Οι σκύλοι που έχουν ηλικία άνω των δέκα ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Κάθε έξτρα έτος στη ζωή τους αυξάνει κατά τουλάχιστον 50% τον κίνδυνο νευροεκφύλισης και γνωστικής δυσλειτουργίας του εγκεφάλου τους (Canine Cognitive Dysfunction-CCD), σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα ο κίνδυνος είναι 6,5 φορές μεγαλύτερος για τους σκύλους που είναι σωματικά αδρανείς, σε σχέση με τους πολύ κινητικούς σκύλους ίδιας ηλικίας, ράτσας και κατάστασης υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σάρα Γιαρμπόροου του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, μελέτησαν 15.019 σκύλους στις ΗΠΑ, οι κάτοχοι των οποίων συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την υγεία και τη συμπεριφορά των κατοικιδίων τους (π.χ. αν αδυνατούσαν πια να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα).

 

Τι ρόλο παίζει η ηλικία

Διαπιστώθηκε ότι αν ληφθεί υπόψη μόνο η ηλικία του σκύλου, η πιθανότητα άνοιας (διάγνωσης CCD) αυξάνει κατά 68% για κάθε έξτρα έτος μετά την ηλικία των δέκα ετών.

Όταν λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου (προβλήματα υγείας, στείρωση, σωματική δραστηριότητα, ράτσα κ.α.), η πιθανότητα άνοιας αυξάνει κατά 52% για κάθε επιπρόσθετο έτος μετά το δέκατο.

Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, η γνωστική εξασθένηση στους σκύλους προκαλεί χειροτέρευση της μνήμης, απώλεια επίγνωσης του χώρου, μείωση ή μεταβολή στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους και άλλα ζώα, διαταραχές του ύπνου κ.α.

Με βάση προηγούμενες εκτιμήσεις, τα ποσοστά γνωστικής δυσλειτουργίας στους σκύλους κυμαίνονται από 28% (πάνω από ένας στους τέσσερις) στην ηλικία των 11-12 ετών έως 68% (δύο στους τρεις) στην ηλικία των 15-16 ετών.

Συμπληρώματα διατροφής για σκύλους με άνοια

Βιταμίνες και συμπληρώματα που περιέχουν omega-3 λιπαρά οξέα , μελατονίνη κ.ά. έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την νοητική τους λειτουργία.

Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου ποιο σκεύασμα και σε ποια δόση ταιριάζει στην περίπτωση του συντρόφου σου.

Για όσους πιστεύουν στην ομοιοπαθητική, στα βότανα και σε θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν προτεινόμενα σκευάσματα.

Μπορούμε να προλάβουμε την άνοια στο σκύλο;

Δυστυχώς δεν μπορούμε να προλάβουμε ενδεχόμενη εκδήλωση αυτής της δυσλειτουργίας.

Μπορούμε όμως να κρατάμε δραστήριο τον κολλητό μας δίνοντας του νοητικά ερεθίσματα ώστε να απασχολείται ο νους του.

Όταν βρίσκεται στην ηλικία του κουταβιού, δίδαξε τον ωραία και έξυπνα κόλπα όπως χαιρετισμός με σηκωμένο το 1 πόδι, χειραψία , περιστροφή γύρω από τον άξονα του.

Μάθε του παιχνίδια που θα τα θέλει ακόμα και στην ενήλικη φάση της ζωής του.

Τάιζε τον τροφές υψηλής ποιότητας χωρίς πρόσθετα και χημικά συντηρητικά.

Διατήρησε καθημερινό πρόγραμμα άσκησης και δραστηριοτήτων.

Καταλήγοντας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δυστυχώς άνθρωπος και σκύλος ταυτίζονται τόσο πολύ στο διάβα της κοινής τους ζωής ώστε ακόμα και εκφυλιστικές ασθένειες προσβάλλουν ενίοτε και τα δύο είδη.

Μην στεναχωριέσαι και μην απογοητεύεσαι, διότι έτσι είναι ο κύκλος της ζωής.

Αυτό που αρμόζει να πράξεις στον αιώνια πιστό σύντροφο σου είναι να του εξασφαλίσεις την ποιότητα ζωής που του αξίζε

 

 

Πηγή www.in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *