Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Μια χνουδωτή μπαλίτσα που αναζητά ώριμους και συνειδητοποιημένους θετούς γονείς. Αν σκοπεύετε να την αποκτήσετε, μάθετε τις υποχρεώσεις σας και αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Συγκριτικά με τους σκύλους, οι γάτες είναι πιο εύκολες στη φροντίδα τους και με μικρότερο κόστος συντήρησης, ωστόσο δεν παύουν να έχουν βασικές ανάγκες (φαγητό, κατάλυμα) και να χρειάζονται κι αυτές την προσοχή και την αγάπη της οικογένειάς τους.

Η επιλογή μιας γάτας ως κατοικίδιο είναι μια απόφαση με μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, καθώς τα εφτάψυχα και χαριτωμένα αιλουροειδή μπορούν να μοιραστούν μαζί μας μέχρι και 20 χρόνια ζωής. Γι’ αυτό, πριν αποφασίσετε να βάλετε στη ζωή σας μια χνουδωτή μπάλα, ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και επανεξετάστε όλες τις πιθανές επιλογές σας.

Ξεπερνώντας τα πρώτα “εμπόδια”

Σιγουρευτείτε ότι ούτε εσείς ούτε και κανένα μέλος της οικογένειάς σας πάσχει από αλλεργίες στις γάτες. Αν έχετε πολύ μικρά παιδιά στο σπίτι, η επιλογή μιας γάτας δεν είναι πολύ καλή ιδέα λόγω του κινδύνου που υπάρχει να τραυματιστεί το παιδί από τα κοφτερά της νύχια.

Επίσης, ο ερχομός μιας γάτας σε ένα σπίτι όπου ήδη υπάρχουν άλλα κατοικίδια, μπορεί να δημιουργήσει “διαμάχες” και αντιζηλίες, μια κατάσταση που απαιτεί από την πλευρά του ιδιοκτήτη ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό στα συναισθήματα των παλαιότερων τετράποδων μελών της οικογένειας.

Ηλικία, φύλο, ταυτότητα

Η υιοθεσία ενός μικρού ή ενός ενήλικου γατιού, η επιλογή του φύλου, της φυλής, καθώς και ο αριθμός των ζώων που θα βάλετε μέσα στο σπίτι σας, εξαρτάται από το τι ταιριάζει στο δικό σας τρόπο ζωής, τις ανάγκες σας, το χρόνο, το χώρο και τα χρήματα που είστε σε θέση να διαθέσετε.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε είναι αν θέλετε μια καθαρόαιμη γάτα με pedigree ή ένα από τα εκατοντάδες γατάκια που προστίθενται καθημερινά στην ατελείωτη λίστα των υιοθεσιών. Να θυμάστε ότι οι καθαρόαιμες γάτες δεν υπερέχουν σε τίποτα από τις κεραμιδόγατες. Το μόνο πλεονέκτημα που έχει ένας υποψήφιος ιδιοκτήτης μιας γάτας με “ονοματεπώνυμο”, είναι η πρώτη εικόνα που μπορεί να έχει για τον καινούργιο του φίλο και το χαρακτήρα του, αφού γνωρίζει το γενεαλογικό του δέντρο και έχει δει τους γονείς του. Η επιλογή μιας καθαρόαιμης γάτας είναι σημαντική και για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας.

Για τους νέους και άπειρους ιδιοκτήτες, ένα μικρό γατάκι είναι καλύτερο από μια ενήλικη γάτα. Τα μικρά προσαρμόζονται και εκπαιδεύονται πιο εύκολα, και είναι πολύ διασκεδαστικό και απολαυστικό να τα βλέπεις να μεγαλώνουν.

Οι ενήλικες γάτες μπορεί να αποδειχθούν θαυμάσια κατοικίδια, ιδιαίτερα αν προέρχονται από ένα καλό σπίτι και δεν έχουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Όσον αφορά στο φύλο, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αρσενικοί γάτοι είναι συνήθως πιο μεγαλόσωμοι, ενώ οι μη στειρωμένοι είναι πιο ενεργητικοί και καταστροφικοί από τα θηλυκά. Από τη στιγμή που ένα αρσενικό γατί στειρωθεί, η συμπεριφορά του τείνει να μοιάζει με αυτή ενός θηλυκού και δένεται περισσότερο με τον ιδιοκτήτη του.

Αν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις περιλαμβάνουν μεγάλα διαστήματα απουσίας σας από το σπίτι, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε δύο γατιά αντί για ένα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κόστος και τη φροντίδα τους. Στην πραγματικότητα, κάποιες φυλές είναι πιο ευτυχισμένες όταν ζούνε σε ζευγάρια. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα ζώα αποκτούν πιο στενή σχέση μεταξύ τους απ’ ότι με εσάς.

Μπρος στα κάλλη, τι είναι… ο χρόνος;

Αν στρέφεστε προς τις καθαρόαιμες και αναγνωρισμένες φυλές γατιών, φροντίστε να ενημερωθείτε για όσες περισσότερες ράτσες μπορείτε, να μάθετε για το χαρακτήρα τους, τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και τα γενετικά προβλήματα στα οποία κάποιες φυλές είναι επιρρεπείς.

Αν η γάτα που επιλέξετε έχει πλούσιο και μακρύ τρίχωμα, θα πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς χρειάζεται για την καλή διατήρηση του τριχώματός της. Να θυμάστε ότι οι μακρύτριχες γάτες μπορεί να είναι εντυπωσιακές, απαιτούν όμως συνεχή φροντίδα, πολύ χρόνο και υπομονή για να μη χάσουν τη μεταξένια τους ομορφιά.

Η στιγμή της επιλογής

Αφού καταλήξετε στη φυλή (γαλαζοαίματη ή όχι), το επόμενο βήμα είναι να βρείτε ένα υγιές γατί. Ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος είναι να απευθυνθείτε σε κάποια οικογένεια που έχει πρόσφατη γέννα και η μητέρα, μαζί με τα νεογέννητα, είναι μέσα στο σπίτι, έχοντας όλη τη φροντίδα που χρειάζονται. Μια άλλη λύση είναι να πάρετε το ζώο από έναν καλό εκτροφέα.

Όποια κι αν είναι η τελική σας επιλογή, να θυμάστε ότι τα μικρά γατάκια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εβδομάδων -ακόμα καλύτερα 12- για να αποχωριστούν τη φυσική τους μητέρα. Το ζώο που θα επιλέξετε θα πρέπει να δείχνει υγιές, με καθαρά μάτια, ροζ μυτούλα και λαμπερό τρίχωμα, αφήνοντας πάντα την τελική διάγνωση για την κατάσταση της υγείας του στον κτηνίατρό σας. Προτιμήστε τα πιο ζωντανά και φιλικά γατάκια που έχουν το θάρρος και την περιέργεια να σας πλησιάσουν και δείχνουν να απολαμβάνουν τα χάδια και την αγκαλιά σας.

 

(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *