Η ζωή της Ελένης έγινε άνω κάτω όταν επιστρέφοντας σπίτι από τη δουλειά ανακάλυψε ότι το σπίτι της ήταν… ρημαδιό. Όση ώρα εκείνη έλειπε, η υπάκουη σκυλίτσα της είχε επιδοθεί σε καταστροφές. Έφαγε παπούτσια, έσκισε βιβλία, μάσησε καλώδια τηλεφώνου…

Η Μπούκυ, ένα θηλυκό λάμπραντορ 1 έτους, είναι ένα φιλικό και πολύ υπάκουο σκυλί. Ήταν κουτάβι όταν την έφερε Ελένη στο σπίτι της.

«Αφιερωθήκαμε η μία στην άλλη. Ήταν μία παρέα για μένα κι ήξερα ότι είχα να κάνω με ένα μωρό. Έτσι με πολύ αγάπη και υπομονή ασχολήθηκα μαζί της. Της έμαθα τις πρώτες εντολές, της δίδαξα να μην λερώνει μέσα στο σπίτι, διάβασα βιβλία για την εκπαίδευση στη βασική υπακοή, την κοινωνικοποίηση του σκύλου, τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Εντάξει δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά η Μπούκυ μαθαίνει γρήγορα…» λέει η Ελένη.

Η ιδιοκτήτρια της Μπούκυ περιγράφει μία αρμονική συμβίωση. Μην σας κάνει εντύπωση… Είχε πολύ ελεύθερο χρόνο να αφιερώσει στη σκυλίτσα της ώστε να την εκπαιδεύσει σε θέματα βασικής υπακοής και κοινωνικοποίησης, αφού δεν εργαζόταν.

Από την τάξη στην αταξία

Η ανατροπή ήρθε όταν η Ελένη για διάφορους λόγους αναγκάστηκε να εργαστεί και να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Τότε ήταν που ζήτησε τη βοήθεια επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

Το σπίτι της είχε ήδη γίνει …ρημαδιό. Δράστης; Η Μπούκυ! Μάλιστα! Η γλυκιά, υπάκουη και φιλική σκυλίτσα, που μεταμορφώθηκε σε …καταστροφέα ολκής- όπως  την αποκάλεσε η Ελένη, όταν ζήτησε βοήθεια απελπισμένη, ρωτώντας τι πήγε στραβά.

Πράγματι, όσο η Ελένη έλειπε από το σπίτι λόγω της εργασίας της, η σκυλίτσα έφαγε παπούτσια, έσκισε βιβλία, μάσησε καλώδια τηλεφώνου…

Τι πήγε στραβά;

Ποιο ήταν το λάθος της  Ελένης;

Το ότι από κουτάβι δεν άφηνε την Μπούκυ λίγο μόνη της να συνηθίσει. Κι έτσι όταν χρειάστηκε να λείψει και να αφήσει μόνη τη σκυλίτσας της, το ζώο ένιωσε εγκατάλειψη και του δημιουργήθηκε το λεγόμενο  άγχος του αποχωρισμού

  • Η εγκατάλειψη εκφράζεται με ζημίες και καταστροφές στα πράγματα του ιδιοκτήτη. Γιατί στα πράγματα του ιδιοκτήτη; Διότι σε αυτά τα αντικείμενα εντοπίζει τη μυρωδιά του.

«Έφαγε τα καλά μου παπούτσια! Το έκανε για να με εκδικηθεί…», λένε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες. Αυτό είναι λάθος. Δεν υπάρχει καμία εκδίκηση. Απλώς ο σκύλος εντοπίζει τη μυρωδιά του αφεντικού του γι’ αυτό και καταστρέφει ορισμένες φορές και τα προσωπικά του πράγματα.

Η εγκατάλειψη εκφράζεται ακόμη και με συμπεριφορές που δεν είχε πριν το ζώο. Για παράδειγμα, μπορεί να βρωμίζει μέσα στο σπίτι ενώ πριν δεν το έκανε.

Αυτό είναι μία εκδήλωση του στρες που νιώθει το κατοικίδιό μας. Δεν θα πρέπει να το μαλώνουμε εκ των υστέρων. Συγκρατήστε τα νεύρα σας όταν γυρίζετε σπίτι και βλέπετε ότι έχει λερώσει ο σκύλος σας. Άλλωστε τι να μαλώσετε; Το φόβο του;

Μπορείτε να του πείτε «μη» μόνο αν το συλλάβετε επ’ αυτοφώρω για παραβατική συμπεριφορά.

Τι να κάνετε

Κάθε μέρα πρέπει να αφήνουμε το σκυλάκι μας να μένει μόνο του για λίγο ώστε να συνηθίζει την απουσία μας. Είναι μία τακτική που πρέπει να ακολουθείται όταν το ζωάκι μας είναι ακόμη κουτάβι. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σταδιακά Την μία μέρα φεύγουμε για 10 λεπτά, την επόμενη 15΄ μέχρι να συνηθίσει την απουσία. Όταν επιστρέφουμε επιβραβεύουμε το ζώο για την αναμονή του. Αυτό ήταν που δεν έκανε η Ελένη.

Το άγχος του αποχωρισμού δημιουργείται όταν είμαστε συνέχεια μαζί με το σκύλο, ο οποίος συνηθίζει έτσι να είναι μέλος μίας αγέλης. Έτσι αν υπάρξει απουσία του ιδιοκτήτη, αυτή πολλές φορές εκλαμβάνεται από το σκύλο ως εγκατάλειψη.

Να γνωρίζετε ότι ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο και του είναι αφύσικο να μένει μόνος, γι’ αυτό πρέπει να μάθει σιγά-σιγά ότι οι ιδιοκτήτες του θα λείψουν λίγο και θα επιστρέψουν.

 

 

(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *