Στοργικός με τα παιδιά και καλός φύλακας, το Μπόξερ είναι το καλύτερο «παιδί» και ταυτόχρονα ο «ταραχοποιός» του σπιτιού. Ο συναισθηματισμός και η ευγένεια τού πνεύματος, που διαθέτει ο σκύλος αυτός, θα κλέψει την καρδιά σας και θα σας εντυπωσιάσει.

Μαχητής του Μεσαίωνα

Οι κύριοι πρόγονοι του Μπόξερ ήταν δύο γερμανικοί σκύλοι τύπου Μαστίφ, ο Μπούλενμπάϊζερ και ο Μπάρενμπαϊζερ, που χρησιμοποιούνταν στο Μεσαίωνα στις σκυλοταυρομαχίες και στο κυνήγι του αγριογούρουνου και της αρκούδας. Οι διασταυρώσεις του με άλλες φυλές, ιδιαίτερα με Μπουλντόγκ, έδωσαν στο Μπόξερ τη σημερινή του μορφή με αρμονικές αναλογίες. Έχει γερμανική καταγωγή, αν και το όνομά του είναι αγγλικό, τονίζοντας πολύ το μαχητικό στιλ του σκύλου αυτού. Το πρώτο Μπόξερ που γράφτηκε στο Γερμανικό βιβλίο καταγωγών ήταν ένα ραβδωτό αρσενικό, που άκουγε στο όνομα «Floky» και γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1895. Ο σκύλος αυτός ήταν ένα από τα πρώτα Μπόξερ που πήραν μέρος σε εκθέσεις.

Ο μικρός ζαβολιάρης

Με ιδιαίτερα έντονη προσωπικότητα, το Μπόξερ είναι πολύ ευφυές και δέχεται να κάνει τα πάντα για μας, όταν του προσφέρουμε την ειλικρινή αγάπη μας. Είναι πολύ ζωηρός, φασαριόζος και εξαιρετικά παιχνιδιάρης, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Το Μπόξερ έχει σταθερό χαρακτήρα, αλλά και μία δόση παιδικότητας και αυθορμητισμού, που τον κάνουν ιδανικό σύντροφο για παιδιά. Δεν είναι απλά υπομονετικός, αλλά πραγματικά στωικός με τα μικρά παιδιά, τα οποία λατρεύει και μπορεί να ανεχτεί οτιδήποτε κι αν του κάνουν.
Είναι γεμάτος χαρά για ζωή και διαθέτει μια μικρή δόση ζαβολιάς και αταξίας, γι’ αυτό και το παιχνίδι του με τα μικρά μέλη της οικογένειας είναι μοναδικό. Θεωρείται ένας σκύλος άξιος εμπιστοσύνης, με πολύ δυνατό ένστικτο φύλακα, φροντίζοντας πάντα για την προστασία της οικογένειάς του. Πολύ ζεστός και τρυφερός, μπορεί να γίνει το «καλύτερο παιδί» του σπιτιού και παρ’ όλες τις ζαβολιές του να παραμείνει ένα από τα πιο στοργικά και αφοσιωμένα κατοικίδια.

Εκτός σπιτιού

Ο ιδανικός αυτός φίλος και σύντροφος για όλη την οικογένεια, είναι ταυτόχρονα και ένας ακούραστος εργάτης. Χρησιμοποιήθηκε από το στρατό και την αστυνομία σε όλο τον κόσμο και οι επιδόσεις του στην καταστολή της βίας είναι εξαιρετικές. Έχει σταθεί άξιος συνεργάτης δίπλα σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και έχει χρησιμοποιηθεί και ως οδηγός τυφλών.

Είναι ένας πολύ συναισθηματικός σκύλος, γι’ αυτό και η υπερβολική αυστηρότητα απέναντί του θα τον πλήγωνε ανεπανόρθωτα.

Αν ζείτε σε διαμέρισμα και σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα Μπόξερ, φροντίστε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας καθημερινές βόλτες και τρελά παιχνίδια στο πάρκο, χωρίς λουρί-οδηγό.

Έχει μεγάλη ευαισθησία στη ζέστη, γι’ αυτό και τις καυτές καλοκαιρινές μέρες χρειάζονται λίγη παραπάνω προσοχή.

Γενικά χαρακτηριστικά

Διαθέτοντας ένα από τα ωραιότερα σώματα στον κόσμο των σκύλων, το Μπόξερ έχει κομψό, περήφανο και χαριτωμένο περπάτημα.

Έχει τετράγωνο κεφάλι με πολύ χαρακτηριστική βαθιά και πλατιά μουσούδα. Το κάτω σαγόνι προεξέχει από το πάνω και η μύτη του είναι φαρδιά και μαύρη. Τα αφτιά του είναι λεπτά, βαλμένα ψηλά και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Όταν ο σκύλος είναι ήρεμος τα κρατάει κολλημένα στο κεφάλι, ενώ όταν είναι σε  εγρήγορση τα τραβάει μπροστά. Στην Αμερική και σε πολλές άλλες χώρες οι περισσότεροι Μπόξερ έχουν αφτιά κομμένα μυτερά. Η πλάτη του είναι φαρδιά, κοντή και εξαιρετικά μυώδης και το στήθος του βαθύ με πλευρά που σχηματίζουν μια ωραία καμπύλη. Τα μπροστινά του πόδια είναι μακριά, ίσια και παράλληλα και τα πίσω πόδια είναι μακρύτερα. Η ουρά του κόβεται πολύ κοντή και γι’ αυτό όταν ο σκύλος είναι χαρούμενος τείνει να κουνάει όλο του το σώμα. Το χρώμα του είναι υπόξανθο ή ραβδωτό, με ή χωρίς λευκά σημάδια.

Το ύψος των αρσενικών φτάνει τα 63 εκ. και των θηλυκών τα 57, ενώ τα κιλά τους δεν ξεπερνούν τα 30.

 

 

(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)

 

Ένα σχόλιο για “Μπόξερ, ο ρωμαλέος Γερμανός”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *