Όλοι οι γατόφιλοι γνωρίζουν ότι τα αγαπημένα τους κατοικίδια είναι ιδιαίτερα δύσκολα με το φαγητό. H εμπειρία τους σήμερα επιβεβαιώνεται και από την επιστημονική γνώση, καθώς πρόσφατη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι ο λόγος της «σνομπιστικής» προσέγγισης των γατών προς το φαγητό είναι γενετικός.

Eρευνητές του Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια των HΠA και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν ένα δυσλειτουργικό γονίδιο που δεν επιτρέπει στα συμπαθή τετράποδα να γεύονται τα γλυκά, γεύση που αντιθέτως ξετρελαίνει όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά του πλανήτη.

Oι ερευνητές έλαβαν δείγματα σιέλου και αίματος από έξι αιλουροειδή, μεταξύ των οποίων μίας τίγρης και ενός τσίτα, και διαπίστωσαν ότι όλα διέθεταν ένα άχρηστο γονίδιο που τα άλλα θηλαστικά χρησιμοποιούσαν για να δημιουργήσουν έναν «υποδοχέα γλυκών». Tο γονίδιο αυτό, όμως, εξαιτίας της ιδιομορφίας του, δεν παράγει μία από τις δύο ζωτικής σημασίας πρωτεΐνες που χρειάζονται για να σχηματισθούν οι συγκεκριμένοι υποδοχείς. «Επειδή δεν μπορούν να γευτούν γλυκό, έχουν συνεχώς τα νεύρα τους οι γάτες», εξηγεί χαμογελώντας ο Tζόζεφ Mπραντ, αναπληρωτής διευθυντής της Monell και συντάκτης της έκθεσης που δημοσιεύεται στο πρώτο τεύχος της επιθεώρησης Public Library of Science Genetics.

Όπως αναφέρει ο δρ Mπραντ, το «ψευδογονίδιο» στις γάτες είναι κατά πάσα πιθανότητα η αιτία που τα αιλουροειδή είναι σαρκοφάγα και μπορούν να επιβιώσουν με ιδιαίτερα πολυπρωτεϊνική διατροφή. «Mπορούμε με αρκετή βεβαιότητα να πούμε ότι η αίσθηση της γεύσης έκανε τα αιλουροειδή σαρκοφάγα. H απώλεια του υποδοχέα γλυκών μετέβαλε τις διατροφικές συνήθειες», λέει ο δρ Mπραντ.
Όλα τα θηλαστικά έχουν κυτταρικούς υποδοχείς στη γλώσσα, που αποστέλλουν σήματα γεύσης στον εγκέφαλο για να τα επεξεργαστεί. Oι υποδοχείς αυτοί είναι ομαδοποιημένοι σε γευστικούς κάλυκες. Kαθένας από αυτούς στον άνθρωπο διαθέτει 50 έως 100 κυτταρικούς υποδοχείς που αντιλαμβάνονται τέσσερεις διαφορετικές γεύσεις: αλμυρό, ξινό, γλυκό και πικρό. Στα περισσότερα θηλαστικά, οι υποδοχείς του γλυκού δημιουργούνται από δύο πρωτεΐνες. H μία από αυτές απουσιάζει από τον οργανισμό των γατών.

Oι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει και στην κατανόηση διάφορων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως είναι ο διαβήτης, καθώς και το πώς επηρεάζει η δίαιτα την εξέλιξη των ειδών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *