Η περιέργεια των κατοικιδίων μας μπορεί να τα βάλει σε μπελάδες! Οι κίνδυνοι αυξάνονται τις ημέρες των γιορτών και πολλοί κτηνίατροι καλούνται εσπευσμένα να σώσουν την κατάσταση, μετά από ατυχήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Θα πρέπει λοιπόν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις ημέρες, διότι η πρόληψη πάντα σώζει.

Στολίδια, κορδέλες και περιτυλίγματα
Τα πολύχρωμα στολίδια που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, οι χρωματιστές κορδέλες για τα δώρα και η κορδέλα που χρησιμοποιείτε για το δέσιμο της γαλοπούλας, είναι όμορφα οπτικά όχι μόνο για μας αλλά και για τα κατοικίδιά μας (ειδικά τις γάτες). Αν κάποια από τα παραπάνω αντικείμενα καταναλωθούν από τα ζώα, μπορεί να περάσουν στο πεπτικό τους σύστημα και να χρειαστούν εγχείρηση για να αφαιρεθούν. Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, θα ήταν προτιμότερο να κρατούσατε το κατοικίδιό σας μακριά από το στολισμένο δωμάτιο.

Επίσης κρατήστε μακριά τα πακέτα με τα δώρα και φροντίστε το ζωάκι σας να μην αναμειχθεί καθόλου στην προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου δείπνου!

Χριστουγεννιάτικα δέντρα
Για να αποφύγετε ανεπιθύμητους τραυματισμούς, βεβαιωθείτε ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, είναι τοποθετημένο αρκετά σταθερά στο χώρο του. Ένα πολύ παιχνιδιάρικο ζωάκι θα μπορούσε να τρέξει ή να σκαρφαλώσει πάνω στο δέντρο. Εάν το κατοικίδιό σας έχει πρόσβαση στο δωμάτιο με το δέντρο, θα ήταν πολύ χρήσιμη η τοποθέτηση των καλωδίων στους τοίχους ή σε ύψος όπου δεν θα φτάνουν τα ζώα, όπως και η τοποθέτηση του δέντρου σε μια γωνία του δωματίου. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αληθινό δέντρο, φροντίστε να μην τοποθετήσετε χημικά στο νερό του δέντρου. Τα ζώα μπορεί να πιουν από αυτό και να αρρωστήσουν. Τα γυάλινα στολίδια που μπορεί να πέσουν στο έδαφος και να σπάσουν είναι επίσης πολύ επικίνδυνα. Τα θραύσματα από τα γυαλιά, μπορεί να εισχωρήσουν στα πέλματα του ζώου ή στο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού τους ή μπορεί ακόμα και να τα μασήσουν. Προσπαθήστε να μην παραφορτώσετε το δέντρο σας ή να μην τοποθετείτε τα στολίδια στις άκρες.

Διακοσμητικά φυτά
Τα διακοσμητικά φυτά όπως ο πρίνος, το γκι, που συνηθίζεται να στολίζονται στα σπίτια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μπορεί να είναι τοξικά αν καταναλωθούν από τα ζώα, για αυτό το λόγο θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από αυτά. Η κατανάλωση του πρίνου, συνοδεύεται με αναταραχή του πεπτικού και νευρικού συστήματος. Το γκι, μπορεί να προκαλέσει πολλές ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα, κατάπτωση του νευρικού συστήματος και κάποια σωματικά συμπτώματα όπως χαμηλή θερμοκρασία, αρρυθμίες, δυσκολία στην αναπνοή, αστάθεια, δίψα, κώμα και μερικές φορές θάνατο. Εάν είναι δυνατόν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να κρατήσετε τα κατοικίδιά σας μακριά από αυτά τα φυτά, ενώ επίσης υπάρχουν αρκετά προϊόντα στη αγορά, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να ψεκάζουν περιοχές όπου θέλετε να μην πλησιάζουν τα ζώα.


Χριστουγεννιάτικες σοκολάτες

Η σοκολάτα αποτελεί παραδοσιακό γλύκισμα σε κάθε εορταστική περίσταση, είναι αγαπητή από ανθρώπους και ζώα, ειδικά από τους σκύλους. Η σοκολάτα περιέχει διεγερτικά, όπως θεοβρομίνη και καφεΐνη. Αυτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε πικρές σοκολάτες. Μια ποσότητα 23 γρ. πικρής σοκολάτας, είναι αρκετή για να προκαλέσει δηλητηρίαση σε ένα μικρόσωμο σκύλο. Το σοκολατένιο γάλα περιέχει περίπου το 1/7 έως 1/10 του συνολικού τοξικού περιεχόμενου μιας πικρής σοκολάτας, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό επικίνδυνη για τα μικρόσωμα σκυλιά. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης λόγω σοκολάτας, είναι τάσεις για εμετό, διάρροια, υπερκινητικότητα και αρρυθμίες. Για όλους του παραπάνω λόγους δεν θα πρέπει να αφήνετε σοκολάτα σε μέρη όπου το κατοικίδιο έχει πρόσβαση. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και κατά συνέπεια σε ενοχλήσεις στο πάγκρεας. (εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε λιχουδιές …σοκολάτας)

Παιχνίδια & δώρα
Όταν θα πρέπει να διαλέξετε κάποιο δώρο για το αγαπημένο σας κατοικίδιο, θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε παιχνίδια τα οποία περιέχουν κορδέλες ή άλλα μικρά εξαρτήματα όπως κουδουνάκια. Τα ζώα μπορούν πολύ εύκολα να καταπιούν αυτά τα αντικείμενα και στη συνέχεια, για την αφαίρεσή τους ίσως, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση εγχείρησης. Όταν αγοράζετε ψεύτικα κοκάλα, θα πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά το σωστό μέγεθος. Δεν θα πρέπει να δίνονται μικρά κόκαλα σε μεγάλα σκυλιά. Τα μεγάλα σκυλιά είναι πιθανόν να καταπιούν αυτά τα κόκαλα ολόκληρα, προκαλώντας αναταραχές στο στομάχι ή μερικές φορές μπορεί να τα σπάσουν σε πολύ μικρότερα κομμάτια. Αυτά τα κόκαλα, μπορεί να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τα ζώα, λόγω κάποιων βακτηριών όπως η σαλμονέλα.

Υπολείμματα φαγητού
Το τάϊσμα των κατοικίδιων με αποφάγια από το τραπέζι μας, τα οποία έχουν πολλά λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα). Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να ταΐζετε τα κατοικίδιά σας με άψητό κρέας και κόκαλα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν πολλές ασθένειες οι οποίες είναι μεταδοτικές από τα ζώα στο άνθρωπο και μπορούν να προκληθούν από την κατανάλωση άψητου κρέατος. Κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είναι πιθανόν με αυτόν τον τρόπο, να αρρωστήσει. Τα μυτερά θραύσματα κοκάλων, μπορούν επίσης να αποτελέσουν αιτία εντερικών διαταραχών.

 

Αναδημοσίευση από “τα Σκυλιά μας κι εμείς”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *