Ξέρετε ότι και οι γάτες εκπαιδεύονται; Κι όμως, όπως τα σκυλιά, έχουν κι αυτές τη βασική τους εκπαίδευση. Για να μη βρεθείτε με ένα γάτο-εφιάλτη, τα νεύρα σας κρόσσια, τις κουρτίνες σας ξεσκισμένες σε σχήμα δαντέλας και δύο γατίσια μάτια να σας κοιτάζουν με απορία και γλύκα, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά μαθήματα.
Συμβουλές λοιπόν…
Αδέσποτο ή ράτσας, και στις δύο περιπτώσεις, η ίδια ακριβώς δουλειά σας περιμένει. Η μόνη εξαίρεση είναι να πήρατε γατάκι που είναι ήδη εκπαιδευμένο για σπίτι. Η διαδικασία είναι απλή αλλά θέλει… τρόπο.
Γάτες έως 8 μηνών
Δημιουργείστε Κλίμα ασφάλειας και στοργής στο γατάκι σας.
Φροντίζετε να αγκαλιάζετε και να χαϊδεύετε το γατάκι σας πολύ συχνά με μια απαλή και σταθερή αγκαλιά. Όσο πιο νωρίς ένα γατάκι δέχεται αγκαλιές, τόσο πιο εύκολα εξοικειώνεται με τον άνθρωπο. Υπάρχουν γάτες που προτιμούν το χάδι, ενώ είναι στο έδαφος, μπορείτε να το σεβαστείτε ή να επιμείνετε στο να συνηθίσουν και την αγκαλιά με μικρές δόσεις. Μετά από κάθε αγκαλιά, το ταΐζετε κατάλληλη για την ηλικία τους τροφή. Μπορείτε να δώσετε και μια έξτρα λιχουδιά εάν έκανε προόδους στο θέμα αγκαλιάς. Έτσι, θα συνδυαστεί η αγκαλιά σας με θετικά ερεθίσματα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ εύκολη αν ο γάτος σας έχει πολύ τρυφερό χαρακτήρα, ενώ είναι πιο δύσκολη με τα πιο δύσπιστα γατάκια ανεξαρτήτως φύλου.
Απαραίτητο συστατικό
Όταν ο γάτος είναι στο έδαφος, μπορείτε να του πετάξετε μαλακά μια μπαλίτσα ή ένα ειδικό παιχνιδάκι για να αρχίσει να παίζει. Στην αρχή θα αντιδράσει ανάλογα με το χαρακτήρα και την ηλικία του. Μπορεί να είναι αδιάφορος ή φοβισμένος αν είναι πολύ μικρός, ή να μπει κατευθείαν στο πνεύμα εάν είναι περίπου 3 μηνών. Παίξτε κάθε μέρα μαζί του δίνοντάς του να πιάσει ένα παιχνίδι με καλάμι ψαρέματος.
Το συχνό ποιοτικό τάισμα, η σταθερή και θετική επαφή με το σώμα και τις μυρωδιές σας, το διασκεδαστικό παιχνίδι θα κάνουν το γατάκι να αισθανθεί σύντομα άνετα μαζί σας. Έτσι, θα αναπτυχθεί σιγά-σιγά μεταξύ σας μια σχέση στοργής. Όλα αυτά θα το προδιαθέσουν θετικά απέναντί σας και θα καταλάβει ότι έχετε καλές προθέσεις. Αυτό είναι το απαραίτητο συστατικό για να αρχίσει η εκπαίδευση.
Tip! Οι κινήσεις σας θα πρέπει να μην έχουν άγχος, αγωνία η ανυπομονησία. Θα πρέπει αν δείχνουν σταθερότητα και απαλή δύναμη. Ένας τρόπος για να το πετύχετε είναι να σκέπτεστε ότι θα εκπαιδεύσετε πολύ καλά το γατάκι σας και ό,τι πρόβλημα υπάρξει, θα το αντιμετωπίσετε κι όλα θα καταλήξουν καλά.
Αρχίζοντας την εκπαίδευση
Φτιάξτε σε μία γωνία του δωματίου τη φωλιά του με τη γατοφόρο, την ειδική τουαλέτα για άμμο γάτας, ένα ονυχοδρόμιο, μπολάκια για κροκέτες, κονσέρβα και νεράκι, παιχνίδια και πολλά μαλακά αντικείμενα όπως χαλάκια στο πάτωμα ή αρκουδάκια λούτρινα.
Μάθημα 1: Του μαθαίνω να μένει και μόνο του
Οι πιο πολλοί άνθρωποι, δεν θέλουν να κλείσουν ένα γατάκι μόνο του σε ένα δωμάτιο κι έτσι τα περισσότερα ζώα αναπτύσσονται κακομαθημένα χωρίς να μπορούν να μένουν μόνα τους. Έτσι, κακοποιούν τις πόρτες ή ουρλιάζουν απελπισμένα. Εσείς θα φροντίσετε να μάθετε στο δικό σας γατάκι να μένει μόνο του από μικρό για να αποφύγετε παράπονα γειτόνων.
Έτσι πρακτικά κάθε φορά που θα παίζετε ή θα του δίνετε να φάει αφού περάσατε ώρα μαζί ποιοτικά, θα φεύγετε κλείνοντας την πόρτα χωρίς πολλά-πολλά, ενώ θα του έχετε αφήσει ένα αρκουδάκι για παρέα. Το ραδιόφωνο ανοιχτό βοηθά επίσης. Εάν το γατάκι έχει ισορροπημένο χαρακτήρα και εάν ξαναγυρνάτε τακτικά κοντά του θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μια φυσική διαδικασία και δεν θα ανησυχεί. Προσοχή να μην κάνετε «τραγικούς αποχαιρετισμούς» και να μην το φωνάζετε έξω από την πόρτα ή ανοίγετε κάθε τρεις και λίγο για να δείτε τι κάνει. Είναι μια χαρά, δείξτε εμπιστοσύνη.
Μάθημα 2: Του μαθαίνω να μπαίνει και να μένει στη γατοφόρο του
Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν εκπαιδεύουν το γατάκι τους στο να μένει μέσα στη γατοφόρο ή να μεταφέρεται με κάποιο μέσο και έτσι εάν αυτό αρρωστήσει και χρειαστεί να φιλοξενηθεί σε γιατρό ή να μεταφερθεί, έχουν μπροστά τους ένα ζώο απαρηγόρητο και πολύ ανήσυχο που δημιουργεί προβλήματα. Εσείς, μπορείτε να το μαθαίνετε να μπαίνει στη γατοφόρο του το βράδυ να κοιμηθεί. Βάλτε του μαξιλαράκι και ένα αρκουδάκι. Επίσης το βάζετε για μια ώρα τη μέρα μέσα στη γατοφόρο του με την αγαπημένη του λιχουδιά για να συνδυάσει τη γατοφόρο του με κάτι πολύ λαχταριστό.
Μάθημα 3: Του μαθαίνω να πηγαίνει στην άμμο του
Πολλοί παραπονιούνται ότι το γατάκι τους δεν χρησιμοποιεί σωστά την άμμο. Για να το διορθώσετε αυτό, κάθε φορά που του δίνετε να φάει κάτι λαχταριστό (δύο φορές τη μέρα γενικά), κάθεστε δίπλα του και όταν τελειώσει το πιάνετε μαλακά και το βάζετε μέσα στην άμμο χαϊδεύοντάς το, ενώ το κρατάτε εκεί και το ενθαρρύνετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σε γατάκια μετά τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Εάν δεν πιάσει το νόημα κατευθείαν, του πιάνετε μαλακά τα μπροστινά ποδαράκια και το κάνετε να σκάψει, ό,τι δηλαδή θα του έδειχνε η μαμά του και θα μάθαινε μιμούμενο. Λογικά, μετά από μερικά τέτοια μαθήματα, θα πάει μόνο του και είναι σημαντικό να το επιβραβεύετε με χάδια τις πρώτες φορές και να του λέτε μπράβο.
Μάθημα 4: Του μαθαίνω το ονυχοδρόμιο
Όταν το γατάκι σας φάει και κάνει την ανάγκη του, αρχίζει συχνά να έχει κέφια και να θέλει παιχνίδια. Είναι η κατάλληλη ώρα να του μάθετε ονυχοδρόμιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ονυχοδρόμιο επίπεδο σαν χαλάκι ή ένα όρθιο. Δείτε ποιο του αρέσει κι ακολουθήστε την επιθυμία του. Πάρτε ένα καλής ποιότητας ονυχοδρόμιο και οδηγήστε τα μπροστινά ποδαράκια του να τα ξύσει. Με μερικές επαναλήψεις θα μάθει και θα γλιτώσετε τα έπιπλά σας.