Πιστός και αφοσιωμένος σύντροφος των βασιλιάδων, διασκέδαζε με τα καμώματα και τις τσαχπινιές του τα πριγκιπόπουλα. Είναι όμορφος, χαρούμενος, τρυφερός, κοινωνικός, ευγενικός, ευφυής, παιχνιδιάρης και τον λένε… Παπιγιόν. Γνωρίστε τον!

Το Παπιγιόν ήταν πρώτο στις προτιμήσεις των βασιλικών οικογενειών. Μεταξύ αυτών, ο βασιλιάς Ερρίκος ο 3ος της Γαλλίας, ο οποίος εμφανίστηκε στο συμβούλιο του κράτους κρατώντας μία ανοιχτή τσάντα γεμάτη Παπιγιόν, αναφέροντας ότι ξόδεψε μόνο σε ένα έτος, το 1576, περισσότερες από 100.000 κορώνες για τα αγαπημένα του Παπιγιόν!
Τρία μάλιστα από τα πιο αγαπημένα του κοιμόντουσαν στο κρεβάτι μαζί του. Ένα από αυτά, η Λιλίν, ήταν μαζί του όταν τον επισκέφτηκε ένας καλόγερος, ο Ζακ Κλεμάν και η Λιλίν τον γάβγιζε άγρια και ασταμάτητα σε σημείο ο βασιλιάς Ερρίκος ο 3ος να αναγκαστεί να τη βγάλει από το δωμάτιο. Τότε ο καλόγερος τον μαχαίρωσε και ο βασιλιάς Ερρίκος ο 3ος, ξεψυχώντας, είπε: “Το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να προσέξω τις προειδοποιήσεις της Λιλίν μου”.

Παίζουμε;

Το σπιρτόζικο εκφραστικότατο βλέμμα του που είναι γεμάτο χιούμορ, σε συνδυασμό με το πλούσιο τρίχωμα και τα μοναδικά σε σχήμα πεταλούδας αφτιά του (απ’ όπου πήρε και το όνομά του) το κάνουν πολύ ελκυστικό και τραβάει τα βλέμματα των ανθρώπων σαν μαγνήτης.

Είναι ένας σκύλος αεικίνητος, πάντοτε έτοιμος για παιχνίδι, χωρίς ίχνος επιθετικότητας, δειλίας, πείσματος, στριμάδας, επιφυλακτικότητας ή νευρικότητας.

Πολύ καλός προειδοποιητής, το Παπιγιόν γαβγίζει αυτόματα όποιον πλησιάσει στο σπίτι ή κτυπήσει το κουδούνι, αλλά στη βόλτα θα κάνει χαρές σε κάθε περαστικό. Γι’ αυτό συχνά στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ως σκύλος-θεραπευτής και περνάει εύκολα τις εξετάσεις του ως «σκύλος καλός πολίτης».

Του αρέσει υπερβολικά να μαθαίνει, γι’ αυτό και είναι πολύ εκπαιδεύσιμος φτάνοντας εύκολα σε ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης. Θεωρεί την εκπαίδευση διασκέδαση!

Είναι ταχύτατος, με μεγάλη ικανότητα για άλματα και υπερβολικά ευκίνητος και σε συνδυασμό με τη μόνιμα κεφάτη και παιχνιδιάρικη διάθεσή του, διακρίνεται πολύ συχνά στους αγώνες ευλυγισίας (mini agility) παντού σε όλο τον κόσμο.

Η ζωή με ένα Παπιγιόν

Γενικά του αρέσει πολύ να τρέχει και το κάνει συχνά και μέσα στο σπίτι τρέχοντας μόνο του για διασκέδαση ή κυνηγώντας με πάθος τη μπάλα ή το παιχνίδι του, το οποίο αν δεν του το πετάτε εσείς για να σας το φέρει πίσω, (είναι άριστο στην επαναφορά) το πετάει μόνο του, το πιάνει, το τρέχει, το ξαναπετάει κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει και αθλείται στους μικρούς χώρους των σπιτιών. Καλό, όμως, είναι όταν το παρακάνει, να το σταματάτε. Το Παπιγιόν νομίζει ότι μπορεί να «πετάξει» και πολλές φορές υπερεκτιμάει τις ικανότητές του, πηδώντας από έπιπλο σε έπιπλο και με υπερβολική ταχύτητα, με κίνδυνο να παραπατήσει και να σπάσει κανένα κόκαλο. Γι’ αυτό και θα ήταν καλό να του μάθετε από νωρίς ότι απαγορεύεται να ανεβαίνει στα έπιπλα.

Είναι το ίδιο ευτυχισμένος όταν παίζουμε μαζί του και όταν ξαπλώνει ήσυχα δίπλα μας, την ώρα που διαβάζουμε το βιβλίο μας, αρκεί να είναι δίπλα μας και να μας συντροφεύει. Δεν αντέχει τη μοναξιά και δεν μπορεί να ζήσει σε κένελ.

Δεν είναι ευαίσθητος ή αρρωστιάρης, είναι ανθεκτικός στο κανονικό κρύο αλλά και στη ζέστη, (αφού δεν έχει υποτρίχωμα). Είναι πολύ φιλικός με άλλους σκύλους ή άλλα ζώα και θα προσπαθήσει να τα παρασύρει στο παιχνίδι.

Είναι από τη φύση του και πολύ καθαρός. Είναι διεκδικητικός, ιδιαιτέρως στα χάδια και γι’ αυτό πολλοί νομίζουν ότι είναι ζηλιάρης. Είναι γενικά ένας σκύλος κατάλληλος για αρχαρίους, για πολυάσχολους που δεν έχουν πολύ χρόνο ν’ αφιερώσουν σε χτενίσματα κ.λπ., ιδανικός για παιδιά και φυσικά πρέπει να ζει μόνο μέσα στο σπίτι, σε διαρκή επαφή με τους ανθρώπους του, που τους λατρεύει και σε καμία περίπτωση σε μπαλκόνι ή στον κήπο. (Φυσικά εννοείται ότι την ώρα της δουλειάς μας θα κάθεται ήσυχος, περιμένοντας την επιστροφή μας για να μας κάνει μια απίστευτη υποδοχή!).

Ο σκύλος του τεμπέλη!

Ονομάζεται έτσι, ακριβώς γιατί χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση.

Λόγω της έλλειψης υποτριχώματος, είναι προφανές ότι μαδάει πολύ λιγότερο από τις περισσότερες φυλές σκύλων που υπάρχουν.

Λόγω της υφής τού τριχώματος που μάλιστα αποκαλείται «νάιλον», το τρίχωμά του, που συνήθως σε μεγάλο ποσοστό είναι άσπρο, δεν λερώνεται, δηλαδή δεν απορροφά τις βρωμιές, τις σκόνες και δεν κιτρινίζει από τα ούρα στις θηλυκές. Αν π.χ. σκάψει χώματα με ένα απλό βούρτσισμα θα είναι πάλι κάτασπρο.

Επίσης, λόγω της υφής τού τριχώματος και της έλλειψης υποτριχώματος, το τρίχωμά του δεν κομπιάζει παρά μόνο εάν παραμεληθεί υπερβολικά επί μήνες.

Ένα μπάνιο (με καλής ποιότητας σαμπουάν  και οπωσδήποτε μία καλή μαλακτική κρέμα) και ένα καλό βούρτσισμα-χτένισμα μία φορά την εβδομάδα είναι υπεραρκετό για τους σκύλους που παρουσιάζονται σε εκθέσεις.

Για τους μη εκθεσιακούς σκύλους φτάνει ένα βούρτσισμα κάθε 15 μέρες και ένα μπάνιο κάθε μήνα.

Το τρίχωμά τους ποτέ δεν κουρεύεται, ούτε στο σώμα αλλά ούτε στα πέλματα, ώστε να μη χαθεί το επιθυμητό «πόδι λαγού».

Γενική εμφάνιση

Μικρός, πολυτελής «de luxe» toy spaniel, με ομαλή και αρμονική κατασκευή, μακρύ τρίχωμα, μέτρια μακρύ ρύγχος, στενότερο απ’ ότι το κρανίο, ζωντανή προσωπικότητα, χαριτωμένος κι όμως γεροφτιαγμένος, κινείται με υπερηφάνεια και άνετο και κομψό βηματισμό. Το σώμα του είναι κάπως μακρύτερο απ’ ότι το ύψος του.

Απαραίτητα αξεσουάρ: οδοντόβουρτσα και νυχοκόπτης

Προσεκτικό και επιμελή καθαρισμό χρειάζονται τα δόντια του, όπως άλλωστε όλες οι μικρόσωμες φυλές. Θα πρέπει να το συνηθίσετε από κουτάβι, αμέσως μετά την αλλαγή των δοντιών, στην οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα γιατί τα Παπιγιόν χάνουν πολύ εύκολα τα δόντια τους. Κι αυτό είναι φυσικό αφού έχουν πολύ στενό στόμα, μικρά δόντια, πολύ σφιχτά χείλη τα οποία βάλλουν συνεχώς σπρώχνοντας ενάντια στα ούλα και τα δόντια  και σχεδόν καθόλου σάλια άρα ότι πρέπει για να χαλάσουν τα δόντια. Μιας και τα Παπιγιόν έχουν και ευαισθησία στην αναισθησία δεν έχετε άλλη λύση.

Προσοχή μεγάλη, επίσης, πρέπει να δοθεί και στο κόψιμο των νυχιών σ’ αυτόν τον σχεδόν ιπτάμενο και υπερκινητικό σκύλο, ώστε να έχει καλή ισορροπία και να προσγειώνεται στα πέλματά του και όχι στα προεξέχοντα νύχια, προς αποφυγή τραυματισμών.

Ευαισθησίες

Πολλά Παπιγιόν έχουν ευαισθησία στους εμβολιασμούς. Προτιμήστε όσο το δυνατόν λιγότερο πολλαπλά σχήματα εμβολίων στα κουτάβια. Μετά τον πρώτο χρόνο μπορούν με ασφάλεια να δεχθούν πενταπλό ή εξαπλό σχήμα εμβολίων. Το αντιλυσσικό θα πρέπει να γίνεται αφού συμπληρώσουν τους έξι μήνες.

Ιδιαίτερη ευαισθησία παρουσιάζουν στην πενικιλίνη, την οποία πρέπει να αποφεύγετε, και στην αναισθησία. Πρέπει να το αναφέρετε αυτό στον κτηνίατρό σας, γιατί δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι ενημερωμένοι για τις ιδιαιτερότητες της κάθε φυλής. ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιηθεί αναισθητικό Halothane. Επίσης ειδική ευαισθησία παρουσιάζουν και στο diazepam.

Reverse Sneezing ή “backward sneeze.”: «Ανάστροφος πταρμός». Μερικές φορές λόγω εισπνοής σκόνης ή λόγω στρες ή λόγω μεγάλου ενθουσιασμού ή όταν καταπίνει ένα μεζέ κι έχει στεγνό λαιμό ή και για άλλες αιτίες συμβαίνει ένας συνεχόμενος σπασμός και ο σκύλος μας δείχνει σαν να θέλει να βήξει, σαν ροχαλητό, σαν να πνίγεται, σαν να ρουθουνίζει από τη μύτη περίεργα με θορυβώδη εισπνοή, σύμπτωμα που μπορεί να πανικοβάλει τον άπειρο ιδιοκτήτη. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και συμβαίνει συχνά σε πολλές φυλές. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία ή κάποιο προληπτικό φάρμακο. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας απλά κλείνοντάς του τα ρουθούνια της μύτης ώστε να υποχρεωθεί να αναπνεύσει από το στόμα και έτσι να σταματήσει ο σπασμός. Βοηθάει επίσης το να καταπιεί ο σκύλος το σάλιο του, κάνοντάς του ελαφρύ μασάζ στο λαιμό ή σε πιο βαριές περιπτώσεις βάζοντας ένα δάκτυλό σας βαθειά στο στόμα του. Μία άλλη καλή λύση είναι να του δώσετε πάνω στην παλάμη σας ένα μεζεδάκι να καταπιεί. Η ύπαρξη του ανάστροφου πταρμού δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην τραχεία ή στον ουρανίσκο του ζώου (Soft palette or a soft trachea). Κρατάει 1-2 λεπτά και περνάει. Θα περάσει ακόμα κι αν δεν κάνετε τίποτε. Και μπορεί να ξανασυμβεί οποτεδήποτε.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΓΑΛΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΣΚΥΛΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (ΤΟΥ)

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ FCI: ΟΜΑΔΑ 9, ΣΚΥΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ,

ΥΠΟΟΜΑΔΑ 9, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΕΛΣ

Δεν υπόκεινται σε αγώνες εργασίας

 

Βασικές συμβουλές για μελλοντικούς ιδιοκτήτες

  • Η φυλή πάσχει από «P.R.A.» (προϊούσα ατροφία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα) μια κληρονομική πάθηση των οφθαλμών που οδηγεί σε τύφλωση και γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει παπιγιόν ή φαλαίν να απαιτήσει από τον εκτροφέα την απόδειξη ότι οι γεννήτορες είναι απαλλαγμένοι, δηλαδή δεν είναι φορείς του ελαττωματικού γονιδίου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις «πατέλες», δηλαδή την εξάρθρωση της επιγονατίδας που είναι για τις μικρόσωμες φυλές το αντίστοιχο της δυσπλασίας των ισχίων των μεγαλόσωμων φυλών.
  • Τα καλύτερης ποιότητας και υγείας παπιγιόν υπάρχουν σε εκτροφείς των Σκανδιναβικών χωρών.
  • Στο μικρό μέγεθος, δηλαδή από 1,5 έως 2,5 κιλά, χρειάζεται προσοχή στα κόκαλα των ποδιών γιατί σπάζουν εύκολα. Στο μεγαλύτερο μέγεθος, δηλαδή από 2,5 έως 5 κιλά, δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα αφού ενηλικιωθούν.
  • Το παπιγιόν έχει παντού πολύ τσιτωμένο δέρμα και πουθενά δεν υπάρχει ίχνος χαλάρωσης, γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να το πιάνουμε από το δέρμα όπως άλλες φυλές, διότι θα το πονέσουμε.
  • Αν έχουμε μικρά παιδιά θα πρέπει να τα διδάξουμε πώς να πιάνουν το παπιγιόν ώστε να μην το πονέσουν (αυτό για πάντα), αλλά και να μην τους πέσει μέχρι να ενηλικιωθεί, τουλάχιστον δηλαδή έως 1,5 έτους. Επίσης να μην του πειράζουν τα αφτιά μέχρι να ολοκληρωθεί το σήκωμά τους, συνήθως το αργότερο μέχρι τους 10 μήνες.
    Προσοχή χρειάζεται επίσης στα μπαλκόνια στα οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε παιδικό πλέγμα, διότι εύκολα μπορεί να πέσει από κάτω και λόγω του μικρού του μεγέθους, αλλά και λόγω της έμφυτης περιέργειας και ερευνητικότητας του παπιγιόν.
  • Πρέπει επίσης οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες να γνωρίζουν ότι επειδή το παπιγιόν αναπτύσσει αρκετά μεγάλη ταχύτητα όταν τρέχει, δεν πρέπει να το αφήσουν στο πάρκο ελεύθερο χωρίς λουράκι, προτού να είναι σίγουροι ότι έχει τελειώσει τη βασική υπακοή και εκτελεί τέλεια τις εντολές «έλα, μείνε» κ.λπ., άρα ελέγχεται πλήρως.
  • Το παπιγιόν είναι πολύ ευαίσθητο και συναισθηματικό. Επηρεάζεται πολύ από τις δικές μας συναισθηματικές αλλαγές. Στενοχωριέται πολύ αν μας δει λυπημένους και αν χρειαστεί να το μαλώσουμε, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ ήπιο και ευγενικό τρόπο και μάλλον απλά να του εξηγήσουμε τι μας ευχαριστεί και τι όχι. Δεν του αρέσει να κοντράρει. Δεν πεισματώνει. Σέβεται τη θέλησή μας. Αμέσως μόλις καταλάβει τι ζητάμε από αυτό θα σπεύσει να μας ικανοποιήσει.

 

 

(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *