Το ΄πε, το ΄πε ο παπαγάλος!
Ότι γυαλίζει τους τραβάει την προσοχή, είναι συναισθηματικά ευαίσθητοι και μπορούν να θυμούνται όλες τις αρνητικές εμπειρίες. Γι’ αυτό προσοχή μην τον προκαλείτε γιατί θα σας πει καμιά βαριά κουβέντα.
Οι άφρικαν γκρέι είναι πάρα πολύ έξυπνοι και πολύ ευαίσθητοι. Καλύτερα να αποκτούνται σε νεαρή ηλικία, για να προσαρμόζονται στη ζωή του σπιτιού πιο εύκολα. Οι άφρικαν γκρέι, συνήθως, δένονται πολύ με ένα μόνο μέλος της οικογένειας και γίνονται επιθετικοί προς τους άλλους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής.
Μπορούν να θυμούνται εμπειρίες -θετικές και αρνητικές- και να τις συνδυάζουν με πρόσωπα και αντικείμενα. Από όλους τους παπαγάλους, έχουν τη μεγαλύτερη γκάμα φωνών και ένα αυξανόμενο λεξιλόγιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτή η μιμητική ικανότητα μπορεί να περιλαμβάνει ήχους σαν νερό που στάζει, πόρτες που τρίζουν, βήχα, φταρνίσματα και τηλεφωνητές. Στα περισσότερα είδη άφρικαν γκρέι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το φύλο, βασισμένος στα φυσικά χαρακτηριστικά. Έτσι, χρειάζεται ενδοσκόπηση ή άλλες εργαστηριακές μέθοδοι.
Οι άφρικαν γκρέι προτιμούν να διαλέγουν οι ίδιοι το ταίρι τους και δένονται μαζί του για όλη τους τη ζωή. Είναι παραγωγικοί και τα μικρά τους είναι εύκολο να μεγαλώσουν και με το δικό σας τάισμα. Επειδή είναι εξαιρετικά έξυπνοι, βαριούνται εύκολα και απαιτούν την προσοχή σας. Είναι σχετικά παιχνιδιάρηδες και απολαμβάνουν τα παιχνίδια στο περιβάλλον τους, ειδικά τα παιχνίδια πάζλ. Όλα τους τα παιχνίδια πρέπει να είναι μη τοξικά, και να μην είναι αιχμηρά. Μπορείτε να τοποθετήσετε φρεσκοκομμένα κλαδιά, από δέντρα που δεν έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα, αντί των τεχνητών κλαδιών του εμπορίου.
Ταυτοποίηση
Για την ταυτοποίηση του παπαγάλου σας, αρκεί μια επίσκεψη στο γιατρό, για την εμφύτευση μικροτσίπ. Τα νεαρά άφρικαν γκρέι, μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και στα χάδια. Πειθαρχία, αρχηγία, υπομονή, (το σκέπασμα του κεφαλιού), ένα είδος τελετουργίας και η ανταμοιβή με βραβεία, μπορεί να είναι απαραίτητα για να ρυθμίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως οι κραυγές σε προσπάθεια να απαιτήσουν την παρουσία κάποιου προσώπου του σπιτιού. Το ψαλίδισμα των φτερών συνιστάται, για να αποφευχθούν κίνδυνοι μέσα στο σπίτι, όπως τοξικά υλικά, ατυχήματα και βέβαια τη διαφυγή του παπαγάλου.
Τροφή
Η τροφή του πρέπει να είναι φρέσκια, καλής ποιότητας, χωρίς τοξίνες και με συμπλήρωμα, φρέσκα λαχανικά. Αποφύγετε τα καρύδια, σπόρους, γλυκά στοιχεία (καλαμπόκι, μήλα, πορτοκάλια) και αλμυρά φαγητά, γιατί μπορούν να συμβάλλουν στο μάδημα των φτερών τους, στον εκνευρισμό και στις κραυγές. (μία άριστη επιλογή είναι το μενού της Vitakraft)
Πού θα μείνει;
Η ειδική άμμος δεν είναι απαραίτητη με τις σύγχρονες δίαιτες. Παρέχετε καθαρό νερό (προσπαθήστε να δίνετε εμφιαλωμένο νερό). Αφαιρέστε και ξανατοποθετήστε το νερό και το φαγητό δύο φορές την ημέρα, για να μεγιστοποιήσετε τη δραστηριότητα του υγιούς παπαγάλου.
Φροντίστε να κάνει το μπάνιο του τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Αποφύγετε να ψεκάζετε το σπίτι με εντομοκτόνα. Tο κλουβί του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Να είναι καθαρό, και ασφαλές. Πρέπει να είναι φτιαγμένο από μη τοξικό υλικό. Αποφύγετε να έχετε κλαδιά ακριβώς πάνω από το φαγητό του. Φροντίστε να βγαίνει έξω συχνά, σε ασφαλές πάντα περιβάλλον, για να αναπνέει φρέσκο αέρα, να βλέπει το φως του ήλιου και να ασκείται.
Τι πρέπει να αποφεύγετε
Οι άφρικαν γκρέι είναι πολύ περίεργοι από τη φύση τους και οτιδήποτε καινούργιο, τους τραβάει τη προσοχή. Γι’ αυτό παραθέτουμε κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν:
- Ανεμιστήρες ταβανιού.
- Βραστό λάδι.
- Υπερθερμασμένα αντικολλητικά σκεύη.
- Αλυσίδες ποδιού.
- Γυαλόχαρτο.
- Καπνό και καπνό από τσιγάρα.
- Σοκολάτα, αβοκάντο, αλάτι, αλκοόλ.
- Τοξικά φυτά εσωτερικού χώρου.
- Εντομοκτόνα.
- Παιχνίδια που διαλύονται εύκολα.
- Τοξικούς καπνούς.
- Γάτες, σκύλους και παιδιά.
- Κέδρο, πεπιεσμένο πριονίδι.
- Το μολύβι ή τον ψευδάργυρο.
- Τα αρωματικά που μπαίνουν στην πρίζα.
Συνηθισμένες διαταραχές
Πολλές από τις ασθένειες που προσβάλλουν τους άφρικαν γκρέι, οφείλονται στην κακή διατροφή. Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές είναι οι εξής:
- Tο μάδημα των φτερών τους.
- Aναπνευστικές ασθένειες.
- Στοματικά αποστήματα.
- Yποσιτισμός, σύνδρομο υποασβεστιμίας.
- Xλαμιδίωση.
- Ασθένεια διαστολής του προλόβου.
- Μολύνσεις από ιούς και βακτήρια.
- Ατρησία του εντέρου.
Το βάρος των άφρικαν γκρέι, κυμαίνεται από 300-550 γραμμάρια. Η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας είναι από 3 – 6 χρονών και η μέγιστη διάρκεια ζωής 50 χρόνια.
(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)