Νέα έρευνα κάνει μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη

Τα σκυλιά είναι περίεργα, υπέροχα, αξιολάτρευτα πλάσματα που είναι μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον για το πως σκέφτονται. Όσο κι αν θέλουμε να τα καταλάβουμε, το πιο κοντινό που μπορούμε να φτάσουμε στην πλήρη ερμηνεία της συμπεριφοράς τους είναι η αφοσιωμένη εργασία επιστημόνων ζώων που προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό.
Μία από τις απορίες μας είναι γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους όταν τους μιλάμε;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition, διερεύνησε την κλίση του κεφαλιού του σκύλου παρατηρώντας πότε και προς ποια κατεύθυνση τα σκυλιά γέρνουν τα κεφάλια τους ενώ εκτελούν μια γνωστική εργασία. Η εν λόγω εντολή ήταν η ανάκτηση ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού από ένα άλλο δωμάτιο αφού τους ζητήθηκε το όνομα του παιχνιδιού, το οποίο απαιτούσε από τα σκυλιά όχι μόνο να αναγνωρίσουν το όνομα του παιχνιδιού ως εντολή, αλλά και να το ανακαλέσουν στη μνήμη τους και να το φέρουν.

Οι συγγραφείς παρατήρησαν 40 σκυλιά και διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά που ήταν αποδοτικότερα στην ανάκληση παιχνιδιών έγειραν το κεφάλι τους όταν άκουγαν την εντολή σε αντίθεση με τα σκυλιά που δεν ανταποκρινόντουσαν εύκολα στην ανάκληση.
Είναι πιθανό οι αναδιπλούμενοι κεφαλιού να δείχνουν σημάδια προσοχής ή ακόμα και να ταιριάζουν ένα όνομα με μια οπτική εικόνα στο κεφάλι τους όταν ακούνε το όνομα του αγαπημένου τους παιχνιδιού, προτείνουν οι ερευνητές.

Το αν ένας σκύλος γέρνει το κεφάλι του δεξιά ή αριστερά θα μπορούσε απλώς να είναι προσωπική προτίμηση. Προηγούμενη έρευνα σε 12 σκύλους χρησιμοποίησε σαρώσεις εγκεφάλου για να προσδιορίσει ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου των σκύλων τείνει να είναι πιο ενεργή στην επεξεργασία θετικών ή επαινετικών λέξεων. Αλλά η σχέση που μπορεί να έχει η παρατήρηση με την κλίση του κεφαλιού χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Τέλος, πέρα από τις έρευνες, ακόμα κι αν ο σκύλος σας δεν γέρνει το κεφάλι του ή δεν ξέρει πώς να πάρει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι ακόμα πολύ καλός και χρειάζεται την φροντίδα και τις επαίνους σας.

 

 

 

Πηγή: www.mashable.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *