Ο «Πρινς» ζει στο σπίτι από τότε που ήταν κουτάβι. Είναι ζωηρός και μοιραία κυνηγάει ό,τι κινείται. Στις βόλτες, όμως, συμπεριφέρεται ως ένας αληθινός κύριος. Εκτός και αν πρόκειται για γάτα…

Το τετράποδο αυτό έχει ορκιστεί αιώνιο μίσος για τα αιλουροειδή κι έχει κηρύξει εδώ και καιρό τον πόλεμο σε όλες τις γάτες. Είτε αυτές είναι γνωστές στη γειτονιά είτε είναι περαστικές και άγνωστες.

Το πρόβλημα ενδεχομένως με τον «Πρινς» είναι ότι όταν ήταν κουτάβι ακόμη, μόλις τριών μηνών, δέχτηκε επίθεση από τα νύχια μιας μεγάλης γάτας. Εκείνος προφανώς θεώρησε ότι η γάτα ήθελε να παίξει μαζί του. Αντίθετα, εκείνη του όρμησε και τον γρατσούνισε στο αφτί. Από τότε ο σκύλος μας ορμάει μόλις δει οποιαδήποτε γάτα στο πέρασμά του…

Δεν τον μαλώνουν οι ιδιοκτήτες του όμως γι’ αυτή του τη συμπεριφορά επειδή την κατανοούν. Άραγε κάνουν σωστά;

Τελευταία προβληματίζονται με το θέμα γιατί λατρεύουν και τα γατιά. Μάλιστα, μια φιλική οικογένεια πρότεινε στους ιδιοκτήτες τού “Πρινς” να υιοθετήσουν ένα από τα μικρά που γέννησε η γάτα Αγκύρας τους.

Το πρόβλημά τους είναι πώς θα γίνει η πρώτη επαφή με τον «Πρινς» που έχει μάθει να μη μοιράζεται την αγάπη μας με άλλα ζώα, πόσο μάλλον με γάτα.

Μήπως φάνε τα μουστάκια τους κι αναγκαστούμε, τελικά, να χωρίσουμε το σπίτι σε… δύο στρατόπεδα;

Η ιδανική συμβίωση

Η ιδανική συμβίωση για μουστάκια και μουσούδια είναι η γάτα και ο σκύλος να μεγαλώνουν μαζί. Το ιδανικό όμως δεν συμβαίνει πάντα, γι’ αυτό η πρώτη τους επαφή έχει ιδιαίτερη σημασία. Το μυστικό για την αρμονική συμβίωση σκύλου και γάτας απαιτεί να έχετε ένα στυλ άνετο και χαρούμενο του τύπου: τι καλά που μεγάλωσε η οικογένεια, ποιος τη χάρη μας! Και άλλα τέτοια…

Το «χρυσό» κλειδί για την επιτυχία της αποδοχής σε κάθε περίπτωση είναι η στάση που θα υιοθετήσετε εσείς και η υπομονή σας.

Συνήθως τα πράγματα είναι δύσκολα και δημιουργούνται προβλήματα όταν έχουμε μεγάλη γάτα και προσπαθούμε να τη μάθουμε να συγκατοικεί με ένα κουτάβι.

σκυλος_γατα1.jpgΗ πρώτη επαφή που είχε ο «Πρινς», όταν κουτάβι έπεσε θύμα στα νύχια μιας μεγάλης γάτας που του όρμησε, συμβαίνει συχνά και επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει τον σκύλο και τη γάτα αιώνιους εχθρούς.

Συνήθως τα μικρά σκυλιά, όταν είναι κουτάβια πλησιάζουν να παίξουν με τη γάτα ωθούμενα από το κυνηγετικό τους ένστικτο. Κι αυτό γιατί βλέπουν τη γάτα ως το θήραμά τους και την κυνηγούν. Αυτό συμβαίνει επειδή η γάτα, ευέλικτη και ως αιλουροειδές, κάνει γρήγορες και απότομες κινήσεις.

Πολλοί ιδιοκτήτες επιβραβεύουν το σκύλο τους όταν κυνηγάει τις γάτες. Αυτό όμως είναι λάθος. Το σωστό είναι να αποτρέπουμε το σκύλο μας να έχει τέτοια συμπεριφορά. Αν όμως το κάνει, τότε πρέπει να τον «μαλώνουμε» είτε τραβώντας του το λουράκι αν είμαστε βόλτα, είτε λέγοντάς του «Μη».

«Έλα να γνωριστούμε»

Ένας τρόπος για να εξοικειωθεί ο σκύλος με τη γάτα, είναι να κάνει παρέα με γάτες που είναι μεγάλες και έχουν μάθει να μην επιτίθενται στα σκυλιά. Σίγουρα μια μεγάλη σε ηλικία γάτα προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο ένα κουτάβι. Σε αυτή την πρώτη γνωριμία, αν ο σκυλάκος μας, έστω και ως κουτάβι, είναι λίγο παραπάνω… τσαμπουκάς αφού θέλει να παίξει, τότε καλό είναι να τον βάλετε στη θέση του και να μην τον επιβραβεύετε για τη… μαγκιά του. Βάλτε τον να καθίσει κάτω, να ηρεμήσει και να εξοικειωθεί με την παρουσία της γάτας.

Αυτό είναι μια καλή λύση για περιπτώσεις όπως αυτή του «Πρινς». Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γάτα με την οποία γνωρίζεται, να έχει εξοικειωθεί με τη σκυλίσια παρουσία και να μη βγάζει τα νύχια της…

«Μήπως μιλάμε άλλη γλώσσα;»

Ο αιώνιος ιερός πόλεμος μεταξύ σκύλου και γάτας φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτος από τη φύση. Και αυτό γιατί οι δύο τους μιλάνε διαφορετική γλώσσα σώματος. Εκπέμπουν σε άλλο μήκος κύματος ο καθένας τους και μάλιστα με μηνύματα που άλλα δείχνει το σώμα και αλλιώς ερμηνεύονται. Μοιραία, λοιπόν, ξεσπάνε καβγάδες.

Θα παρατηρήσετε, για παράδειγμα, ότι η γάτα όταν είναι χαλαρή περπατά με την ουρά ψηλά. Αυτή η κίνηση από το σκύλο ερμηνεύεται ως κυριαρχία.

Από την άλλη πλευρά, όταν μια γάτα νευριάζει κι ετοιμάζεται να επιτεθεί, κουνάει την ουρά χαμηλά. Ο σκύλος ερμηνεύει αυτή την κίνηση ως παιχνίδι και κουνάει την ουρά του κι αυτός για να παίξει. Βέβαια, η γάτα σε τέτοια κατάσταση μόνο όρεξη για παιχνίδια δεν έχει. Απλώς ακονίζει τα νύχια της σε έξαλλη κατάσταση…

Η συνύπαρξη και η συμβίωσή τους στον ίδο χώρο, δίνει και στους δύο τη δυνατότητα να γνωριστούν και να μάθουν ο ένας τον άλλον καλύτερα.

Ακονίζει τα νύχια της;

Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο όταν η γάτα ορμάει στο σκύλο. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν η γάτα είναι μεγάλη και στο σπίτι ήρθε ένα κουτάβι να… ταράξει την ησυχία της. Στην περίπτωση αυτή φέρνουμε τα δύο ζώα σε επαφή να γνωριστούν και αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη γάτα τότε στην ανάγκη φορέστε της λουράκι για να πάρετε τον έλεγχο στα χέρια σας. Ποτέ μην αφήσετε τα ζωάκια μόνα τους, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες της γνωριμίας τους. Μαλώστε τη γάτα αν επιχειρήσει να ορμήσει στο σκύλο και επιβραβεύστε τις στιγμές ηρεμίας τους. Χαϊδέψτε τα και τα δύο μαζί.

Θα δείτε ότι πολύ γρήγορα όλα θα πάνε καλά.

Απλώς είναι ζήτημα λίγων ημερών.

 

 

(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *