Αριστοκρατικός και ευγενής, θαρραλέος και δυνατός, φιλικός και αξιοπρεπής. Η μεγαλοπρεπής του εμφάνιση και η ατρόμητη στάση του συνθέτουν ένα μοναδικό συνδυασμό ιδιοσυγκρασίας. Ονομάστηκε ο «Απόλλωνας των σκύλων» και κατέκτησε τις ανθρώπινες καρδιές ανά τους αιώνες.

Οι τετράποδοι των βασιλέων

Ως πρόδρομος του σημερινού Γερμανικού Μολοσσού, τα ίχνη του εντοπίζονται από αρχαιοτάτων χρόνων. Το πρώτο εύρημα, ένα απομεινάρι πιάτου από βαβυλωνιακό ναό που απεικονίζει έναν Ασσύριο, ο οποίος κρατά με λουρί ένα ρωμαλέο σκύλο, τύπου Δανού, χρονολογείται πριν από το 2000 π.Χ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι μεγάλοι αυτοί σκύλοι τύπου Μαστίφ φιγουράρουν σε έργα τέχνης πολλών αρχαίων πολιτισμών. Ένας σκύλος που μοιάζει με το Μεγάλο Δανό υπάρχει και σε ελληνικά νομίσματα του 1ου αιώνα π.Χ.

Αν και το όνομά του δείχνει δανέζικη καταγωγή, η φυλή «δημιουργήθηκε» στη Γερμανία και είναι γνωστή ως Γερμανικός Μαστίφ. Οι πρόγονοι τού σημερινού Μεγάλου Δανού ήταν ιδανικοί για το κυνήγι του αγριόχοιρου και της αρκούδας. Πέρασαν από τα παλάτια των περισσοτέρων βασιλιάδων και ευγενών, σε όλη την Ευρώπη κατά το Μεσαίωνα και κέρδισαν το θαυμασμό του κόσμου. Η επιλεκτική αναπαραγωγή του και η διασταύρωσή του με τους Γκρέϊχαουντς (Greyhounds) συνέθεσε την ύπαρξη του σημερινού πανέμορφου, λεπτού και επιδέξιου Μεγάλου Δανού.

Ήρεμη δύναμη

Ο Μεγάλος Δανός είναι ένας πολύ στοργικός, καλός και πιστός φίλος. Αν σκέφτεστε να γίνετε ιδιοκτήτες του καλοσυνάτου αυτού σκύλου, πρέπει να είστε ευαίσθητοι άνθρωποι και να έχετε μεγάλη καρδιά. Η ατρόμητη στάση του και η έλλειψη επιθετικότητας έχουν γίνει συχνά λόγοι παρεξήγησης, με αποτέλεσμα οι σκύλοι αυτοί να έχουν χαρακτηριστεί μέχρι και χαζοί. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Γνωρίζει πολύ καλά πότε και πώς να προστατέψει τους δικούς του ανθρώπους. Ο Μεγάλος Δανός νιώθει τη δύναμή του, χωρίς να γίνεται επιδειξίας. Είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση και δεν διστάζει να υπερασπιστεί τα μέλη της οικογενείας του, απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Είναι ένας πολύ πιστός και αφοσιωμένος σκύλος και θεωρείται ιδανική παρέα για τα παιδιά, αφού παρά τον τεράστιο όγκο του, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του και λατρεύει το παιχνίδι. Μπορεί να ζήσει εύκολα στο διαμέρισμα, χωρίς να κάνει ζημιές.

Μια γωνιά στον καναπέ…

Εξαιρετικά ευφυής και με έντονη προσωπικότητα, ο Μεγάλος Δανός αναζητά τη συντροφιά καθημερινά. Του αρέσει η μεγάλη φυσική άνεση και έχει ανάγκη από ένα ζεστό μέρος για να κοιμάται. Μια γωνιά στον καναπέ, δίπλα στους δικούς του ανθρώπους, είναι η πιο αγαπημένη του θέση. Θέλει να είναι ισότιμο μέλος της οικογένειας και, λόγω της μεγάλης του υπερευαισθησίας, αν νιώσει απόρριψη μπορεί να μαραζώσει και να πεθάνει. Σε περίπτωση που έχετε και άλλο κατοικίδιο, ο Μεγάλος Δανός είναι, ίσως, από τις λίγες φυλές που δεν έχει αντίρρηση και μπορεί να συμβιώσει και με άλλα τετράποδα. Σχετικά με την εκπαίδευσή του, όταν μάθει κάτι μια φορά, δεν το ξεχνά ποτέ. Για να το μάθει, όμως, χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Είναι πεισματάρης και θέλει το χρόνο του για να καταλάβει ότι δεν είναι αυτός το αφεντικό.

Γενικά χαρακτηριστικά

Σε αρμονία με τη γενική του εμφάνιση, το κεφάλι του είναι μακρύ, στενό, εντυπωσιακό και γεμάτο εκφραστικότητα. Τα αφτιά του είναι μετρίου μεγέθους, τριγωνικά, τοποθετημένα ψηλά και διπλωμένα προς τα εμπρός. Στην Αμερική και τον Καναδά κόβονται τα αφτιά τους στην ηλικία μεταξύ 2 και 3 μηνών. Έχει πολύ βαθύ στήθος και δυνατή πλάτη με μυώδεις γοφούς. Η ουρά του είναι λεπτή, μακριά και λεπταίνει ομαλά και προοδευτικά προς την άκρη. Έχει κοντό, πυκνό και πολύ γυαλιστερό τρίχωμα. Τα χρώματά του είναι ραβδωτό, φαιοκίτρινο, μπλε, μαύρο και άσπρο με μαύρα μπαλώματα. Το ύψος των αρσενικών φτάνει τουλάχιστον τα 80 εκατοστά ενώ τα θηλυκά ξεκινάνε από τα 71 εκατοστά.

 

 

(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)

 

Ένα σχόλιο για “Ο Μεγάλος Δανός, ο τρυφερός γίγας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *