Θα γίνει η σκιά σας και η ματιά του θα σας υπνωτίσει. Έχει μοναδική έννοια την προστασία της οικογένειάς του και στέκεται φύλακας-φρουρός δίπλα στα παιδιά.

Ένας μοναδικός Σκοτσέζος

Ένας από τους πιο στενούς συγγενείς του κλασικού και πολυαγαπημένου Κόλεϊ, ο Μπόρντερ Κόλεϊ προήλθε από τη διασταύρωση της διάσημης Λάσι και του Μπόρντερ Τερριέ. Με προέλευση τη Σκοτσέζικη περιοχή των συνόρων, η φυλή αυτή φημολογείται ότι υπήρχε ήδη στην Αγγλία από το 13ο αιώνα. Πάντως, ο κλασικός Κόλεϊ οφείλει τη δημοτικότητά του στη βασίλισσα Βικτορία, η οποία στα μέσα του 1800 επισκέφτηκε τη Σκοτία και καταγοητευμένη από την ομορφιά των σκύλων αυτών πήρε μερικούς μαζί της στην Αγγλία.
Στις μέρες μας, αρκετοί ιδιοκτήτες και λάτρεις της φυλής φοβούνται ότι η έμφαση που δίνεται στην εμφάνιση και την ομορφιά του σκύλου μπορεί να οδηγήσει στον εκφυλισμό της ράτσας. Θεωρείται ένα από τα πιο αφοσιωμένα και περιζήτητα τσοπανόσκυλα του κόσμου, καθώς η ικανότητά του στη φύλαξη των κοπαδιών προβάτων είναι μοναδική.

Ένας φύλακας-άγγελος

Το να ζεις με ένα Μπόρντερ Κόλεϊ είναι σαν να έχεις μια σκιά που σε ακολουθεί παντού. Τα μοναδικά του προσόντα, όπως και η γοητεία του, τον έκαναν να ανήκει στους πιο περιζήτητους σκύλους για συντροφιά. Είναι πολύ ήρεμος, γλυκός, ιδανικός σύντροφος και ένας πραγματικός φύλακας-άγγελος των παιδιών. Έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα πιτσιρίκια και είναι μαζί τους υπομονετικός και ευγενικός. Είναι καλόκαρδος, πολύ φιλικός και ιδιαίτερα ενεργητικός στην ύπαιθρο.
Προσαρμόζεται πολύ εύκολα στη ζωή στο διαμέρισμα και μπορεί να γίνει ο πιο αφοσιωμένος φίλος του ανθρώπου. Γνωστός στην ιστορία της φυλής έχει μείνει ο «γέρο-Χεμπ», ενώ ένας άλλος Μπόρντερ, σε μια μοναδική επίδειξη πίστης και αφοσίωσης, παρέμεινε επί μέρες φρουρός δίπλα στο νεκρό σώμα του αφεντικού του, όταν ο άτυχος βοσκός πέθανε ενώ ήταν στα βοσκοτόπια.

Ένας φοβερός «υπνωτιστής»

Ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά της φυλής είναι η ικανότητά του στο να υπνωτίζει και να οδηγεί τα πρόβατα με τη ματιά του. Το «μάτι» του είναι και το μεγαλύτερο προσόν του, το οποίο τον έκανε να είναι ένα από τα πιο περιζήτητα τσοπανόσκυλα του κόσμου. Αναγνωρισμένη διεθνώς, η φυλή ξεχωρίζει για την εργασιομανία της, αλλά και το ένστικτο να προστατεύει πάντα την αγέλη της. Στην εξοχή την αγέλη των προβάτων, στο διαμέρισμα την αγέλη… των παιδιών!

Γενικά χαρακτηριστικά

Το Μπόρντερ Κόλεϊ έχει πιο κοντό ρύγχος από το κλασικό Κόλεϊ, μικρότερο σώμα και το πιο συνηθισμένο χρώμα του είναι το ασπρόμαυρο. Επίσης, θα τον συναντήσετε σοκολατί ή κοκκινωπό, με ή χωρίς άσπρα σημάδια. Έχει πολύ ίσια και μυώδη πόδια και η ουρά του είναι μακριά, με την άκρη να στρέφεται προς τα πάνω. Το ύψος τους κυμαίνεται από 18-20 ίντσες και δεν ξεπερνούν τα 20 κιλά.

 

(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *