Μήπως ο σκύλος σας ουρλιάζει και καταστρέφει προσωπικά σας αντικείμενα; Μήπως σας κοιτάζει με κατεβασμένα τα αφτιά και είναι ξαπλωμένος με τη ράχη στο έδαφος; Μήπως σας κοιτάζει επίμονα στα μάτια, έχοντας την ουρά του ψηλά; Ό,τι κι αν κάνει ο τετράποδος φίλος σας, θυμηθείτε εκείνη την ώρα ότι είναι μια προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί σας, δείχνοντάς σας τη διάθεση τής κάθε στιγμής.
Ως κοινωνικά και ζωηρά πλάσματα, οι σκύλοι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα έξυπνους τρόπους επικοινωνίας, βασισμένους στη γλώσσα του σώματος, αλλά και των οσμών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνωστοί στον άνθρωπο, αλλά υπάρχουν και κάποιοι, όπως το μαρκάρισμα με την ούρηση, που προκαλούν σοβαρές παρεξηγήσεις και εκνευρισμό! Η κατανόηση των τρόπων επικοινωνίας του σκύλου είναι βασική προϋπόθεση της σωστής φροντίδας και της ανάλογης αντιμετώπισής του.
Μη με αφήνετε μόνο μου…
Μήπως όταν φτάνει η στιγμή να φύγετε από το σπίτι και να αφήσετε το σκύλο σας μόνο του, εκείνος γίνεται αγνώριστος; Την ώρα του αποχωρισμού, ο σκύλος αισθάνεται άγχος που θα μείνει μόνος του και εκδηλώνει τη δυσφορία του με διαφόρους τρόπους: ουρλιάζει, γαβγίζει ή, ακόμα, καταστρέφει διάφορα αντικείμενα. Τις αντιδράσεις αυτές έχουν συνήθως οι νευρικοί σκύλοι, καθώς και εκείνοι που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί, όπως θα έπρεπε, όταν ήταν κουτάβια. Πριν φύγετε, προσφέρετε στο σκύλο σας ένα αγαπημένο παιχνίδι, που έχετε τρίψει στα χέρια σας, ή ένα νόστιμο κόκαλο με μεδούλι και φύγετε διακριτικά.
Θα κάνω ό,τι μου πεις!
Η θέση υποταγής ενός σκύλου είναι συγκεκριμένη και σχεδόν τελετουργική. Το ζώο ξαπλώνει κάτω με τη ράχη στο έδαφος και τα αφτιά τραβηγμένα πίσω.
Σηκώνει ψηλά το ένα πόδι, αποκαλύπτοντας την ευαίσθητη περιοχή της κοιλιάς του και η ουρά του είναι μαζεμένη ανάμεσα στα πίσω πόδια. Με αυτό τον τρόπο δηλώνει στους άλλους σκύλους και στους ανθρώπους την υποταγή του, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.
Αυτό είναι το δέντρο μου…
Ουρώντας σε συγκεκριμένες θέσεις, ο σκύλος μαρκάρει μια περιοχή. Με άλλα λόγια, αφήνει το στίγμα του. Φανταστείτε μόνο ότι οι επόμενοι σκύλοι, που θα περάσουν από το σημείο αυτό, μπορούν από τη μυρωδιά και μόνο να εντοπίσουν ποιος πέρασε από εκεί και πριν πόση ώρα!
Εξάλλου, από τη μυρωδιά των γεννητικών οργάνων, ο σκύλος μπορεί να αντιληφθεί το φύλο, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση ενός άλλου σκύλου που θα συναντήσει. Η κίνηση αυτή στον κόσμο των ζώων αντιστοιχεί με τη χειραψία των ανθρώπων.
Ώρα για καβγά ή για παιχνίδι;
Ο καβγάς είναι το αγαπημένο παιχνίδι όλων των σκύλων, ειδικά όταν είναι κουτάβια.
Δίνοντας μια θεατρική παράσταση, τα νεαρά ζώα μαθαίνουν πώς να επιβάλουν την εξουσία τους, με γρυλίσματα και υπερβολικές ή απότομες κινήσεις. Να θυμάστε πάντα, όμως, ότι μερικοί σκύλοι μπορεί να θυμώσουν πραγματικά και να δαγκώσουν τους συμπαίκτες τους.
Στην πρώτη τους συνάντηση οι σκύλοι, από ένστικτο, χρησιμοποιούν μια πολυσύνθετη σωματική γλώσσα για να αποφύγουν τυχόν διαφωνίες, ενώ τα κουτάβια υποτάσσονται πάντα στο μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο.
Λυγίζοντας τα δύο μπροστινά του πόδια και σηκώνοντας ψηλά το πίσω μέρος του σώματός του, ο σκύλος σας υποδηλώνει τη διάθεσή του για παιχνίδι, κυνηγητό ή για ένα ευχάριστο «καβγαδάκι».
Είμαι ο πιο δυνατός!
Ορισμένοι σκύλοι, όπως είναι το ημίαιμο Τερριέ, είναι πιο κυριαρχικοί από κάποιους άλλους. Θέλοντας να δείξει τη δύναμη και την κυριαρχία του, ο σκύλος στηρίζει δυνατά τα πίσω πόδια του, έχει την ουρά ψηλά και τους μύες του τεντωμένους, τα αφτιά του είναι όρθια, έτοιμα να συλλάβουν τον οποιοδήποτε ήχο και κοιτάζει επίμονα στα μάτια.
Η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές σε αρσενικούς σκύλους και απαιτεί, από την πλευρά του αφεντικού, επιμονή και σταθερότητα.
Είμαστε μέλη μιας “αγέλης”
Τα Χάσκι της Σιβηρίας, που εργάζονται μαζί ως πραγματική αγέλη, έχουν αρχηγό τον άνθρωπο. Μπορεί η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ τους να είναι άψογη, η προσοχή τους, όμως, είναι πάντα στραμμένη στον αρχηγό που δίνει τις εντολές και δεν είναι άλλος από το αφεντικό τους. Για τους σκύλους που ζουν και μεγαλώνουν χωρίς τη συντροφιά των ομοίων τους, η αγέλη τους είναι οι άνθρωποι, με τους οποίους μαθαίνουν και συμβιώνουν.
(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)