Παρόλο που η γατοτροφή και η σκυλοτροφή φαίνονται παρόμοιες, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές…

Διατροφικές ανάγκες μιας γάτας
Οι γάτες θεωρούνται σαρκοφάγα ζώα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη για να ευδοκιμήσουν. Οι σκυλοτροφές δεν περιέχουν τις κατάλληλες ποσότητες πρωτεΐνης, ταυρίνης και άλλων βιταμινών και μετάλλων που απαιτούνται για την υποστήριξη της υγείας της γάτας. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και νερό στις σκυλοτροφές μπορεί να είναι ακατάλληλη για τις γάτες.
Ένας οργανισμός που ονομάζεται Association of American Feed Control Officials έχει θεσπίσει κατευθυντήριες γραμμές για τις ζωοτροφές και τις τροφές για κατοικίδια ζώα. Η AAFCO συνεργάζεται στενά με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να καθορίσει ποιες τροφές για κατοικίδια ζώα θεωρούνται πλήρεις και ισορροπημένες για ένα συγκεκριμένο είδος και στάδιο ζωής. Οι τροφές με τη σφραγίδα της AAFCO θεωρούνται πλήρεις και ισορροπημένες για το στάδιο ζωής που αναφέρεται.
Μόνο οι τροφές για γάτες με τη σφραγίδα της AAFCO πρέπει να χορηγούνται σε γάτες. Κοιτάξτε προσεκτικά την ετικέτα της τροφής για πληροφορίες σχετικά με τις συστάσεις για το στάδιο ζωής. Εάν έχετε γατάκι, έγκυο γάτα ή θηλάζουσα γάτα, θα πρέπει να επιλέξετε μια τροφή με την ένδειξη “για ανάπτυξη” ή “για όλα τα στάδια ζωής”.

Τι τροφή πρέπει να τρώνε οι γάτες;
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι εμπορικών τροφών για γάτες που διατίθενται προς αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών, των κονσερβοποιημένων και των ωμών τροφών. Αυτές διαφέρουν αισθητά στη σύνθεση από τις ξηρές, κονσερβοποιημένες ή ωμές τροφές για σκύλους.
Πολλοί ειδικοί συνιστούν πλέον τη σίτιση μερικών ή όλων των υγρών τροφών γάτας για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, την ελαχιστοποίηση της πρόσληψης υδατανθράκων και την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Οι γάτες δεν χρειάζονται υδατάνθρακες για να ευδοκιμήσουν και η γατοτροφή είναι γενικά σημαντικά χαμηλότερη σε αυτό το συστατικό από την τροφή για σκύλους.
Στην πραγματικότητα, η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων στις γάτες σχετίζεται με διαβήτη και παχυσαρκία. Επιπλέον, οι γάτες τείνουν να μην πίνουν αρκετό νερό για να παραμένουν καλά ενυδατωμένες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα και τα νεφρά.
Παρά τα αναφερόμενα οφέλη της υγρής τροφής, ορισμένες γάτες προτιμούν την ξηρή τροφή και δεν τρώνε αρκετή υγρή τροφή για να παραμείνουν υγιείς. Ορισμένες γάτες μάλιστα εθίζονται στην ξηρά τροφή και πρέπει να μεταβούν σταδιακά στην υγρή τροφή για να έχουν οφέλη στην υγεία τους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν η γάτα σας πρέπει να αρχίσει να τρώει υγρή τροφή αντί για ξηρή κροκέτα.
Η ωμή τροφή έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ πολλών ιδιοκτητών γατών. Όσοι υποστηρίζουν την ωμή τροφή για γάτες ισχυρίζονται ότι η διατροφή αυτή μιμείται τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες τρώνε στη φύση. Πολλές γάτες απολαμβάνουν την ωμή τροφή και μπορούν να ευδοκιμήσουν με αυτήν. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα κίνδυνοι ασφαλείας κατά τη σίτιση με ωμό κρέας. Πολλές γάτες θα μπορέσουν να χωνέψουν και να ανεχθούν τα τροφικά παθογόνα που περιέχονται στην ωμή τροφή, αλλά η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να εκθέσει τους ανθρώπους στο σπίτι σε αυτά τα επικίνδυνα παθογόνα.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σίτιση των γατών με ωμή τροφή, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Επίσης, να γνωρίζετε ότι οι προκατασκευασμένες δίαιτες ωμής τροφής για γάτες έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικά συστατικά και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αμινοξέα από τις αντίστοιχες για σκύλους.

Τι να κάνετε αν η γάτα σας τρώει σκυλοτροφή
Εάν η γάτα σας τρώει μερικές μπουκιές σκυλοτροφή κάθε τόσο, μάλλον δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Παρακολουθήστε τη γάτα σας για προβλήματα όπως απώλεια βάρους, εμετό, διάρροια, κακή κατάσταση του δέρματος/του τριχώματος, ακατάλληλη ούρηση ή αφόδευση ή άλλα σημάδια ασθένειας. Φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας δεν είναι καλά.
Η κατανάλωση σκυλοτροφής μπορεί να είναι πιο προβληματική εάν η γάτα σας έχει αλλεργία, ευαίσθητο στομάχι ή κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Σημειώστε το είδος της τροφής που έφαγε η γάτα σας και μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για πιθανές επιπλοκές.
Εάν διαπιστώσετε ότι η γάτα σας τρώει μεγάλες ποσότητες σκυλοτροφής σε τακτική βάση, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας και τον έλεγχο των επιπτώσεων του υποσιτισμού.
Λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να βρει τροφή σκύλου, κρατώντας την τροφή μακριά από το σπίτι σας. Αποφύγετε το τάισμα όλων των κατοικίδιων ζώων στο σπίτι μαζί και μαζέψτε τα μπολ με το φαγητό που έχει περισσέψει.

 

 

 

Πηγή: www.petkeepers.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *