Το άγχος και το έντονο stress δεν είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα που χαρακτηρίζει την ζωή των σύγχρονων ανθρώπων, αλλά και των ζώων που έχουμε ως κατοικίδια στα σπίτια μας και ζουν μαζί μας. Η αφύσικη ζωή των πόλεων που ζούμε και εμείς και τα κατοικίδια μας, οι συχνές αλλαγές στις συνήθειες τους, η έλλειψη εκτόνωσης και η απομόνωση πολύ συχνά έχει αντίκτυπο στο χαρακτήρα τους, πράγμα που προβληματίζει πολλούς ιδιοκτήτες κυρίως σκύλων, οι οποίοι αναγνωρίζουν στην συμπεριφορά των ζώων τους ανησυχητικές ενδείξεις.
Το άγχος και η ψυχολογική φόρτιση που το συνοδεύει, εκφράζεται από τα σκυλιά μας μέσω της μόνης γλώσσας που ξέρουν, την γλώσσα του σώματός τους. Χαρακτηριστικά συμπτώματα stress είναι τα παρακάτω:

Έντονη αντίδραση στα ερεθίσματα. Ο σκύλος αντιδρά με υπερβολικό τρόπο σε οποιαδήποτε κατάσταση είτε με νευρικότητα, είτε με έντονη ανησυχία, είτε με επιθετικότητα ή τρομάζει ακόμα και στον παραμικρό θόρυβο ή κίνηση.
Ανησυχία που εκφράζεται με υπερκινητικότητα. Ο σκύλος δεν μπορεί να ηρεμήσει και βρίσκεται μονίμως σε κίνηση συνήθως επαναλαμβανόμενη, όπως για παράδειγμα το κυνηγητό της ουράς του.
Έντονη φοβική συμπεριφορά που μπορεί να εκφραστεί ακόμα και με υποτακτική ούρηση.
Το «καβάλημα» σε αντικείμενα του σπιτιού, στους ιδιοκτήτες του και σε άλλα ζώα δεν είναι πάντα σημάδι κυριαρχικότητας ή σεξουαλικότητας, αλλά και έκφραση άγχους.
Η αφόδευση και η ούρηση σε πολλά διαφορετικά σημεία.
Το συνεχόμενο γλείψιμο της μύτης.
Το να μυρίζει συνεχώς το έδαφος.
Το υπερβολικό γαύγισμα.
Η αφηρημάδα, η άρνηση επαφής ή επικοινωνίας.
Η καταστροφή αντικειμένων στο σπίτι, κυρίως ως εκδήλωση άγχους αποχωρισμού από τους ιδιοκτήτες του.
Το έντονο και συνεχές τίναγμα του σώματος του.
Η έντονη σιελόρροια.
Οι ασταθείς οιστρικοί κύκλοι στα θηλυκά ζώα.
Το υπερβολικό γλείψιμο διαφόρων σημείων του σώματος του, κυρίως στα πόδια και στα γεννητικά όργανα.
Το συνεχές και ανεξέλεγκτο τρέμουλο.
Τα διάφορα διατροφικά και γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως η κοπροφαγία, η αλλοτριοφαγία, η ανορεξία, η πολυφαγία, η δυσκοιλιότητα, οι εμετοί και οι διάρροιες.
Οι αλλεργίες που ως σύμπτωμα έχουν την άσχημη μυρωδιά στο σώμα, τις δερματοπάθειες και την απώλεια τριχώματος.
Το handling aggressive ή αλλιώς το δάγκωμα του λουριού στη βόλτα.

Όλα αυτά είναι σημάδια άγχους που σαφώς και δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, αλλά ως σύνολο της όλης συμπεριφοράς του σκύλου. Το βασικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι αφού αποκλείσουμε κυρίως και πρωτίστως κάποιο ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να σχετίζεται με τις παραπάνω ενδείξεις, θα πρέπει να διασφαλίζουμε αυτές τις συνθήκες ζωής στο σκύλο μας που θα του επιτρέπουν να συμβιώνει μαζί μας αρμονικά.

Ο σκύλος είναι ζώο συνήθειας, οπότε προσπαθούμε να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα στις ώρες που τρώει, που κοιμάται και που βγαίνει μαζί μας έξω. Επίσης σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε πως τα σκυλιά μας έχουν ανάγκη από πνευματική και σωματική εκτόνωση! Τα παιχνίδια, η καθημερινή βόλτα -και όχι ο γύρος του τετραγώνου μόνο για ούρηση και αφόδευση και μετά πάλι στο διαμέρισμα- είναι απαραίτητα για την ψυχική και σωματική του υγεία.
Αντί λοιπόν να μαλώνουμε τα σκυλιά μας ή να αναρωτιόμαστε γιατί ο σκύλος μας γίνεται ανυπάκουος, έχει διαφορετικές αντιδράσεις από τις συνηθισμένες του, γίνεται απρόβλεπτος ή αφηρημένος, καλό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που χαρακτηρίζουν το stress και να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τους παράγοντες που του προκαλούν έντονη ψυχολογική φόρτιση.
Οι μεγάλες βόλτες, το κολύμπι στη θάλασσα, ένα μπαλάκι στο πάρκο, το παιχνίδι με άλλα φιλικά σκυλιά, το τρέξιμο στην εξοχή, ο κυναθλητισμός ή ακόμα και ένα σχοινάκι για να παίζουμε μαζί του την γνωστή διελκυστίνδα, μπορεί να κάνει το σκύλο μας απίστευτα ευτυχή, αρκεί να τον αφήνουμε να μας κερδίζει κάποιες φορές!

Της Κατερίνας Στραβελάκη

Κ9Masters Εκπαίδευση Σκύλων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *