Ένας Μπετόβεν στο κλουβί

Το φυσικό του κάλλος και το ασυνήθιστο κελάηδισμά του δεν το ξεχώρισε απλώς στο πέρασμα του χρόνου σε σχέση με τα άλλα είδη, αλλά το ανέδειξε στο πιο αγαπητό και δημοφιλές ωδικό πτηνό. Το καναρίνι, αποζημιώνει, λένε, με τους μελωδικούς του λαρυγγισμούς και το πιο απαιτητικό μουσόφιλο… «αυτί».

Αν κάνουμε ένα φλας μπακ στο χρόνο θα δούμε ότι η παρουσία των καναρινιών δεν άφησε ανεπηρέαστους κορυφαίους δημιουργούς της Τέχνης. Ο Μπετόβεν βάσισε την περίφημη “Εκτη συμφωνία” του στο τσιχλόνι και ο Βιβάλντι συνέθεσε το «Εl Carduelis» για την καρδερίνα, ενώ το βασικό μοτίβο του «Μαγεμένου Αυλού» βασίζεται στη μίμηση του κελαηδίσματος ενός αηδονιού από φλάουτα, όμποε και αυλούς. Και στο πιο πρόσφατο παρελθόν ο Μάρκος Βαμβακάρης λάτρης των ωδικών πτηνών διάνθιζε τις μουσικές του συνθέσεις με μελωδίες που έβγαζαν τα καναρίνια και οι καρδερίνες στην αυλή του σπιτιού του.

Προέλευση εξωτική

Η ιστορία του ξεκινά σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν περί της καταγωγής του βαθιά στο χρόνο όταν το 1400 Ισπανοί και Πορτογάλοι ναύτες το μετέφεραν στην Ιβηρική χερσόνησο από τα Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού ωκεανού. Από εκεί άλλωστε έχει πάρει και το όνομα του. Τα είδη των καναρινιών σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία αριθμούν σε 130 και όλα προέρχονται από ένα και μόνο είδος το serinus canaria, τον σπίνο των καναρίων. Μάλιστα αντιπρόσωπους τους μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε ακόμη και σήμερα στα Κανάρια Νησιά.


Ταξίδι στους Κανάριους Νήσους

Οι πρώτοι που κατάφεραν να εκθρέψουν καναρίνια στην Ισπανία εν έτη 1400 ήταν οι Μοναχοί. Εξοικονόμησαν έτσι έσοδα για τα μοναστήρια τους και μάλιστα διατήρησαν και το μονοπώλιο για εκατό ολόκληρα χρόνια. Στο διάστημα αυτό πουλήθηκαν καλά ωδικά καναρίνια σε υψηλές τιμές τόσο στην Ισπανία και τη Γαλλία όσο και την Αγγλία. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το 1550 εμφανίστηκαν στην Ιταλία τα πρώτα θηλυκά καναρίνια. Το πώς και το γιατί έσπασε το μονοπώλιο των Μοναχών, το αποδίδουν σε δυο εκδοχές.
Σύμφωνα με την πρώτη ένα Ισπανικό εμπορικό που πήγαινε στο Λιβόρνο ναυάγησε στις ακτές της Έλβας με αποτέλεσμα να διαφύγουν μερικά από τα αρσενικά καναρίνια που μετέφερε το πλοίο και να ζευγαρώσουν στη στεριά της Ιταλίας με τον νοτιοευρωπαικό σπίνο. Οι Ιταλοί, έπιασαν τα ωδικά πουλιά της νέας αυτής διασταύρωσης, τα εξέθρεψαν και σε λίγο καιρό το καναρίνι εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία.
Η δεύτερη και πιθανή κατά πολλούς εκδοχή, αναφέρει ότι μαζί με τα πολλά αρσενικά καναρίνια πουλιόταν και κάποιο θηλυκό. Στα τέλη πάντως του 16ου αιώνα υπήρχαν εκτροφείς καναρινιών πέραν της Ισπανίας, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, και στην Αγγλία. Και το ταξίδι είχε μόλις ξεκινήσει…

Η Vitakraft, είναι η κορυφαία εταιρεία σε τροφές, λιχουδιές και συμπληρώματα για καναρίνια!  Κάντε τη …βόλτα σας στα link που σας ενδιαφέρουν και βρείτε τα προϊόντα στο pet shop της γειτονιάς σας!

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top