Τα Χριστούγεννα είναι μια όμορφη περίοδος με στολίδια, κεριά και φυτά – αλλά μπορεί επίσης να ενέχει πολλούς κινδύνους για τη γάτα σας.
Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, πολλές οικογένειες έχουν περισσότερα πράγματα στο σπίτι, όπως χριστουγεννιάτικα στολίδια, κεριά και φυτά, αλλά και περισσότερα τρόφιμα και καλούδια από ό,τι συνήθως.
Εδώ μοιραζόμαστε τις καλύτερες συμβουλές μας για το πώς να αποφύγετε τους κινδύνους των Χριστουγέννων και τι να κάνετε αν συμβεί ατύχημα!

 

Προετοιμαστείτε καλά εκ των προτέρων:

Ενημερώστε το κουτί φαρμάκων του κατοικίδιου ζώου σας
Μη διστάσετε να ελέγξετε το φαρμακείο του σπιτιού της γάτας σας πριν από τα Χριστούγεννα. Εάν η γάτα σας έχει στομαχικές διαταραχές, μπορεί να θέλετε να έχετε κάποια προπαρασκευασμένη, εξαιρετικά εύπεπτη τροφή, συμπληρώματα ηλεκτρολυτών και προβιοτικά στο σπίτι. Αυτά είναι διαθέσιμα από τον κτηνίατρό σας ή σε ένα φαρμακείο για κατοικίδια.

Μην αφήνετε τριγύρω επικίνδυνους πειρασμούς
Θυμηθείτε να μην αφήνετε φαγητό, γλυκά, κεριά ή δώρα, κορδέλες ή σπάγκο γύρω από όπου μπορούν να τα βρουν οι περίεργες γάτες. Μπορεί να θέλετε να ενημερώσετε τους επισκέπτες και να διδάξετε τα παιδιά εκ των προτέρων ότι ορισμένα είδη τροφίμων και αντικειμένων μπορεί να είναι επικίνδυνα για τις γάτες, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

Απλά κόλπα για να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε τη γάτα σας
Προσπαθήστε να παίξετε με τη γάτα σας για λίγα λεπτά την ημέρα. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να ερευνήσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, για παράδειγμα, και να μπουν σε μπελάδες
Δοκιμάστε να σερβίρετε την τροφή της γάτας σας σε ένα διαδραστικό παιχνίδι ή παζλ, για να παρέχετε πνευματική διέγερση και να την κρατάτε απασχολημένη για περισσότερο
Όταν έχετε καλεσμένους στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι η τουαλέτα της γάτας σας βρίσκεται σε ένα ήσυχο μέρος όπου είναι εύκολα προσβάσιμη. Βεβαιωθείτε ότι έχουν επίσης ένα ήσυχο μέρος για να πάνε – κατά προτίμηση ένα μέρος ψηλά με θέα…

 

Συχνές δηλητηριάσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικο φαγητό
Τα χριστουγεννιάτικα τρόφιμα έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και/ή αλάτι και σπάνια είναι κατάλληλα να τα μοιραστούμε με τις γάτες μας. Εάν μια γάτα φάει υπολείμματα τροφής που είναι πολύ λιπαρή ή αλμυρή, υπάρχει κίνδυνος στομαχικής διαταραχής, με εμετό και διάρροια ή περιττή καταπόνηση των νεφρών της. Πολλά χριστουγεννιάτικα τρόφιμα περιέχουν επίσης κρεμμύδια και σκόρδο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία σε σκύλους και γάτες.

Σοκολάτα
Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις γάτες, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου στομαχικής διαταραχής, σιελόρροιας, ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού και, στη χειρότερη περίπτωση, απειλητικά για τη ζωή καρδιακά προβλήματα, κώμα ή επιληπτικές κρίσεις. Εάν δεν είστε σίγουροι αν η γάτα σας έχει φάει σοκολάτα ή πόσο έχει φάει, θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με έναν κτηνίατρο για συμβουλές έκτακτης ανάγκης.

Φυτά
Οι γάτες μπορεί να θέλουν να διερευνήσουν φυτά εσωτερικού χώρου. Αρκετά από τα φυτά που μπορεί να έχετε στο σπίτι τα Χριστούγεννα είναι τοξικά για τις γάτες. Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας ενδιαφέρεται για ένα συγκεκριμένο φυτό, μπορεί να είναι συνετό να μετακινήσετε το φυτό σε ένα μέρος που δεν προστατεύεται από τις γάτες ή να το αφαιρέσετε εντελώς. Βεβαιωθείτε ότι φυτά και λουλούδια, τοποθετούνται σε σημεία όπου οι γάτες δεν μπορούν να τα φτάσουν. Τα φυτά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση είναι: κρίνοι, αμαρυλλίς, χριστουγεννιάτικο τριαντάφυλλο και αλεξανδρινό.

 

 

 

Πηγή: http://www.covermy.co.uk

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *