Προσοχή κυκλοφορούν φόλες!

Ο «Μάρκος» ήταν ο ωραίος και παχουλός ημι-αδέσποτος της γειτονιάς…

Όλη τη μέρα τριγύριζε στην πλατεία, κοντά στο καφενείο δίπλα από το fast-foodάδικο. Έκανε παρέα στους συνταξιούχους που έπιναν τον καφέ τους κι έστεκε ως πιστός φύλακας του μαγαζιού. Πάντα έπαιρνε το μερίδιο του από τον ουζομεζέ, και στη συνέχεια συνόδευε κάποια από τις παρέες των ηλικιωμένων που έπαιρναν το δρόμο για το σπίτι. Τους άφηνε στην πόρτα τους κι εκείνος ξαναγύριζε στο καφενείο για τα… καθήκοντά του. Ηταν φιλικός και υπάκουος. Η «μασκώτ» της γειτονιάς. Και κυρίως του καφενείου.

Μέχρι που ο «Μάρκος» μια μέρα δεν εμφανίστηκε. Όλοι ανησύχησαν…

Μερικές μέρες αργότερα, βρέθηκαν στους γύρω δρόμους της γειτονιάς τρεις νεκρές γάτες, που το είχαν «σκάσει» από το σπίτι τους. Εκεί κοντά βρέθηκε κι ο «Μάρκος». Κι αυτός νεκρός. Και τα τέσσερα ζώα είχαν δηλητηριαστεί με φόλα… Οδυνηρός θάνατος!

Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ…

Η θλιβερή αυτή ιστορία θα μπορούσε να έχει διαδραματιστεί σε οποιαδήποτε γειτονιά, και να αφορά τον κάθε αδέσποτο -ή μη- σκύλο, το κάθε γατάκι που βγήκε από το μπαλκόνι στο δρόμο.

Η υπόθεση «φόλα» βρίσκεται έξω από την πόρτα μας ή ακόμη και μέσα στον κήπο μας. Χιλιάδες ζώα έχουν βρει τραγικό θάνατο από το δηλητήριο που έριξαν κάποιοι…

Τιμωρία

Η ελληνική νομοθεσία εμφανίζεται ανεπαρκής στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φόλας.

Ο νόμος περί προστασίας των ζώων  προβλέπει και τιμωρεί το βασανισμό και τη θανάτωση ενός ζώου συντροφιάς, εργασίας ή και εκτροφών. Στις διατάξεις αυτές πρέπει να εντάξουμε και την περίπτωση της θανάτωσης με φόλα.

Οι ποινές που επιβάλλονται θεωρούνται σχετικά ασήμαντες και η μόνη τους συνέπεια θα έλεγε κανείς ότι είναι η αμαύρωση του ποινικού μητρώου του δράστη, που πάντα τον υποπτεύονται αλλά σχεδόν ποτέ δεν τον εντοπίζουν! Η νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης και χρηματικό προστιμο.

Σπάνια όμως τέτοιες υποθέσεις φτάνουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, τις περισσότερες φορές διότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για να κατατεθούν μηνύσεις.

Κάποιες συμβουλές…

Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας για να  αποφεύγουν τις «παγίδες θανάτου»;

Τις βασικές συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες δίνουν εκπαιδευτές σκύλων και προτείνουν:

  • Σταθερές ώρες φαγητού, πάντα στο ίδιο σημείο και πάντα μέσα στο ίδιο μπωλ. Το κατοικίδιο μπαίνει έτσι σε πρόγραμμα.
  • Δεν επιτρέπουμε σε κανένα ξένο να ταΐζει το ζώο μας φαγητό από το χέρι. Μόνο τα μέλη της οικογένειας έχουν αυτό το δικαίωμα.
  • Δεν πετάμε ποτέ μεζεδάκια στο σκύλο. Την επόμενη φορά μπορεί το μεζεδάκι που θα του πετάξουν στο κήπο να είναι δηλητηριασμένο.
  • Απαραίτητο είναι να τα έχετε καλά με τους γείτονες. Πείτε τους ότι αν ενοχλούνται, π.χ. από γαυγίσματα, θα φροντίσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό εκπαιδευτή και ότι θα τους επιτρέψετε, αν θέλουν, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Εξηγήστε τους σας ότι ο σκύλος είναι φύλακας και όχι ταραξίας, κι ότι η γάτα μοναδική συντροφιά που κυνηγά ζωύφια και δεν λερώνει.
  • Περιφρουρήστε το χώρο, όπου ζει το ζώο σας.

Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής θα διδάξει το  μάθημα της «άρνησης τροφής» στο οποίο όμως δεν έχουμε πάντα 100% επιτυχία. Γι΄ αυτό αφενός πρέπει οι ιδιοκτήτες να επαναλαμβάνουν τα μαθήματα συχνά, σύμφωνα με τις οδηγίες τους εκπαιδευτή, αφετέρου, ποτέ δεν αφήνουμε τα ζώα χωρίς επίβλεψη. Κυρίως όταν βγαίνουν βόλτα.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top