Ας ρίξουμε μία ματιά στην κρυφή ερωτική ζωή της γάτας… Μία γατούλα μπορεί  να «αφυπνιστεί» σεξουαλικά αρκετά νωρίς, αυτό  όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί και να ζευγαρώσει. Συνήθως οι γάτες έχουν τον πρώτο τους οίστρο στους έξι με οκτώ μήνες, αλλά ασφαλές είναι να ζευγαρώσουν μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Κάποιες φυλές, όπως οι Σιάμ, ωριμάζουν ακόμα νωρίτερα, περίπου στους τέσσερις μήνες.

Ερωτικό κάλεσμα

Οι θηλυκές καλούν τα αρσενικά με φωνές για αρκετές μέρες, συνήθως εμφανίζουν ανορεξία και δεν τρώνε αρκετά, και κάποιες εμφανίζουν σημάδια αναίτιας επιθετικότητας.
Οι αρσενικοί νιαουρίζουν επίμονα και «μαρκάρουν» στρατηγικές θέσεις στο χώρο τους ώστε να μυρίζει η θηλυκή γάτα τις ορμόνες τους. «Ψεκάζουν» δηλαδή με ένα μείγμα ούρων και σπέρματος γωνίες του σπιτιού, έπιπλα, και γενικά οτιδήποτε τους φαίνεται πιθανός στόχος που θα προσελκύσει τη θηλυκή. Η μυρωδιά δεν φεύγει εύκολα κι εξατμίζεται μετά από πολλές μέρες, αφού ο σκοπός της είναι να την εντοπίσουν θηλυκά σε αρκετά μεγάλη ακτίνα στην ύπαιθρο. Πάντως συμπεριφορά μαρκαρίσματος μπορεί να εμφανίσει και θηλυκή γάτα, που ίσως χρησιμοποιήσει ούρα ή κόπρανα για να σημαδέψει την περιοχή της.

Μελαγχολίες και άλλα δεινά

Ένας αρσενικός που επιζητά θηλυκή για αρκετό καιρό μπορεί να εμφανίσει σημάδια μελαγχολίας, να αδυνατίσει, να εμφανίσει τάσεις φυγής (υπάρχουν γάτοι που πήδηξαν ακόμα κι από τον πέμπτο όροφο για να ζευγαρώσουν) ή να γίνει αρκετά επιθετικός.
Η θηλυκή γάτα που έχει αρκετούς οίστρους και δεν ζευγαρώνει ή στειρώνεται μπορεί να αναπτύξει πυομήτρα και να χρειαστεί επέμβαση, ακόμη να γίνει επιθετική προς τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους και να εμφανίσει κυριαρχική συμπεριφορά. Η θηλυκή γάτα δεν επιτρέπεται να ζευγαρώνει πάνω από τρεις φορές σε περίοδο δεκατεσσάρων μηνών, για το καλό της δικής της υγείας και των μικρών της.

Επιτέλους, σε βρήκα!

ροζ_ιστοριες_γατας_1.jpgΤο ζευγάρωμα των γατών δεν είναι καθόλου ρομαντικό, όπως ενδεχομένως το φαντάζεστε. Για την ακρίβεια είναι αρκετά επίπονο, ειδικά για τη θηλυκή γάτα. Γι’ αυτό το λόγο, ίσως να μην δεχτεί τον αρσενικό, ή ακόμα και να τον τραυματίσει. Αν βρείτε το σύντροφο που πληροί τις προυποθέσεις για να ζευγαρώσει η γάτα σας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς το ένα από τα δύο ζώα έχει να αντιμετωπίσει από τη μία έναν ξένο χώρο κι ένα ξένο ζώο, κι από την άλλη τις ορμόνες που το καλούν να ζευγαρώσει. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αρκετούς παρτενέρ, ή ακόμα και να μη δεχτεί κανέναν τους η θηλυκή.
Υπάρχει περίπτωση ένας άπειρος αρσενικός να μη μπορέσει να ζευγαρώσει με τη θηλυκή, ή να ζευγαρώσει και λόγω του νεαρού της ηλικίας του να μην τη γονιμοποιήσει. Πολλοί εκτροφείς επιλέγουν να κρατούν τη θηλυκή γάτα σε ένα χώρο με μικρό άνοιγμα, μέχρι να συνηθιστεί με τον αρσενικό, χωρίς να κινδυνεύει να τραυματιστεί κάποιος από τους δύο. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και έχετε υπόψη σας ότι μπορεί τελικά και να μην ευοδωθεί η προσπάθεια.

Στόχος επετεύχθη!

Αν με το καλό μείνει έγκυος η γατούλα σας, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι η γέννα της μπορεί να πέσει την ίδια εποχή με άλλες υποχρεώσεις σας, ή πολύ απλά να πρέπει να αναβάλλετε τις διακοπές σας. Το ίδιο ισχύει και για κάποια πιθανή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η γατούλα σας σε περίπου δυο μήνες θα φέρει στον κόσμο τα μικρά της.

Τέλος, θα πρέπει αν έχετε θηλυκή γατούλα να της φτιάξετε ένα δικό της χώρο ώστε να έχει εκεί τη φωλιά της και να μην μπορεί κανένας να την ταράξει ή κάποιος αρσενικός να απειλήσει τα γατάκια της και την ίδια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *