Αν ο σκύλος σας αγχώνεται συχνά, κυρίως στις μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο, μην ανησυχείτε. Απλά βάλτε την κατάλληλη μουσική και θα δείτε ότι το άγχος του θα πάει περίπατο.

Ο Sam Sutton, λέκτορας Μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου, συνέταξε μετά από έρευνα την ιδανική λίστα τραγουδιών για να καταπραΰνει τα νεύρα του σκύλου σας. Και έτσι να κάνετε ένα ήσυχο και χαρούμενο ταξίδι.
“Η έρευνα αυτή που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δείχνει ότι η μουσική μπορεί πράγματι να επηρεάσει τη συμπεριφορά των σκύλων. Οι σκύλοι εκτέθηκαν σε μια μεγάλη γκάμα ήχων για να εκτιμηθούν οι φυσιολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές τους”, θα πει ο Sutton.
Το ενδιαφέρον που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι οι σκύλοι που πήραν μέρος στην έρευνα εμφάνιζαν θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους όταν εκτίθεντο σε ορισμένους τύπους μουσικής. Η ρέγκε και η soft rock φαίνεται ότι ήταν οι αγαπημένες μελωδίες τους.
Ο Sutton θα πει: “Μελετήσαμε τις επιδράσεις διαφορετικών μουσικών στυλ στα σκυλιά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επίδραση της μουσικής στην ηρεμία των ζώων έχει τεκμηριωθεί επαρκώς. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι η κλασική μουσική μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, όχι μόνο στους σκύλους και τις γάτες αλλά και σε άλλα ζώα, όπως οι αρουραίοι. Αλλά πρέπει να προσέξετε. Με την πάροδο του χρόνου, η καταπραϋντική επίδραση της μουσικής αυτής αρχίζει να φθίνει”.

 

Πώς μέτρησαν το στρες στους σκύλους
Με αυτό το σκεπτικό, η ερευνητική ομάδα της Γλασκώβης διεξήγε μια μελέτη στην οποία μια ομάδα σκύλων εκτέθηκε σε διάφορα είδη μουσικής επί πέντε ημέρες. Η επιλογή της μουσικής περιελάμβανε ποπ, ρέγκε, soft rock και κλασική μουσική. Προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα στρες του σκύλου, οι ερευνητές μέτρησαν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και τα επίπεδα κορτιζόλης. Επιπλέον, η ομάδα παρατήρησε σωματικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το άγχος, όπως το γάβγισμα και το χρόνο που περνούν ξαπλωμένα τα ζώα.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μουσική είχε σημαντική επίδραση στα σκυλιά σε όλους τους τομείς. Πρώτον, όλα τα σκυλιά ξάπλωναν περισσότερο χρόνο όταν ακουγόταν μουσική, ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής. Δεύτερον, η μουσική δεν βρέθηκε να έχει καμία επίδραση στο γάβγισμα. Ωστόσο, η πλειονότητα των σκύλων ήταν πιο πιθανό να γαβγίσει σαν απάντηση στη διακοπή της μουσικής.
Η μεταβλητότητα επίσης των καρδιακών παλμών ήταν σημαντικά υψηλότερη. Τα σκυλιά έδειχναν λιγότερο άγχος, όταν άκουγαν απαλό ροκ και ρέγκε. Παράλληλα, τα επίπεδα κορτιζόλης τους ήταν υψηλότερα μετά την ακρόαση απαλής ροκ.

 

Δημιουργία μιας φιλικής προς τον σκύλο λίστας με τραγούδια
Επικαλούμενος τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Sam Sutton προσπάθησε να δημιουργήσει μια λίστα τραγουδιών που θα μπορούσε να μετριάσει το στρες και το άγχος των σκύλων. Ειδικότερα, ο Sutton ήλπιζε να δημιουργήσει ένα εργαλείο για τους γονείς σκύλων που κάνουν οδικά ταξίδια με τα ζώα τους.
Όσον αφορά τη μελέτη, προτείνει ότι τα θετικά χαρακτηριστικά ορισμένων ειδών μουσικής μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους. “Η ρέγκε, για παράδειγμα, συνδέεται συχνά με τη λιακάδα και την ηρεμία, οπότε ίσως αυτό το είδος μουσικής ηρεμεί και χαλαρώνει τόσο τους σκύλους όσο και εμάς”, αναφέρει.

 

Ποια τραγούδια περιλαμβάνει η playlist:

Τα τραγούδια που βοηθούν τους αγχωμένους σκύλους που καλό θα είναι να τα βάλετε στα ταξίδια σας.

“How Deep Is Your Love” – Bee Gees

“No Woman No Cry” – Bob Marley

“(Everything I Do) I’ll Do It for You” – Bryan Adams

“I Want to Know What Love Is” – Foreigner

“Dark Side of The Moon” – Pink Floyd

“One In 10” – UB40

“Hounds of Love” – Kate Bush

“Desperado” – The Eagles

“Many Rivers to Cross” – Jimmy Cliff

“Love is King” – Sade

 

Άσχετα με το ιδιαίτερο μουσικό σας γούστο, είναι καλό να γνωρίζετε πώς ηρεμούμε τα σκυλιά μας στο δρόμο. Η ενδιαφέρουσα έρευνα του Sutton και της ομάδας του στη Σκωτία θα βοηθήσει στο ότι περισσότεροι γονείς σκύλων θα γνωρίζουν πώς η μουσική μπορεί να αλλάξει τη διάθεση του σκύλου τους.

Σημείωση: Αν η μουσική δεν βοηθήσει ιδιαίτερα η επόμενη φυσική επιλογή σας μπορεί να είναι τα μοναδικά συμπληρώματα κάνναβης πλήρους φάσματος με CBD + CBDA με αποδεδειγμένη αποτλεσματικότητα σε κλινικές μελέτες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *