Εκτροφείο El Greco Nero

Η εκτροφή σκύλων, για μένα, δεν είναι μέσο βιοπορισμού, αλλά ένας τρόπος για τη βελτίωση των δειγμάτων της κάθε φυλής, τόσο στο χαρακτήρα, όσο και στη μορφολογία. Γι΄ αυτό και στο εκτροφείο El Greco Nero δεν κάνω γέννες ώστε απλά να πουλήσω τα κουτάβια”.

Με αυτά τα λόγια η εκτροφέας Ιωάννα Μέρμηγκα, ιδιοκτήτρια του εκτροφείου σκύλων Ντόμπερμαν El Greco Nero,  ξεκαθαρίζει τη φιλοσοφία της και τη στάση της στο θέμα της εκτροφής. Ως εκ τούτου, η εκτροφή σκύλων για εκείνη, όχι μόνο δεν είναι δουλειά, αφού δεν εξασφαλίζει τα προς το ζην για να βιοποριστεί κανείς, αλλά πρόκειται για “ένα χόμπυ και μάλιστα πολύ ακριβό”!


Η Ιωάννα Μέρμηγκα ασχολείται με την εκτροφή σκύλων Ντόμπερμαν από το 2005. Το 2007 είχε την πρώτη γέννα και κατοχύρωσε την επωνυμία του εκτροφείου της, El Greco Nero.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το εκτροφείο της σημείωσε σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αρκετά σκυλιά του El Greco Nero ανέβηκαν στο βάθρο του νικητή κι έγιναν πρωταθλητές, νεαροί πρωταθλητές κ.λ.π. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα ονόματα κάποιων εξ αυτών που διακρίθηκαν σε διεθνές επίπεδο, όπως οι Aria Alpha El Greco Nero – Trofeo Caliandro, Bufo von David El Greco Nero – Trofeo Caliandro, Desire Girl El Greco Nero – IDC, Energy von David El Greco Nero – Trofeo Caliandro- IDC, Freud von David El Greco Nero – Trofeo Caliandro, Geisha Gil El Greco Nero – Trofeo Caliandro, Princess Zara El Greco Nero – AIAD, Prince Zen El Greco Nero – AIAD.

Για εμένα αυτό που μετράει πραγματικά είναι πως σχεδόν από κάθε γέννα εμφανίζεται ένα ή και περισσότερα σκυλιά τα οποία παίρνουν τίτλους και αυτό με δικαιώνει ως προς το ότι κάθε γέννα γίνεται με γνώμονα το να βελτιωθεί το υπάρχον γεννετικό υλικό και να μείνει στο εκτροφείο. Με λίγα λόγια δεν κάνω γέννες ώστε απλά να πουλήσω τα κουτάβια. Κάνω πάντα γέννα όταν είμαι σε θέση να εισάγω νέο αίμα στο εκτροφείο, δηλαδή να κρατήσω κάποιο από τα κουτάβια και να συνεχίσω με αυτό” λέει η  εκτροφέας.

Ορόσημο στην επιτυχημένη πορεία του εκτροφείου El Greco Nero, αλλά και προσωπική επιτυχία της ίδιας της εκτροφέα, είναι το γεγονός ότι ένας αρσενικός σκύλος εκτροφής της,  ο Da Vinci El Greco Nero, εστάλη σε ένα μεγάλο εκτροφείο του εξωτερικού, έκανε αρκετά ζευγαρώματα και απέκτησε απογόνους που σήμερα θριαμβεύουν σε εκθέσεις και κυνοφιλικά events ανα τον κόσμο.

Η αρχική ενασχόληση της Ιωάννας Μέρμηγκα με την εκτροφή χρονολογείται από το 1996 με πρώτη φυλή τα Βέλγικα Λυκόσκυλα Γκρένενταλ και με δύο γέννες (η πρώτη τον Μάρτιο του 1996 και η δεύτερη και τελευταία για αυτή τη φυλή τον Δεκέμβριο του 1997).

Τότε ήταν που μπήκε στη ζωή της ο Πάκο κι άνοιξε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στο έργο της εκτροφής που μέχρι σήμερα τής έχει δώσει δυνατές συγκινήσεις.

Ποιός ήταν ο Πάκο;

Στην περιοχή όπου έμενα τότε– λέει η εκτροφέας- υπήρχε ένα ζευγάρι που είχε ένα Ντόμπερμαν ονόματι Πάκο. Οι ιδιοκτήτες του δούλευαν αρκετές ώρες και μερικές φορές αναλάμβανα εγώ τη βόλτα του Πάκο. Οι ώρες που περνούσα μαζί του ήταν όλο και περισσότερες διότι με γοήτευε πολύ ο χαρακτήρας και η σοβαρότητα αυτού του σκύλου. Κατά κάποιο τρόπο ήξερα από τότε ότι με αυτή τη φυλή θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον. Τα Ντόμπερμαν με εντυπωσιάσαν για τον δυναμικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα τους και την ιδιαίτερη αντίληψη που έχουν.  Κι όταν τελείωσα τις σπουδές μου και ξεκίνησα να εργάζομαι, αποφάσισα να αποκτήσω το δικό μου, το πρώτο μου Ντόμπερμαν. Έτσι ξεκίνησα την εκτροφή Νότμπερμαν πριν από 13 χρόνια”.

Σύμφωνα με την εκτροφέα, το Ντόμπερμαν είναι ένας σκύλος καθαρά σωματοφύλακας πολύ προσανατολισμένος στον άνθρωπο. Μερικές φορές απαιτεί αποκλειστικότητα, ενώ παράλληλα μπορεί και να εναρμονιστεί με τους ρυθμούς του ατόμου ή της οικογένειας.

Αυτό που συνήθως λέω στους υποψήφιους ιδιοκτήτες είναι πως το Ντόμπερμαν είναι δύσκολο να προσαρμοστεί μόνο σε μια αυλή, όχι επειδή είναι κοντότριχο και θα κρυώνει όπως πιστεύουν, αλλά διότι θέλει συνεχή ανθρώπινη επαφή. Ο ιδιοκτήτης που δεν μπορεί να προσφέρει την πρέπουσα προσοχή σε ένα Ντόμπερμαν,  θα βρει μπροστά του πολλές δυσκολίες που μεταφράζονται σε ζημιές προκειμένου να του αποσπάσουν αυτή την προσοχή. Πραγματικά είναι μια φυλή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση και την προσοχή του ιδιοκτήτη του” επισημαίνει.

Ποιός είναι λοιπόν ο κατάλληλος ιδιοκτήτης για ένα ντόμπερμαν;

Για εμένα το Ντόμπερμαν είναι η ιδανική λύση για ένα μοναχοπαίδι ή για μια οικογένεια με αρκετά δραστήρια ζωή που μπορεί να εντάξει ένα σκύλο στην καθημερινότητά της. Τα ντόμπερμαν έχουν ιδανική σχέση με τα παιδιά και δρουν σαν μεγαλύτερα αδέρφια που είναι πάντα εκεί για να τα προσέχουν και να τα απασχολούν. Αυτό δεν είναι θεωρία, το έζησα πολύ έντονα με το γιό μου. Από την ημέρα που γεννήθηκε μέχρι και σήμερα, ως μοναχοπαίδι, η παρέα του ήταν και είναι ένα Ντόμπερμαν.

Άρα, κατάλληλος ιδιοκτήτης θα ήταν, για μένα, οποιοσδήποτε άνθρωπος θέλει παρέα και είναι σε θέση να καταλάβει ότι ένα Ντόμπερμαν έρχεται σαν νέο μέλος στην οικογένεια που έχει ανάγκη την αμέριστη προσοχή των μελών” απαντά η Ιωάννα Μέρμηγκα.

Το δυσκολότερο ίσως κομμάτι στο έργο της εκτροφής σκύλων, κατά την Ιωάννα Μέρμηγκα, “είναι να βρείς σωστούς ανθρώπους για τα κουτάβια και να κρατήσεις σωστές ισορροπίες μαζί τους, ώστε να παρακολουθείς το έργο σου ως εκτροφέας και να το βελτιώνεις”.

Δυστυχώς  ο Έλληνας δεν έχει διαπαιδαγωγηθεί να αποκτά σκυλιά από εκτροφείς. Αυτό σημαίνει ότι ανθεί το εμπόριο ζώων από ανθρώπους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας υγειούς εκτροφής. Πάντως αυτό που έχω διαπιστώσει τόσα χρόνια είναι πως όταν είσαι σωστός, αληθινός και σταθερός στον τύπο των σκύλων που εκτρέφεις ανταμοίβεσαι” υπογραμμίζει.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ιωάννα Μέρμηγκα ασχολείται και με την εκτροφή μίας άλλης, σπάνιας για τα δεδομένα της Ελλάδας φυλής, τα Ουίππετ.

Τα Ουίππετ μπήκαν στην ζωή μου εντελώς τυχαία θα έλεγα. Η καθημερινή τριβή με αυτή τη φυλή και η διαφορετικότητα τους από τα Ντόμπερμαν μάς κέρδισε αμέσως. Το πρώτο μας Ουίππετ το αποκτήσαμε από ένα φίλο εκτροφέα σαν ένα μεσαίου μεγέθους σκυλάκι για τον γιό μου. Ο ξαφνικός θάνατος του πρώτου μας Ουίππετ μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι η απουσία ενός τέτοιου σκύλου ήταν αισθητή. Έτσι λοιπόν αποκτήσαμε το δεύτερο Ουίππετ μας, τον Μάξιμο (UTF Eros) o οποίος μέχρι και σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας μας.

Η ιδέα για να κάνω μια γέννα με Ουίππετ δεν άργησε να έρθει όταν μας ήρθε στα χέρια μας μια θηλυκιά η οποία αγοράστηκε από την Ρωσσία από μια φίλη, η οποία όμως αδυνατούσε να την κρατήσει λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Έτσι λοιπόν ήρθε και η Φίμπι (Vasuru Taffi’s Vein of Gold). Δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαθαίνω για αυτή τη φυλή, μπορώ να πω πως στάθηκα πολύ τυχερή, πρώτον γιατί και τα δύο Ουίππετ με τα οποία ξεκίνησα είναι άριστα δείγματα της φυλής και δεύτερον γιατί ο μεταξύ τους συνδυασμός μού έδωσε την  πρώτη μου γέννα τον Νοέμβριο του 2017 με εξαίρετα αποτελέσματα” λέει η κυρία Μέρμηγκα.

Τα Ουίππετ, όπως και πολλές άλλες φυλές της Ομάδας 10, είναι σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα. Είναι αγγλική φυλή σκύλων μεσαίου μεγέθους, ιδανική για συντροφιά. Οι σκύλοι αυτοί διακρίνονται για τον αρκετά ντροπαλό χαρακτήρα τους αλλά και για την πολύ εύκολη προσαρμογή τους στις καθημερινές συνήθειες του ιδιοκτήτη.


Ένα Ουίππετ- διευκρινίζει η εκτροφέας–  είναι πολύ ήσυχο μέσα στο σπίτι και απολαμβάνει να κοιμάται μέσα σε οτιδήποτε μαλακό και ζεστό. Βγαίνοντας έξω γίνεται ένα δραστήριο σκυλί με πολύ όρεξη για παιχνίδι και εκτόνωση. Είναι πολύ κοινωνικά με άλλα ζώα και αυτός είναι και ο λόγος που κάποιος μπορεί με μεγάλη άνεση να έχει ένα Ουίππετ μαζί με οποιαδήποτε άλλη φυλή. Το Ουίππετ μπορεί να ταιριάξει με κάθε τύπο ιδιοκτήτη που θέλει ένα μεσαίου μεγέθους σκυλί για συντροφιά. Άλλωστε ένα ακόμα πλεονέκτημα της φυλής είναι η ελάχιστη περιποίηση που χρειάζονται, λόγω της κοντής τρίχας τους”.

Τέλος η εκτροφέας Ιωάννα Μέρμηγκα υπογραμμίζει τη σημασία της καλής διατροφής για την ευζωϊα του σκύλου και δίνει μία σημαντική συμβουλή προς όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων ανεξαρτήτως φυλής και… χρώματος.

“Νομίζω- τονίζει- ότι η διατροφή είναι το Α και το Ω στη ζωή ενός κατοικίδιου. Πόσο μάλλον σε ένα σκύλο που παίρνει μέρος σε εκθέσεις ή αγώνες εργασίας. Η συμβουλή μου λοιπον προς όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων γενικά είναι να προσέχουν πολύ τη διατροφή του κατοικίδιου τους και να επιλέγουν τροφές καλής ποιότητας οι οποίες να ταιριάζουν στην φυλή και τις ανάγκες του σκύλου τους” .

της Ελίνας Ιατρίδου

 

 

Πες μας την άποψή σου.