Tον πρώτο χρόνο της ζωής των πιστών μας φίλων είναι πολύ σημαντική η σωστή διατροφή, καθώς οι ανάγκες της συντήρησης και της σωστής ανάπτυξής τους είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Ο ειδικός συνεργάτης μας, κτηνίατρος Κων/νος Χανδράς, μας εξηγεί τα πλεονεκτήματα της ισορροπημένης τροφής και τη θεμελιώδη σημασία της στην απόδοση, αλλά και στη μακροζωία των κυνηγετικών και όλων των άλλων σκύλων.
Ποιος είναι ο λόγος που εκατοντάδες εταιρείες παρασκευάζουν σήμερα τροφές για μικρά ζώα;
Η ανάγκη δημιουργήθηκε μέσα από έρευνες και παρατηρήσεις δεκαετιών. Η συνεχής παρατήρηση απέδειξε πλέον ότι οι ανάγκες του οργανισμού ενός σκύλου είναι:
α) συγκεκριμένες και εντελώς προσδιορισμένες
β) σημαντικά διαφορετικές από αυτές του ανθρώπου. Είναι λοιπόν προφανές ότι το μαγειρευτό φαγητό, που παρασκευάζεται με γνώμονα τις ανάγκες τού ανθρώπινου οργανισμού, δεν μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη τροφή για το μικρό μας φίλο, με όση φροντίδα κι αν παρασκευαστεί. Όσο για τα περισσεύματα των γευμάτων μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια τροφή ατελής και χωρίς καμία ισορροπία.
Πλήρης και ισορροπημένη διατροφή
Το επόμενο ερώτημα που γεννιέται είναι: Ποιας μορφής έτοιμη τροφή είναι η καλύτερη επιλογή για το κατοικίδιο ζωάκι μας; Το σύνολο των κτηνιάτρων σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς κανένα δισταγμό, θα απαντούσε: ξηρή τροφή, πλήρης και ισορροπημένη ξηρή τροφή.
Τα πλεονεκτήματα της τροφής αυτής είναι πολλαπλά. Καταρχήν το ζωάκι «μασάει». Εξασκεί τα δόντια και τα ούλα του, με αποτέλεσμα αυτά να είναι καθαρά και να μην έχουν προβλήματα ουλίτιδας και πέτρας, με τις γνωστές συνέπειες. Λόγω του τρόπου παρασκευής τους, οι ξηρές τροφές είναι οι πληρέστερες σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία και οι πλέον ισορροπημένες ως προς τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία που περιέχουν.
Πώς όμως φτάσαμε μέχρι εδώ; Από πού ξεκίνησε η ανάγκη για την παρασκευή έτοιμων τροφών; Ποιοι παράγοντες επιβάλλουν την εξέλιξή τους; Ποια είναι τα κριτήρια της ποιότητάς τους; Ποια στοιχεία διαφοροποιούν τη μία από την άλλη τροφή; Σε αυτά και σε πολλά εύλογα ερωτήματα του απλού ιδιοκτήτη, αλλά και του επαγγελματία του χώρου, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις μέσα από αυτό το αφιέρωμα του περιοδικού μας. Θα δούμε ποια είναι τα συστατικά, ποια τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών αυτών και θα αναλύσουμε το ρόλο τους στον οργανισμό των σκύλων. Οι ξηρές τροφές εξασφαλίζουν και παρέχουν ενέργεια, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες-ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Ενέργεια
Κάθε ζωντανός οργανισμός υπόκειται σε μια αέναη δαπάνη ενέργειας. Ο οργανισμός δαπανεί ενέργεια για να επιτελέσει όλες τις ζωτικές λειτουργίες του (λειτουργίες καρδιάς, πνευμόνων, οργάνων απεκκρίσεως, νευρικού συστήματος, μεταβολισμός, μυϊκές και άλλες λειτουργίες κ.λπ.) και τελικά να κρατηθεί στη ζωή. Μια προσέγγιση των ποσοστών συμμετοχής των παραπάνω λειτουργιών στο σύνολο της δαπανόμενης ενέργειας είναι η ακόλουθη:
• Λειτουργία καρδιάς 4%
• Λειτουργία νεφρών 4%
• Λειτουργία αναπνευστικού 10%
• Λειτουργία αδένων 3%
• Λειτουργία μυών 5%
• Λειτουργία κυττάρων-μεταβολισμός 74%
Η ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια για να διατηρηθεί ένας οργανισμός στη ζωή είναι αυτή που απαιτείται για την κάλυψη του βασικού μεταβολισμού. Είναι δηλαδή το ποσό που δαπανά ο οργανισμός όταν βρίσκεται σε νηστεία, απόλυτη ανάπαυση και συγκεκριμένη θερμοκρασία.
Με αυτό το ποσό ενέργειας εξασφαλίζονται οι μεταβολικές εργασίες, η λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος και των οργάνων απεκκρίσεως. Επίσης, η λειτουργία του πεπτικού συστήματος (περιορισμένη στο ελάχιστο) και η διατήρηση του μυϊκού τόνου. Εκτός των παραπάνω, ο οργανισμός απαιτεί ενέργεια για να επιτελέσει σειρά αναγκών, όπως σωματική αύξηση, παραγωγή γάλακτος, τριχώματος, κυοφορία και φυσικά μυϊκή εργασία.
Το σύνολο σχεδόν της απαιτούμενης ενέργειας για όλες τις παραπάνω βασικές ανάγκες και λειτουργίες του, ο οργανισμός το παίρνει από την τροφή. Και πιο συγκεκριμένα από την καύση των τριών θρεπτικών στοιχείων που περιέχει κάθε τροφή: τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Ο ρόλος των παραπάνω θρεπτικών στοιχείων είναι πολύπλοκος και ουσιαστικός. Πρέπει να μεταβάλλεται, δε, ανάλογα με πλήθος παραγόντων, τους οποίους θα αναλύσουμε στη συνέχεια του αφιερώματός μας.
Η βασική αρχή πάντως είναι: τα σαρκοφάγα ζώα όπως είναι ο σκύλος πρέπει κατά κύριο λόγο να παίρνουν την ενέργεια από πρωτεΐνη και μάλιστα ζωικής προέλευσης. Δεν παραγνωρίζεται όμως το γεγονός ότι και η ενέργεια η προερχόμενη από λίπη και υδατάνθρακες είναι σημαντική, καθώς η αποκλειστική χρησιμοποίηση ζωικών πηγών είναι τόσο αντιοικονομική όσο και επιζήμια (μακροπρόθεσμα) από υγιεινής πλευράς.
Είδη ενέργειας
Η μονάδα μέτρησης της ενέργειας είναι μία χιλιοθερμίδα (1kcal). Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ενέργεια που λαμβάνει ο οργανισμός δεν αξιοποιείται πλήρως. Έχουμε απώλειες ενέργειας στα ούρα, στα κόπρανα, στα αέρια και στην αναπνοή του ζώου, στην πεπτική λειτουργία τού οργανισμού του και στις εν γένει ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα εντός αυτού.
Ολική ενέργεια (Ο.Ε.), λοιπόν, είναι το συνολικό ποσό ενέργειας που περιέχεται στην τροφή. Αν από την Ο.Ε. αφαιρέσουμε το ποσό της ενέργειας των κοπράνων (Ε.Κ.), προκύπτει η πεπτική ενέργεια (Π.Ε.). Η αφαίρεση και της ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός (Ε.Ο.) για να κάνει το σύνολο των λειτουργιών του (βασικός μεταβολισμός + ανάγκες παραγωγής) μας δίνει τη μεταβολιστέα ενέργεια (Μ.Ε.).
Άρα Μ.Ε. = Ο.Ε.- Ε.Κ.-Ε.Ο.
Η μεταβολιστέα ενέργεια μιας τροφής είναι σημαντικότατο μέγεθος. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (και όχι εντελώς απροβλημάτιστα) μπορεί να γίνει ένας παράγοντας αξιολόγησης της τροφής. Το ύψος της καθορίζει την ποσότητα του ημερησίου σιτηρέσιου του ζώου. Είναι λοιπόν και ένας παράγοντας οικονομίας και προγραμματισμού.
Η Petline Α.Ε. διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε τροφές για όλα τα κατοικίδια και μπορείτε να τις δείτε στο www.petline.gr