώδη οπίσθια. Είναι ένα σκυλί ικανό ν’ αναπτύξει σημαντική ταχύτητα, συνδυασμένη με μεγάλη αντοχή.

Πάνω απ’ όλα, πρέπει να είναι ελεύθερο και χαρούμενο, υγιές, καλά ισορροπημένο στις επιδείξεις, με φανερή κλίση προς εργασία. Ένα δείγμα της φυλής καλά ισορροπημένο, με αρμονία σε όλα του τα μέρη, είναι πιο επιθυμητό από ένα άλλο με έντονα αντιθετικά καλά σημεία και ελαττώματα. Αν και το American Cocker Spaniel είναι κυνηγετική φυλή (σκύλος κοντινής έρευνας, ιχνηλάτης, ξεσηκωτής, θηραματοφόρος από ξηρά και νερό), η εξαιρετική του εμφάνιση και το πλούσιο τρίχωμά του το ανέδειξαν και το αναδεικνύουν στις υψηλότερες θέσεις στις εκθέσεις μορφολογίας παγκοσμίως.

Χρησιμότητα

Το American Cocker Spaniel, είναι σκύλος κυνηγετικός. Τα θηράματα που βρίσκει είναι ορτύκι, πέρδικα, μπεκάτσα, φασιανός, αγριοκόκορας, grouse, λαγός. Επίσης, επαναφέρει θηράματα και από το νερό με μεγάλη ευκολία. Παρ’ ότι έχει μικρό μέγεθος, η ενέργεια και η δύναμη που το διέπουν, το κάνουν ξεχωριστό. Η έρευνά του έχει απόσταση μέσα στο ωφέλιμο βεληνεκές του όπλου, είναι ανεπτυγμένη, ευαίσθητη και αποτελεσματική. Η θηραματοφορία του είναι δεδομένη. Σίγουρα, οι Αμερικάνοι δεν δημιούργησαν μία ποικιλία για το σαλόνι, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Απλώς, όταν αυτός ο σκύλος χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι, πρέπει να διαμορφώνεται έτσι ο μανδύας του, ώστε να μη μπλέκεται στα πυκνά γιατί θα δυσκολευτεί.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, πως η φυλή του American Cocker Spaniel ολοκληρώθηκε πολύ κοντά στην εποχή μας (1948-50). Έτσι, δεν έχει εκφυλιστεί το κυνηγετικό του ταμπεραμέντο. Όλοι σχεδόν οι εκτροφείς που ασχολούνται με αυτήν τη φυλή και κάνουν πρωταθλητισμό στις εκθέσεις μορφολογίας, χρειάζονται το κυνηγετικό του πάθος για την παρουσία τους σ’ αυτές. Πρέπει να δείχνει έντονα δουλεμένο, με έντονη κλίση προς εργασία. Μπορεί να μη βγαίνουν αυτοί οι σκύλοι στον πραγματικό κυνηγότοπο λόγω τριχώματος, αλλά η έντονη άσκηση και το απόρτ με θήραμα, είναι κάτι που τους γίνεται βίωμα κάθε μέρα.

Χαρακτήρας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χαρακτηρίσει τα Cocker στριμμένα, καταστροφικά, δειλά και ισχυρίζονται πως πολλά από αυτά δαγκώνουν.

Το American Cocker Spaniel, είναι σκύλος με έντονη προσωπικότητα, κοινωνικός, πρόσχαρος, ελεύθερος, αλλά ποτέ υποδουλωτικός ή ανισόρροπος. Μαθαίνει εύκολα και γρήγορα, αρκεί να μη χρησιμοποιούμε βία. Η βία στα Cocker σημαίνει ότι κόβουμε τους δεσμούς. Το American Cocker θέλει να συμμετέχει πάντα στην οικογένεια. Αν βρεθεί μόνο του στον κήπο, στη βεράντα ή στην ταράτσα, γίνεται επιφυλακτικό, χαλά όλος ο ψυχικός του κόσμος και μεταμορφώνεται σε ένα μικρό θηρίο.

Έχει μικρό μέγεθος που το κάνει ιδανικό σύντροφο για το σπίτι. Αγαπά τα παιδιά και παίζει ατελείωτα μαζί τους χωρίς να δυστροπεί, εκτός και αν του δημιουργούν πόνο τραβώντας του τα μακριά αυτιά του.

Το American Cocker είναι γλυκός και χαρισματικός σκύλος, με αρχοντική εμφάνιση και ευαίσθητη ψυχή. Δίνεται στο αφεντικό του και προστατεύει την οικογένεια όσο καλύτερα μπορεί.

Περιποίηση

Το American Cocker Spaniel, χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες του.

Δεν μπορούμε να το αφήσουμε εντελώς ακούρευτο, γιατί έτσι θα δημιουργηθεί μία τρίχινη μπάλα και θα παρουσιαστούν προβλήματα στα μάτια, στα χείλη και στις πατούσες. Έτσι, πριν αποκτήσουμε ένα American Cocker, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια φορά το μήνα χρειάζεται τις γνώσεις ενός ειδικού (εκτροφέα ή κομμωτή).

Η περιποίησή του ως κυνηγόσκυλο ή ως απλό pet στο σπίτι, που δεν χρειάζεται να έχει τόσο μακρύ μανδύα, είναι πιο εύκολη. Αρκεί κάθε 5-7 μέρες ένα μπάνιο, χτένισμα και στέγνωμα με σεσουάρ από εμάς. Οπωσδήποτε όμως μια φορά το μήνα, απαιτείται κούρεμα από έναν ειδικό. Το μήκος της τρίχας που χρειάζεται ένα American Cocker ως κυνηγόσκυλο, δεν ξεπερνά τα 3 ή 4 δάκτυλα.

Ως σκύλος όμως, που συμμετέχει σε εκθέσεις μορφολογίας, χρειάζεται κάθε 5 μέρες μπάνιο, καλό ξέπλεγμα με μαλακή βούρτσα, ενυδατικά προϊόντα, στέγνωμα με σεσουάρ και καθόλου χτένισμα μέχρι την επόμενη φορά που θα κάνει μπάνιο. Όταν ο μανδύας είναι πολύ μακρύς, το συχνό βούρτσισμα σπάει την τρίχα και την καταστρέφει. Βέβαια, χρειάζεται κάθε 3 εβδομάδες κούρεμα από κάποιον ειδικό και φυσικά μία μέρα πριν από κάθε επίδειξη.

Μπορεί να φαίνεται μπελάς η περιποίηση του American Cocker Spaniel, αλλά αν ρωτήσουμε τους ιδιοκτήτες που έχουν ήδη το σκύλο αυτό στα χέρια τους, θα μας πουν ότι είναι διασκεδαστικό να περιποιείσαι αυτόν τον τόσο όμορφο μανδύα. Τέλος, θα θέλαμε να συστήσουμε στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες να προσέξουν από πού θα αποκτήσουν το κουτάβι τους. Γιατί, ό,τι λάμπει, δεν είναι πάντα χρυσός.

Πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από αυτόν που θα πάρουμε το κουτάβι μας, ώστε να έχει σωστό χαρακτήρα, σωστή μορφολογία και όρεξη για εργασία, αν ενδιαφερόμαστε και για το κυνήγι. Αυτός ο σύντροφος θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια, έτσι θα πρέπει να ξέρουμε και για τυχόν κληρονομικές παθήσεις. Όλα αυτά, πρέπει να τα ρωτάμε και να επιβεβαιώνουμε ότι ο εκτροφέας έχει κάνει το έργο του και μας το αποδεικνύει είτε είναι σωστό είτε όχι. Εμείς επιλέγουμε…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *