Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, θα θυμούνται τον τα-πάντα-όλα Αλέφαντο με το κοντομάνικο μπλουζάκι του σε κάθε αγώνα. Ή τον αείμνηστο Νίκο Σταυρίδη στην ταινία “Τρίτη και 13” που βρήκε το γούρι του στο πρόσωπο του -επίσης αείμνηστου- Γιάννη Γκιωνάκη!
Γούρια όμως θεωρούνται και ο σκύλος και η γάτα, τα αγαπημένα μας τετράποδα, που σε όλο σχεδόν τον κόσμο έχουν συνδεθεί μέσα από δοξασίες, με καλή τύχη.

Ενημερωθείτε!

  • Στην Κίνα, ο σκύλος αντιπροσωπεύει την τύχη και την ευημερία.
  • Στη Σκοτία βάζουν το σκύλο τους έξω από το σπίτι την Πρωτοχρονιά για να διώξει όλα τα κακά και άσχημα της επόμενης χρονιάς.
  • Στη Μεγάλη Βρετανία, πίστευαν ότι όταν κάποιος δει ένα σκύλο, έπρεπε να   σταυρώσει τα δάκτυλα των χεριών του και να κάνει μία ευχή, η οποία και θα εκπληρώνονταν.
  • Αν ένας άγνωστος ή αδέσποτος σκύλος σε ακολουθούσε μέχρι το σπίτι σου ήταν δείγμα ότι σύντομα κάτι τυχερό θα συνέβαινε στην οικογένειά σου.
  • Οι Άγγλοι πίστευαν ακόμη ότι, για να στεριώσει ένας γάμος και να είναι ευτυχισμένο το ζευγάρι, θα έπρεπε να βάλουν μία φωτογραφία του σκύλου στο σημείο που έβαζαν και το πιστοποιητικό γάμου.
  • Στο Ιράν, πιστεύουν ότι όποιος προσφέρει φαγητό σε αδέσποτο σκύλο, θα είναι υγιής και τυχερός.
  • Στην αρχαία Ελλάδα, πολλές φορές πήγαιναν ένα σκύλο δίπλα σε κάποιο άρρωστο πιστεύοντας ότι, με το γλείψιμο, ο σκύλος θα βοηθήσει να φύγουν τα συμπτώματα της αρρώστιας.
  • Στα αρχαία χρόνια, οι γεωργοί έπρεπε να περάσουν τους σκύλους τους μέσα από τον καπνό μιας φωτιάς, ενέργεια που πίστευαν ότι βοηθάει στον εξαγνισμό και ταυτόχρονα στην προστασία τους από τις αρρώστιες.

Είναι να μην πιστεύεις;

Πάντως, πέρα από προκαταλήψεις και δοξασίες πασπαλισμένες με αστερόσκονη, τύχη-βουνό είχε ένας Ελβετός, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου, αλλά “τη γλίτωσε” με μερικές μόνο αμυχές, γιατί είχε ντυθεί …σκύλος!

Όλα άρχισαν, όταν ένας 35χρονος μοτοσικλετιστής, χτύπησε με τη μηχανή του, ένα σκύλο, που ήταν ξαπλωμένος στη μέση ενός δρόμου της Λουκέρνης.

Όταν πλησίασε το θύμα, συνειδητοποίησε έκπληκτος ότι δεν ήταν σκύλος, αλλά ένας νεαρός άνδρας μεταμφιεσμένος. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, είχε παρασύρει το θύμα για περισσότερα από 36 μέτρα, αλλά ο μεταμφιεσμένος σε σκύλο άνδρας, δεν έπαθε σχεδόν τίποτα, χάρη στην ολόσωμη στολή του. Το θύμα, είχε μόλις φύγει από ένα μπάτσελορ πάρτι και η αστυνομία εικάζει, πως ήταν τόσο μεθυσμένος, που λιποθύμησε, καθώς προσπαθούσε να επιστρέψει στο σπίτι του. Από την άλλη ο οδηγός της μηχανής δεν είχε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ, αλλά δεν είδε τον ξαπλωμένο άνδρα. Και μετά σου λένε να μην πιστεύεις…

Και αν πιστεύεις…

Ένας ηλικιωμένος άντρας από το Νεπάλ, ηλικίας 75 χρονών, πήρε την απόφαση να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με το σκύλο του, ακολουθώντας ένα έθιμο της κοινότητάς του. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, ένας ηλικιωμένος ο οποίος ξαναβγάζει δόντια, πρέπει να παντρευτεί ένα σκύλο, για να διασφαλίσει καλοτυχία για το υπόλοιπο της ζωής του. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος πέθανε μόλις 3 μέρες μετά, αφήνοντας απαρηγόρητη… τη σύζυγό του!

Γούρικες κι οι γάτες

η_γατα_μου_το_γουρι_μου.jpgΑκόμη όμως και οι γάτες, ως εφτάψυχες, θεωρούνται ζώα που φέρνουν τύχη, ασχέτως χρώματος.

Η μαύρη γάτα, μάλιστα, θεωρείται καλός οιωνός στην Βρετανία και την Αυστραλία. Σε άλλα μέρη του κόσμου, θεωρείται καλό να χαιρετάς ευγενικά τη μαύρη γάτα που συναντάς στο δρόμο σου, διότι έτσι θα σου χαρίσει καλή τύχη. Πολλοί ναυτικοί θεωρούν γούρι να έχουν μια γάτα μαζί τους στο καράβι, ειδικά εάν είναι απόλυτα μαύρη, χωρίς λευκά σημάδια. Οι ναυτικοί φροντίζουν ιδιαίτερα την γάτα του καραβιού, την αγαπούν και την σέβονται, ενώ οι Άγγλοι ναυτικοί, πιστεύουν πως όσο η σύζυγός τους έχει μαύρη γάτα στο σπίτι τους, τότε η επιστροφή στο σπίτι είναι εξασφαλισμένη.

Για την Βρετανία επίσης, οι ξανθο-άσπρες γάτες είναι καλή τύχη για όποιον τις έχει στο σπίτι του. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όταν φτερνιστεί γάτα κοντά σε νύφη που ετοιμάζεται για τη τελετή του γάμου, είναι σημάδι ευτυχισμένου έγγαμου βίου.

Το Μεσαίωνα, οι άνθρωποι πίστευαν πως αν κάποιος ήταν σοβαρά άρρωστος, τότε θα έπρεπε να τον πλύνουν και κατόπιν με το ίδιο νερό να πλύνουν μια γάτα, και έτσι η γάτα έπαιρνε την αρρώστια πάνω της και ο ασθενής γινόταν καλά.

Μετά τα παραπάνω, έχουμε πολλούς ακόμα λόγους να τα αγαπάμε! Τι λέτε;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *