Οι Βέλγικοι Ποιμενικοί σκύλοι Γκρένενταλ (Groenendael) του βραβευμένου εκτροφείου Greek Legend έχουν κατακτήσει δεκάδες φορές, στις κατηγορίες και στην ομάδα τους,  την “πρωτιά” σε Εκθέσεις μορφολογίας και Αγώνες εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πίσω από τις αναρίθμητες επιτυχίες κρύβεται το έργο του προπονητή-εκτροφέα σκύλων Χρήστου Πρινιωτάκη, ιδιοκτήτη του Greek Legend, ο οποίος επί 22 συνεχόμενα έτη ασχολείται με την επιλεκτική αναπαραγωγή Βέλγικου Ποιμενικού Γκρένενταλ (Groenendael).

Πρόκειται για ένα έργο ζωής, το οποίο προέκυψε, όπως λέει ο ίδιος, από… ανάγκη.

Την ανάγκη ενός εκπαιδευτή, αλλά και ενός αθλητή, να εκτρέφει όσο το δυνατόν υγιείς σκύλους, για τη δουλειά ή το άθλημα που υπηρετεί. Εκτρέφοντας ένα σκύλο αισθάνεσαι την δημιουργία του ζωγράφου αλλά και τη χαρά του γονιού. Η εκτροφή για μένα είναι τέχνη. Η τέχνη του να συνδυάζεις το όμορφο με το χρήσιμο”.

Η φυλή που έχει “σκλαβώσει” τον κ. Πρινιωτάκη, αντιπρόεδρο του Κυνοφιλικού Ομίλου Βελγικών Ποιμενικών Ελλάδος (Κ.Ο.ΒΕ.Π.Ε), δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από  τα  Βέλγικα  Ποιμενικά Γκρένενταλ (Groenendael).

Παρ’ όλο που πέρασαν και άλλες φυλές σκύλων στην μέχρι τώρα καριέρα μου – λέει ο ίδιος-  η ευφυΐα, η ευκινησία και η ομορφιά του Βελγικού Ποιμενικού με σκλάβωσε από τα πρώτα μου βήματα στο χώρο της εκτροφής. Είναι δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματα μου την στιγμή της πρώτης απόκτησης Βελγικού Ποιμενικού Γκρένενταλ (Groenendael). Ένας σκύλος με ταχύτητα ζαρκαδιού, με ευφυία και πονηριά αλεπούς, ομορφιά λύκου και θάρρος λιονταριού. Χωρίς να είναι βεβαρημένος από κληρονομικές παθήσεις, καθώς η εκτροφή αυτού του σκύλου βασίζεται στον εργασιακό τομέα. Πώς λοιπόν να μη μαγέψει αυτή η φυλή!”.

Ως εκπαιδευτής σκύλων και γραμματέας του Σωματείου Αναγνωρισμένων Εκπαιδευτών  Σκύλων Ελλάδος ο κ. Πρινιωτάκης, μας δίνει τον “χρυσό κανόνα” για την αρμονική συμβίωση ανθρώπου-σκύλου. Ειδικότερα, συμβουλεύει όλους τους ιδιοκτήτες Βέλγικου Ποιμενικού – νέους και παλιούς- να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα “σωστής και συνεχούς κοινωνικοποίησης του σκύλου τους (επαφή με διάφορα ερεθίσματα, όπως γνωριμία με ανθρώπους, παιδιά, άλλα ζώα) και συνεχούς εκτόνωσης με “παιχνίδι”Και μας συστήνει το παιχνίδι Agility- ένα χόμπυ και αγώνισμα με ξεχωριστή θέση στα διεθνούς φήμης κυνοφιλικά events, όπου συμμετέχει και ο ίδιος με σκύλους εκτροφής του.

Το agility είναι ένα όμορφο κυνάθλημα που μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου να το ξεκινήσει ακόμη και σαν χόμπυ στον ελεύθερο χρόνο του – εξηγεί – Για να γυμνάζεται και να μαθαίνει με το σκύλο του. Είναι ένα άθλημα ευκινησίας και ευελιξίας για δύο: τον άνθρωπο και τον σκύλο”.

Ο Χρήστος Πρινιωτάκης είναι προπονητής της αθλητικής ομάδας Agility Team G.L. και έχει κατέβει τρεις φορές ως κυναγωγός με τον προσωπικό του σκύλο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα Βελγικού Ποιμενικού στο Agility (FMBB).

Ο προσωπικός μου σκύλος έχει εκπροσωπήσει 3 φορές  την εθνική μας ομάδα agility στο Παγκόσμιο της φυλής μας (FMBB) –αναφέρει χαρακτηριστικά- και φέτος,  δύο από τους απόγονους του διεκδικούν μια θέση στην Εθνική που θα μας εκπροσωπήσει φέτος στην Τσεχία (FMBB2019). Στον τομέα της εργασίας, το εκτροφείο μας είναι το  μοναδικό που κατέχει τρείς συνεχόμενες γενεές  στις ανώτερες βαθμίδες των αγώνων agility, ενώ οι περισσότεροι σκύλοι του κατέχουν τίτλους επιτυχούς εξέτασης υπακοής και θάρρους (ΒΗ/VT, E.Ε.Ι.Π)

Αν και στη χώρα μας το agility έγινε γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια, σήμερα αρκετά καταξιωμένα κυνοφιλικά club της Ελλάδας διοργανώνουν, σχεδόν κάθε μήνα, αγώνες agility με παγκοσμίου φήμης κριτές. ‘Ενα από αυτά και το Beauceron Club of Greece, μέλος του οποίου και υπεύθυνος οργάνωσης Agility του ομίλου είναι ο Χρήστος Πρινιωτάκης.

Επιτυχίες μέσα από δυσκολίες

Στον τομέα της μορφολογίας (σωστής ανατομίας), οι σκύλοι εκτροφής Greek Legend έχουν διακριθεί πολλές φορές στις πρώτες θέσεις. Έχουν βραβευτεί, μεταξύ άλλων, και ως καλύτερο ζευγάρι Βελγικών Ποιμενικών σε διεθνείς κυνολογικές εκθέσεις και αγώνες! Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο βραβευμένους σκύλους, την Greek Legend Nesta, η οποία αναδείχτηκε καλύτερη Νέων Φυλής στο Παγκόσμιο έγινε στη Γένοβα, και τον Greek Legend Calm, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του Καλύτερου Έκθεσης στην ειδική έκθεση μορφολογίας στην Σλοβενία το 2018.

Πίσω από τις παραπάνω λαμπρές επιτυχίες του Greek Legend κρύβεται και η αφοσίωση στο δύσκολο έργο επιλεκτικής αναπαραγωγής σκύλων Γκρένενταλ, παρά τα μεγάλα εμπόδια.

Η μεγαλύτερη δυσκολία για κάθε εκτροφέα σκύλου– υπογραμμίζει ο κ. Πρινιωτάκης – είναι να βρεθεί το σωστό γενετικό υλικό. Δηλαδή ο καλύτερος επιβήτορας που θα συμπληρώνει απόλυτα την θηλυκιά. ‘Ενας σωστός εκτροφέας πρέπει να κάνει τον σωστό συνδυασμό σκύλων που διαθέτουν υψηλό ταμπεραμέντο και καλή, ελεύθερη από κληρονομικές παθήσεις, ανατομία. Όσο κι αν ακούγεται απλό, δεν είναι. Σε αυτή την προσπάθεια, το “όπλο” του εκτροφέα είναι η γνώση. Η γνώση των γενεολογικών χαρτών (Pedigree) αλλά και η σωστή ανάγνωση αυτών.

 Σκύλοι με φοβίες, με ανασφάλειες (κροτοφοβία), με κληρονομικές παθήσεις, με χαμηλό ενδιαφέρον στο παιχνίδι ή στο φαγητό, θα πρέπει να απομακρύνονται από την εκτροφή”.

Αναφερόμενος στις επιμέρους δυσκολίες της επιλεκτικής αναπαραγωγής σκύλων Γκρένενταλ, ο κ. Πρινιωτάκης  χαρακτηρίζει “φτωχό” το γενετικό υλικό στη χώρα μας καθώς, όπως λέει, δεν υπάρχουν πολλά δείγματα της φυλής προς αναπαραγωγή δεδομένου ότι η εκτροφή αυτού του σκύλου βασίζεται στον εργασιακό τομέα. Αυτό μάς οδηγεί στην επιλογή γεννήτορα από μακρινές χώρες. Και όπως είναι κατανοητό- καταλήγει- σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στο άκρο της Ευρώπης, η επιλογή γεννήτορα είναι μία διαδικασία αρκετά χρονοβόρα και με υψηλό κόστος”.

Της Ελίνας Ιατρίδου

Πες μας την άποψή σου.