Μεγάλος Δανός, Μπόξερ, Μπόρντερ Κόλεϊ.

Οποιονδήποτε σκύλο κι αν διαλέξετε, γίγαντα ή μπιμπελό, ράτσας ή ημίαιμο, αθλητή ή σκυλάκι του σαλονιού, η ανεκτίμητη συντροφιά και στοργή θα πρέπει να είναι αμοιβαία.

Πριν αποκτήσετε ένα μικρό κατοικίδιο ζώο, για το μικρό και ανυπόμονο μέλος της οικογένειάς σας, σκεφτείτε το καλά. Ανεξάρτητα με το πόσο πολύ σας αρέσει κάποια ράτσα και όσο γλυκές κι αν είναι οι φατσούλες των κουταβιών, φροντίστε ώστε η συμβίωση των δύο μικρότερων μελών της οικογένειας να είναι όσο πιο αρμονική γίνεται.

Τα σκυλάκια είναι αξιαγάπητα και ό,τι καλύτερο για να μαθαίνουν τα παιδιά να είναι υπεύθυνα και να τα αγαπούν. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά, που μεγαλώνουν μαζί με κατοικίδια, είναι πιο ήρεμα και ισορροπημένα, πιο κοινωνικά και υπεύθυνα και κερδίζουν, εν μέρει, αυτό που χάνουμε όλοι οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων: τη χαμένη επαφή με τη φύση. Το παιδί έλκεται ενστικτωδώς από το σκύλο και είναι αλήθεια πως συμβαίνει και το αντίθετο. Τις περισσότερες φορές το παιδί ωφελείται τόσο πολύ από την παρουσία ενός ζώου, ώστε συχνά παιδίατροι και ψυχολόγοι θεωρούν το σκύλο ακόμα και μέσο θεραπείας. Ο «πιο πιστός φίλος του ανθρώπου» μαθαίνει στο παιδί μας την αίσθηση της ευθύνης, την έννοια της ζωής, της αγάπης, της χαράς, αλλά και μερικές φορές του πόνου και του θανάτου. Κυρίως, του μαθαίνει τι σημαίνει αυτοσυγκράτηση, υπομονή και πειθαρχία, έννοιες απαραίτητες για να κατανοήσουμε και να επικοινωνήσουμε με ένα σκύλο.

Αφήστε το για αργότερα…

Αν σκέφτεστε να πάρετε ένα κατοικίδιο για συντροφιά στο παιδί σας, καλύτερα να περιμένετε μέχρι να ωριμάσει και να μπορεί να του συμπεριφερθεί σωστά. Η καλύτερη ηλικία είναι αυτή των πέντε-έξι χρόνων, όταν πλέον το παιδί μπορεί να δείξει την απαραίτητη υπομονή και συνέπεια, που χρειάζεται ένα ζώο. Τα μικρά παιδιά δεν διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός τετράποδου και ενός παιχνιδιού και έτσι, αν τον πειράξουν, δεν αποκλείεται και να τα δαγκώσει. Ένα παιδί από δύο έως τεσσάρων ετών, στην προσπάθειά του να εκδηλώσει την υπερβολική αγάπη που νιώθει για το σκύλο του, μπορεί να γίνει βίαιο και επιθετικό, με αποτέλεσμα να φοβίσει το μικρό του φίλο. Από την άλλη πλευρά, ο σκύλος πολύ γρήγορα γίνεται προστάτης του παιδιού κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει μερικές φορές προβλήματα στην οικογένεια όταν, για παράδειγμα, ο σκύλος δεν επιτρέπει να τιμωρηθεί το παιδί.

Οικογενειακή ιεραρχία

Γι’ αυτό και η οικογενειακή ιεραρχία είναι ιδιαίτερα σημαντική και ο καθένας πρέπει να έχει τη δική του, σαφώς καθορισμένη, σχέση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δείξουμε ότι ο ηγέτης της διμελούς αγέλης είναι το παιδί. Ο σκύλος συνειδητοποιεί την ανάπτυξη του παιδιού, που γίνεται έφηβος και μετά ενήλικος. Η συμπεριφορά του αλλάζει στη διάρκεια των περιόδων αυτών, στο μέτρο που η ιεραρχία αντιστρέφεται σε όφελος του εφήβου και στη συνέχεια του ενήλικου.

Τα πρώτα βήματα

Η εκπαίδευση δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο το σκύλο, αλλά και το ίδιο το παιδί σας. Όση προσπάθεια χρειάζεται για να δώσετε στο ζωάκι να καταλάβει ότι πρέπει να παίζει μόνο με τα δικά του παιχνίδια, άλλη τόση υπομονή πρέπει να δείξετε για να πείσετε το παιδί σας ότι ο σκύλος πονάει και στενοχωριέται. Οι ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν είναι σημαντικές και η δική μας παρακολούθηση και επέμβαση πρέπει να είναι συνεχόμενη, καθημερινή και άμεση. Επίσης, πρέπει να μαθαίνουμε τα παιδιά να μην δείχνουν κανένα σημάδι φόβου και, κυρίως, να μην τρέπονται σε φυγή. Μια τέτοια αντίδραση μπορεί να ξυπνήσει στο σκύλο το παλιό ένστικτο τής παρακολούθησης του θηράματος και υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος ή και δαγκώματος.

Πώς να επιλέξετε τον ιδανικό σκύλο

Αν και δεν υπάρχουν επιθετικοί, βίαιοι και επικίνδυνοι σκύλοι, κάποιες φυλές ξεχωρίζουν και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών. Σε γενικές γραμμές, όμως, πριν αποφασίσετε σε ποια φυλή θα ανήκει το καινούργιο μέλος της οικογένειάς σας, καλό θα είναι να θυμάστε τα εξής:

  • Οι θηλυκοί σκύλοι είναι πιο υπάκουοι και πειθαρχημένοι, σε αντίθεση με τους αρσενικούς που έχουν ηγεμονική και έντονη προσωπικότητα.
  • Ο σκύλος που θα ζήσει με μικρά παιδιά δεν θα πρέπει να είναι υπερκινητικός, έτσι ώστε το παιχνίδι να είναι ελεγχόμενο και να μην έχει δυσάρεστες εξελίξεις.
  • Προτιμάμε ράτσες συνεργάσιμες και ήρεμες.
  • Να θυμάστε, επίσης, ότι η ιδιοσυγκρασία του σκύλου θα πρέπει να συμβαδίζει και με το χαρακτήρα του παιδιού σας. Έτσι, λοιπόν, αν το πιτσιρίκι σας είναι ζωηρό και υπερκινητικό, ο σκύλος που θα του κρατήσει συντροφιά θα πρέπει να είναι παιχνιδιάρικος και να μπορεί να ακολουθήσει το παιχνίδι του μικρού.

 

Οι πιο ξεχωριστές ράτσες, ιδανικές για παιδιά

Λαμπραντόρ-Γκόλντεν Ριτρίβερ. «Συγγενείς» με κοινά χαρακτηριστικά. Είναι παιχνιδιάρικα, φιλικά και πολύ συνεργάσιμα.

Μεγάλος Δανός. Επιβλητικός και προστατευτικός.

Μπόξερ. Θεωρείται ο καλύτερος σκύλος για παιδιά.

Ντόμπερμαν. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν στην αρχή, η σχέση παιδιού και Ντόμπερμαν είναι πολύ δυνατή.

Μπόρντερ Κόλεϊ. Ό,τι καλύτερο για τα υπερκινητικά παιδιά.

Κόκερ. Ιδανικό για όσους δεν διαθέτουν μεγάλο σπίτι.

Κανίς. Πολύ συντροφικοί σκύλοι.

Ημίαιμα. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε ένα καθαρόαιμο, προτιμήστε ένα ημίαιμο θηλυκό. Είναι πανέξυπνα, με χαρακτήρα γεμάτο εκπλήξεις.
(θα ακολουθήσουν σε επόμενες δημοσιεύσεις οι παρουσιάσεις των πιο πάνω φυλών)

 

 

(αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το περιοδικό «Τα Σκυλιά μας και Εμείς»)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *