Ο τρόπος που κοιμάται ο σκύλος σας, δείχνει πολλά για τις συνήθειές του, την προσωπικότητά του αλλά και την υγεία του!
Οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να δώσουν ενδείξεις για την υγεία και την ευτυχία ενός σκύλου τις οποίες μπορείτε να ερμηνεύσετε αν ξέρετε τι να ψάξετε. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, όταν ο σκύλος σας κοιμάται και τι σημαίνουν.

Θέσεις ύπνου
Δώστε προσοχή στη θέση που το σκυλί σας κοιμάται πιο συχνά. Η αγαπημένη θέση ύπνου του σκυλιού σας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αν κάποιος ετοιμάζεται για ταξίδι, ποιος κοιμάται δίπλα του ή αν αισθάνεται …κάπως.
Οι τραυματισμοί ή ο πόνος μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγή της θέσης ύπνου ενός σκύλου, οπότε αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στη θέση ύπνου του κουταβιού σας, προσέξτε εάν είναι σημάδια πόνου.

 

Στο πλάι
ο_τροπος_που_κοιμαται3.jpgΈνας σκύλος που κοιμάται στο πλάι αισθάνεται πολύ ασφαλής και άνετος, καθώς αφήνει τα ζωτικά όργανά του εκτεθειμένα. Οι σκύλοι που τους αρέσει να κοιμούνται σε αυτή τη θέση τείνουν να είναι αρκετά ευπρόσδεκτοι και χαλαροί, αν και μπορούν να αλλάξουν σε διαφορετική θέση εάν κοιμηθούν σε κάποιο καινούργιο μέρος ή σε περιβάλλον που δεν τους είναι οικείο. Αυτή η θέση αφήνει επίσης τα άκρα τους ελεύθερα να μετακινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι μπορείτε να δείτε περισσότερες σπασμωδικές κινήσεις  και κλωτσιές.

 

Κουλούρα
ο_τροπος_που_κοιμαται4.jpgΜια πολύ κοινή θέση των σκύλων που παίρνουν όταν κοιμούνται, είναι να γίνουν μια μπάλα, από τη μύτη προς την ουρά. Είναι μια κοινή θέση που παίρνουν τα ζώα στην άγρια ​​φύση, καθώς προστατεύει τα ζωτικά όργανα, βοηθά στη διατήρηση της ζεστασιάς και καθιστά εύκολο να σηκωθούν γρήγορα. Αυτή η θέση περιορίζει την κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου, έτσι μπορείτε να δείτε λιγότερες σπασμωδικές κινήσεις από ένα σκυλί που αναπαύεται σε θέση «μπάλας». Είναι μια κοινή θέση κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν ο καιρός είναι δροσερός ή μπορεί απλά να αισθάνεται καλύτερα για ένα συγκεκριμένο σκυλί να κοιμηθεί σε αυτή τη θέση.

 

Με την κοιλιά κάτω και χέρια πόδια ανοιχτά

Συνήθως ονομάζεται και στάση του «Σούπερμαν». Επιτρέπει στον σκύλο να σηκωθεί και να σταθεί στα πόδια του άμεσα. Συχνά σε αυτή τη στάση κοιμούνται τα κουτάβια, τα οποία ενώ θέλουν να πάρουν έναν υπνάκο, θέλουν ταυτόχρονα να είναι έτοιμα να σηκωθούν ανά πάσα στιγμή. Οι σκύλοι που κοιμούνται σε αυτήν τη στάση δεν θέλουν να χάνουν οποιαδήποτε ευκαιρία τους παρουσιαστεί για δράση, ακόμα και όταν κοιμούνται. Είναι η επιλογή των πολύ δραστήριων κουταβιών αλλά και των κουταβιών τα οποία έχουν κουραστεί από το παιχνίδι και θέλουν γρήγορα να γεμίσουν τις «μπαταρίες» τους.

 

Με την πλάτη κάτω και τις πατούσες στον αέρα

ο_τροπος_που_κοιμαται2.jpgΣε αντίθεση με την στάση ύπνου «κουλούρα» κατά την οποία ο σκύλος εξοικονομεί θερμότητα, η συγκεκριμένη στάση βοηθά το σκύλο να δροσίζεται. Καθώς το τρίχωμα στην κοιλιά είναι πιο λεπτό και από τις πατούσες διέρχονται οι ιδρωτοποιοί αδένες, αφήνοντάς τους έτσι εκτεθειμένους επιτρέποντας στο σκύλο να αισθάνεται πιο δροσερά. Είναι μια στάση που δείχνει ότι ο σκύλος νιώθει πολύ άνετα και χαλαρά αφήνοντας τις ευαίσθητες περιοχές του εκτεθειμένες και του είναι πολύ δύσκολο να σηκωθεί γρήγορα. Τα κουτάβια που συνήθως κοιμούνται σε αυτή τη στάση δεν ενδιαφέρονται για τον περίγυρο. Η στάση αυτή συνιθίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

ο_τροπος_που_κοιμαται5.jpg

Πλάτη με Πλάτη Ή Αγκαλιά

Ενδεχομένως να δείτε το σκύλο σας να κοιμάται πλάτη με πλάτη με τα άλλα σας κατοικίδια ή τα παιχνίδια του ή να κοιμούνται αγκαλιά. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος μαζί σας και θέλει να είναι συνεχώς δίπλα σας. Ο σκύλος που κοιμάται σε αυτή τη στάση είναι πολύ αγαπησιάρης και στοργικός, ενώ αισθάνεται άνετα με οποιονδήποτε και εάν κοιμάται δίπλα του. Προσπαθήστε να δείξετε και εσείς την αγάπη σας παίρνοντας έναν υπνάκο μαζί του.

 

Συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου

Όταν ο σκύλος κοιμάται μπορείτε να έχετε μερικές ενδείξεις σχετικά με την ποιότητα του ύπνου του από την συμπεριφορά του. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ξεκούραση του σώματος, ενώ η φάση REM (βαθύς ύπνος), είναι αναντικατάστατη. Δώστε προσοχή  σε αυτά τα σημάδια συμπεριφοράς ώστε να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας κοιμάται σωστά.

 

Περιστροφή και Σκάψιμο

Είναι πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά των σκύλων να περιστρέφονται στο σημείο που κοιμούνται ή ακόμα και να σκάβουν λίγο πριν ξαπλώσουν. Αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από τους προγόνους τους καθώς πολύ συχνά εκείνοι πατούσαν το γρασίδι, τα φύλλα ή το χιόνι έτσι ώστε να αισθάνονται άνετα. Ενδεχομένως να σκάψουν μια τρύπα ώστε να τους κρατά ζεστούς το χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι. Οι σκύλοι συνηθίζουν να κάνουν κύκλους μερικές φορές πριν ξαπλώσουν, αλλά εάν το κάνουν πολύ ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να ξαπλώσουν, ίσως είναι σημάδι αρθρίτιδας ή νευρολογικού προβλήματος. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε υπερβολικούς κύκλους.

 

Ελαφρύς ύπνος

ο_τροπος_που_κοιμαται6.jpgΟ σκύλος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να κοιμηθεί είτε γιατί βαριέται είτε γιατί έχει κουραστεί. Αυτό, όμως, δεν είναι ένας ύπνος ξεκούρασης και ο σκύλος μπορεί να περιμένει για κάτι πιο ενδιαφέρον το οποίο θα ακολουθήσει. Παρατηρείστε τα αυτιά του κουταβιού σας εάν είναι τεντωμένα σε κάθε κίνηση ή σε έναν ασυνήθιστο θόρυβο. Αυτό πιθανότητα σημαίνει ο σκύλος σας είναι ακόμα σε εγρήγορση και ψάχνει κάτι που θα τον αναγκάσει να σηκωθεί. Ίσως είναι η ώρα να κάνετε κάτι διασκεδαστικό με το σκύλο σας όπως μια βόλτα ή να παίξετε πιάστο-φέρτο.

 

Συσπάσεις, Κινήσεις, ή Απαλό Γάβγισμα

Οι σκύλοι τείνουν να κάνουν κινήσεις κατά τη διάρκεια της φάσης REM. Μπορούν να είναι ενεργητικά στα όνειρα τους, αλλά στην πράξη βρίσκονται σε έναν όμορφο, βαθύ ύπνο. Είναι σύνηθες  το σώμα τους να κάνει συσπάσεις, να κουνάνε την ουρά τους, να κλωτσάνε και σε μερικές περιπτώσεις να γαβγίζουν ή να γρυλλίζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να μην ενοχλούμε τον σκύλο μας καθώς η συγκεκριμένη φάση του ύπνου είναι η πιο σημαντική για την πνευματική και σωματική τους υγεία. Η κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου εμφανίζεται συνήθως στα κουτάβια και στους υπερήλικους σκύλους και κανείς δεν μπορεί πραγματικά να εξηγήσει γιατί. Μια λιγότερο συχνή αιτία που ένας σκύλος μπορεί να κάνει συσπάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου του είναι πιθανόν να κρυώνει.  Οι συσπάσεις του σώματος είναι ένας τρόπος για να ζεσταθεί. Αν ο σκύλος σας κρυώνει βάλτε του μια κουβέρτα ή μετακινήστε τον σε ένα πιο ζεστό μέρος.

 

Σημάδια Αγωνίας – Εφιάλτες

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι βλέπουν εφιάλτες. Αν ο σκύλος κατά τη διάρκεια του ύπνου του δείχνει μια αναστάτωση π.χ. βρισκέται σε κίνηση, γαβγίζει, κλαψουρίζει, μπορείτε απλά να πάτε κοντά του και να τον ηρεμήσετε. Φωνάξτε ήρεμα το όνομα και χαϊδέψτε τον ελαφρά. Χρησιμοποιήστε χαμηλό τόνο φωνής. Ο σκύλος ή θα ξυπνήσει ή απλά θα ηρεμήσει και θα συνεχίσει τον ύπνο του.

 

Επιληπτική κρίση

Όταν οι συσπάσεις που κάνει ο σκύλος κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πολύ έντονες, ενδέχεται να είναι σημάδι επιληπτικής κρίσης, η οποία απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Εάν υποψιάζεστε ότι οι κινήσεις του σκύλου σας είναι ασυνήθιστες, προσπαθήστε να τον ξυπνήσετε φωνάζοντας το όνομά του. Εάν ξυπνήσει απλά σημαίνει ότι ότι ήταν ένα κακό όνειρο. Αν δεν ανταποκρίνεται στη φωνή σας και συνεχίζει να έχει σπασμούς ή να είναι άκαμπτος, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Θα πρέπει να παρατηρείτε τον ύπνο του σκύλου έτσι ώστε όταν συμβεί κάτι ασυνήθιστο να καταταλάβετε τη διαφορά.

 

Ποσότητα Ύπνου

Οι σκύλοι κοιμούνται πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους. Κατά μέσο όρο, οι σκύλοι χρειάζονται περίπου 12 με 14 ώρες ύπνου την ημέρα. Οι μεγαλύτεροι σκύλοι κοιμούνται περισσότερο σε σχέση με τους μικρότερους , ενώ τα κουτάβια χρειάζονται περίπου 18 με 19 ώρες ύπνου την ημέρα. Προσέξτε τις συνήθειες του ύπνου του σκύλου σας. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας κοιμάται περισσότερο από ότι συνήθως, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, όπως μια διατροφική αλλαγή ή ακόμα και πρόβλημα θυρεοειδούς. Αν ο σκύλος σας καταναλώνει τον περισσότερο του χρόνο του σε ύπνο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Πως κοιμάται ο σκύλος σας; Ονειρεύεται συχνά; Το κουτάβι σας κοιμάται όλη την ημέρα; Περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Το άρθρο είναι από το www.dogtime.com
http://dogtime.com/dog-health/dog-behavior/48213-dogs-sleeping-positions-habits-tell-lot-personality-health

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *