Η εκπαίδευση ενός ημίαιμου

Διαλέξατε ημίαιμο σκύλο και πολύ καλά κάνατε! Τον αγαπήσατε, τον σώσατε και τώρα τον έχετε κοντά σας. Ελπίζω μόνο η επιλογή σας να βασίστηκε στα «σωστά κριτήρια» συμπεριφοράς και προσωπικότητας και όχι ομορφιάς… Τα ίδια, άλλωστε, ισχύουν και για την επιλογή ενός καθαρόαιμου σκύλου. Είναι σημαντικό ο σκύλος μας να ταιριάζει στη δική μας προσωπικότητα, συνήθειες και τρόπο ζωής, γιατί αλλιώς η συγκατοίκηση αναμένεται δύσκολη (όπως άλλωστε και με… ανθρώπινους συντρόφους).

Απρόβλεπτος χαρακτήρας

Το πρόβλημα αλλά και η γοητεία της επιλογής ενός ημίαιμου κουταβιού είναι πως δεν ξέρεις τι να περιμένεις από αυτό. Θα γίνει μεγάλο ή μικρό, μακρύτριχο ή κοντότριχο, θα του αρέσει η θάλασσα, τα ταξίδια, το βουνό, η περιπέτεια ή θα είναι ένα τεμπέλικο “σπιτόσκυλο”; Πώς θα τα πηγαίνει με τα παιδιά, την οικογένεια, τους ξένους; Πώς θα εξελιχθεί ως προς την ιδιοσυγκρασία του, τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά της φυλής;
Το ημίαιμο κουτάβι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν μεγαλώνοντας θα εξελιχθεί σε έναν σκύλο φιλικό, επιφυλακτικό, υψηλής ή χαμηλής ενεργητικότητας, ακόμα και αν γνωρίζουμε τους γονείς (εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου αυτοί είναι καθαρόαιμοι και ανήκουν σε συγγενικές φυλές, όπως ένα Γκόλντεν με ένα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το DNA “θυμάται” ακόμα και επτά γενιές πίσω, οπότε δεν γίνεται να γνωρίζουμε εκ προοιμίου τι κρατάμε στα χέρια μας.
Ακόμα και αν ο σκύλος μας μοιάζει μορφολογικά με κάποια φυλή, μπορεί η συμπεριφορά του να μην έχει τίποτα κοινό με της φυλής αυτής, αφού στο συγκεκριμένο ζήτημα υπερισχύει κάποιος άλλος πρόγονος. Έτσι, σε ένα ημίαιμο ζώο, εκτός από την τελική μορφή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πριν την προσωπικότητα, το ταμπεραμέντο και την ενεργητικότητά του. Τα καθαρόαιμα είναι συνήθως πιο προβλέψιμα, αλλά και σε αυτά έχουμε κάποιες φορές δυσάρεστες εκπλήξεις. Απλά, οι πιθανότητες να πάρεις αυτό που περιμένεις είναι υψηλότερες.

Τεστ προσωπικότητας και ικανοτήτων

Ξεκινώντας τη βασική υπακοή, κάθε σκύλος αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της φυλής στην οποία ανήκει και αυτό δεν είναι δυνατό κατά την εκπαίδευση ενός ημίαιμου. Δεν ξέρεις πού να το κατατάξεις, τις ικανότητές του ή κάποια γενικά γνωρίσματα συμπεριφοράς, γεγονός που ξεπερνιέται από έναν έμπειρο εκπαιδευτή, με την παρατήρηση του ζώου και συγκεκριμένα τεστ προσωπικότητας και ικανοτήτων.

Τα πράγματα δυσκολεύουν αν οι απαιτήσεις μας δεν σταματούν στη βασική υπακοή, αν δηλαδή προορίζουμε το ζώο για συγκεκριμένη εργασία, χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλο. Όσο μεθοδικοί και επίμονοι και αν είμαστε, δεν μπορούμε να μεταμορφώσουμε ΚΑΘΕ σκύλο σε επιτυχημένο “επαγγελματία” τσοπανόσκυλο, σωματοφύλακα, φύλακα εκτάσεων, κυνηγό τριχωτού θηράματος ή πουλιών, θηραματοφόρο, οδηγό τυφλών. Δεν αποκλείεται πάντως ένα ημίαιμο να αποδειχθεί πιο ταλαντούχο από το μέσο καθαρόαιμο που προορίζεται για κάθε μια από τις παραπάνω εργασίες -και υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Όμως, είναι θέμα τύχης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων.

Η βασική εκπαίδευση

Ξεκινώντας, λοιπόν, την εκπαίδευση του ημίαιμου συντρόφου σας, είναι καλύτερα να μην έχετε εργασιακές απαιτήσεις. Στην περίπτωση που η εργασία είναι αναγκαία, προτιμήστε καθαρόαιμο σκύλο. Αν όμως οι απαιτήσεις σας σε εκπαίδευση σταματούν στη βασική υπακοή, τότε το ημίαιμο που επιλέξατε (ή σας επέλεξε) έχει τις ίδιες πιθανότητες να τα καταφέρει με ένα καθαρόαιμο ζώο.

Έτσι, αν έχετε ένα ημίαιμο κουτάβι, βιαστείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση από νωρίς για να προλάβετε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές ή συνήθειες, όπως άλλωστε θα κάνατε και για ένα καθαρόαιμο κουτάβι. Αν πάλι υιοθετήσατε τον ημίαιμο σκύλο σας μετά την ενηλικίωση, ελπίζουμε τα κριτήριά σας να ήταν βασισμένα στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του ζώου και όχι μόνο στην εμφάνιση και τότε δεν θα συναντήσετε σοβαρά προβλήματα.

Στους ημίαιμους σκύλους, βαρύτητα πρέπει τελικά να δίνεται κατά την επιλογή του ζώου, ενώ στην πραγματικότητα η εκπαίδευση δεν διαφέρει από αυτή των καθαρόαιμων ζώων. Αν οι ίδιοι δεν νιώθετε αρκετά έμπειροι, ζητήστε από έναν ειδικό να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα ζώο με προσωπικότητα και συνήθειες που θα ταίριαζαν στις δικές σας συνήθειες και τρόπο ζωής. Ένας έμπειρος εκπαιδευτής θα μπορέσει να σας βοηθήσει στην επιλογή του ημίαιμου συντρόφου σας, αλλά και στην εκτίμηση της προσωπικότητας και συμπεριφοράς του και θα σας προετοιμάσει για το τι να περιμένετε (και τι σας περιμένει…).
Όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο υποψήφιος σύντροφος τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι και η γνώμη του ειδικού. Αυτό δεν σημαίνει πάντως πως πρέπει να αποφεύγετε τα ημίαιμα κουτάβια. Έχουν και αυτά τα πλεονεκτήματά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα ενήλικο ζώο είναι πιο δύσκολο να εκπαιδευτεί, αφού ανεπιθύμητες συνήθειες και συμπεριφορές έχουν ήδη εδραιωθεί, ενώ σε ένα κουτάβι μπορούμε να τις προλάβουμε.

Επιμονή και υπομονή

Πάντως, συχνά, δεν έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής του ημίαιμου συντρόφου μας. Βρέθηκε στο διάβα μας και μας έμεινε… Μην ξεχνάτε όμως πως τέτοιες αυθόρμητες αποφάσεις ίσως εγκυμονούν δυσάρεστες -όπως άλλωστε και ευχάριστες- εκπλήξεις για το κοινό σας μέλλον. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως σας περιμένει περισσότερη δουλειά κατά την εκπαίδευση, αλλά αν αγαπάτε το σκύλο σας, αν έχετε την απαραίτητη επιμονή και δεν έχετε υπέρμετρες απαιτήσεις, σίγουρα θα τα καταφέρετε.

 

 

(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top