Σε κάθε σπίτι υπάρχουν αντικείμενα, ουσίες και φάρμακα, που μπορεί να είναι επικίνδυνα ή ακόμα και θανατηφόρα για τα κατοικίδιά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι σκύλοι και γάτες έχουν την τάση να χώνουν… τη μύτη και… τις ουρές τους στα πιο απίθανα μέρη. Για την αποφυγή ατυχημάτων οι κτηνίατροι, που πολλές φορές καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια έκτακτα περιστατικά, μας αποκαλύπτουν τις «παγίδες» και τους «εχθρούς» που κρύβονται στην κουζίνα μας.


ΤΡΟΦΙΜΑ
Πολλά από τα τρόφιμα που είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο, μπορεί να είναι βλαβερά ή ακόμα και θανατηφόρα για τα ζώα.
ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΦΕ, ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΤΣΑΪ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ, ΑΛΚΟΟΛ, ΜΑΓΙΑ ΜΠΥΡΑΣ, ΓΚΡΕΪΠ-ΦΡΟΥΤ, ΑΛΑΤΙ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΣΚΟΡΔΟ, ΤΣΙΧΛΕΣ, ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΞΥΛΙΤΟΛΗ.

Πάντα να κρατάτε τα σκουπίδια μακριά από τα κατοικίδια, γιατί τα τρόφιμα σε αποσύνθεση περιέχουν μύκητες και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.


ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 

Πολλά από τα καθαριστικά χώρου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια αν πάρουμε στοιχειώδεις προφυλάξεις και πάνω απ’ όλα ασχοληθούμε για λίγο διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος. Αν για παράδειγμα, πάνω στο προϊόν αναγράφεται «Κρατήστε το μακριά από παιδιά και κατοικίδια», απλά εφαρμόστε το.

Προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη ή άλλα λευκαντικά-καθαριστικά, απολυμαίνουν ικανοποιητικά το σπίτι, αλλά αν τα καταπιεί ή τα γλύψει το κατοικίδιο μπορεί να προκαλέσουν:

  • Στομαχικές διαταραχές
  • Σιαλόρροια
  • Εμετούς
  • Διάρροια
  • Βαριά εγκαύματα
  • Αναπνευστικά προβλήματα

Οι γάτες ειδικότερα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε προϊόντα που περιέχουν φαινόλες.

Ως γενικό κανόνα, θα πρέπει να αποθηκεύετε τα καθαριστικά σε ασφαλή, μη προσβάσιμα ντουλάπια και όταν αυτά χρησιμοποιούνται, το κατοικίδιο πρέπει να βρίσκεται σε άλλο χώρο. Τουλάχιστον μέχρι να «στεγνώσουν».


ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ-ΤΡΩΚΤΙΚΟΚΤΟΝΑ

Όπως και για τα καθαριστικά, πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες  του κάθε προϊόντος. Για παράδειγμα, αν το προϊόν που χρησιμοποιείτε για τους ψύλλους του σκύλου σας, το βάλετε και στη γάτα σας ή σε άλλα είδη μπορεί να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα, ίσως ακόμα και για τη ζωή του κατοικίδιου.

Αν το κατοικίδιό σας «φάει» ποντικοφάρμακο, τότε κινδυνεύει άμεσα η ζωή του και πρέπει να ζητήσετε αμέσως βοήθεια. Γι’ αυτό, διαλέξτε το σημείο που θα βάλετε τέτοιες ουσίες ώστε να είναι τελείως μη προσβάσιμες από τον τετράποδο φίλο σας.

Σε κάθε περίπτωση ατυχήματος πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από τον κτηνίατρο αμέσως.


Τ
IPΗ περιέργεια σκότωσε το… σκύλο!

Προσοχή τι μασουλάει ο σκύλος σας. Κέρματα, μικρά παιδικά παιχνίδια, κουμπιά, μπουκαλάκια φαρμάκων, κοσμήματα, βελόνες και βίδες που πέφτουν στο πάτωμα μπορεί εύκολα να γίνουν για ένα… περίεργο σκύλο «παγίδα». Σκύλοι και γάτες, συχνά καταπίνουν τα μικροαντικείμενα που πέφτουν μέσα στο σπίτι. Ο κίνδυνος για τη ζωή του είναι μεγάλος. Η κατάληξη είναι πάντα καταστροφική για το πεπτικό σύστημα και τις περισσότερες φορές χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.

Προσοχή και στα διάφορα ηλεκτρικά καλώδια. Συχνά αποτελούν πειρασμό για τα κουτάβια αλλά και για τα ενήλικα κατοικίδια. Το αποτέλεσμα είναι εγκαύματα ή και ηλεκτροπληξία. Φροντίστε για την προστασία του ζώου σας και μην αφήνετε εκτεθειμένα καλώδια μέσα στο σπίτι. Καλύτερα να παίζει με τα δικά του ακίνδυνα παιχνίδια…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *