Ένα στα δύο σκυλιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας στον δυτικό κόσμο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα πολλών μέχρι τώρα ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες, η εξάπλωση της παχυσαρκίας στους σκύλους είναι μεταξύ 22% και 40%, ενώ περίπου το 45% των σκύλων στις αναπτυγμένες χώρες είναι υπέρβαροι.

Οι ιδιοκτήτες των ζώων εμφανίζονται γνώστες τού προβλήματος, καθώς έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι ένας στους τρεις ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύει ότι το κατοικίδιό του είναι υπέρβαρο.

Μη νομίζετε ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο τη Βρετανία.

Στην πλειονότητά τους, οι έλληνες κτηνίατροι φέρονται να παραδέχονται ότι οι περισσότεροι τετράποδοι πελάτες τους είναι χοντρούληδες και καλοζωισμένοι και συνήθως εφιστούν την προσοχή των ιδιοκτητών στο πιάτο του σκύλου τους, διότι τα παραπανίσια κιλά βλάπτουν σοβαρά την υγεία του ζώου.

Πρόβλημα από τα παραπανίσια κιλά

Οι παχύσαρκοι σκύλοι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και έχουν μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά και τις αρθρώσεις!

Και όπως στον άνθρωπο η παχυσαρκία συνδέεται με προβλήματα σχετικά με καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη και άλλες παθήσεις, έτσι και στους σκύλους και στις γάτες παρατηρούνται διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως περιορισμένη αντοχή στη ζέστη, αυξημένα δερματολογικά προβλήματα, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και πολλαπλά μυοσκελετικά και ορθοπεδικά προβλήματα.

Γιατί χοντραίνει;

Οι αιτίες του προβλήματος της παχυσαρκίας συχνά είναι παρόμοιες με αυτές στον άνθρωπο, όπως, για παράδειγμα, η έλλειψη άσκησης, η ηλικία, μείωση του μεταβολικού ρυθμού με το πέρασμα της ηλικίας και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, όπως λέει o καθηγητής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech, Δρ. Κρεγκ Θάτσερ.

Οι φυλές που εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα παχυσαρκίας είναι τα Cocker Spaniel, τα Beagles και τα Labrador.

Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας είναι υπέρβαρο, καλά θα κάνετε να  επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του.

 

Tip: Εάν ξεκινήσετε δίαιτα στο σκύλο σας πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές, καθώς το βάρος πρέπει να μειώνεται κατά 1-2% του συνολικού βάρους του ζώου ανά εβδομάδα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *