Οι σκύλοι δεν νιώθουν τέτοιου είδους συναισθήματα, όπως ντροπή, κόμπλεξ ή εκδίκηση. Πρόκειται για συναισθήματα που βιώνουμε μόνο εμείς οι άνθρωποι.

Συνήθως τα σκυλιά που κουρεύονται έχουν την τάση να κρύβονται για δύο λόγους:

Πρώτον, χάνουν το τρίχωμά τους και αισθάνονται περίεργα μέχρι να συνηθίσουν στη νέα αυτή κατάσταση και δεύτερον εισπράττουν μια διαφορετική συμπεριφορά από τα αφεντικά τους.

Σκεφτείτε έναν σκύλο μαλλιαρό που από τη μια στιγμή στην άλλη χάνει το τρίχωμά του και μάλιστα ταλαιπωρείται γι’ αυτό, καθώς το κομμωτήριο είναι κούραση για όλα τα ζώα. Αυτό, σε συνδυασμό με έναν διαφορετικό ίσως και κοροϊδευτικό τόνο φωνής από εσάς, έχει ως αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάσταση, να τρομάζει το ζώο και να τρέχει να κρυφτεί.

Με άλλα λόγια, ο σκύλος επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας και φεύγει μακριά από φόβο γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει.

Αν όμως, όταν γυρίσει από το κομμωτήριο, του μιλήσουμε γλυκά και ήρεμα, θα αρχίσει να κάνει χαρές και θα συνδυάσει το κούρεμα με κάτι ευχάριστο.

κουρεμα_κρυψιμο1.jpgΕίμαι ωραίος…;

Εξάλλου, πώς θα μπορούσε να ντρέπεται ένας σκύλος όταν δεν μπορεί να αναγνωρίσει το είδωλό του στον καθρέφτη; Όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου –εκτός από τα πιθηκοειδή και τα δελφίνια– δεν έχουν συνείδηση του εαυτού τους όταν κοιτιούνται στον καθρέφτη. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν γνωρίζουν την εμφάνισή τους, δεν μπορούν να νιώσουν και ντροπή.

Είναι πολύ σημαντικό στο πρώτο κούρεμα να αντιμετωπίζουμε το σκύλο μας χωρίς αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Στην περίπτωση, δε, που ο σκύλος ανήκει σε μακρύτριχη φυλή, ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να το περιποιείται και να το βουρτσίζει τακτικά, ώστε να μη φτάνει το σκυλί στο κομμωτήριο γεμάτο κόμπους. Αυτό σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία όχι μόνο για τους σκύλους αλλά και για τους γκρούμερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *